Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Andrew Korybko: Prvá potvrdená strata F-16 na Ukrajine je veľkou stratou tváre

Toto je nešťastný začiatok dlho očakávaného nasadenia F-16 na Ukrajine. Ukrajina minulý týždeň potvrdila , že stratila svoju prvú F-16, o ktorej tvrdí, že jednoducho havarovala počas misie, aj keď poslanec tvrdil , že bola zostrelená raketou Patriot v prípade priateľskej streľby. Iní neveria ani jednému z týchto vysvetlení a špekulujú, že Rusko bombardovalo svoj hangár. Nech už je […]
Menej ako 1 min. min.

Toto je nešťastný začiatok dlho očakávaného nasadenia F-16 na Ukrajine.

Ukrajina minulý týždeň potvrdila , že stratila svoju prvú F-16, o ktorej tvrdí, že jednoducho havarovala počas misie, aj keď poslanec tvrdil , že bola zostrelená raketou Patriot v prípade priateľskej streľby. Iní neveria ani jednému z týchto vysvetlení a špekulujú, že Rusko bombardovalo svoj hangár. Nech už je pravda akákoľvek, pre Ukrajinu ide o veľkú stratu tváre po tom, čo propagovala F-16 ako zmenu hry, aj keď samotný šéf vzdušných síl USA na jar 2023 varoval , aby takéto očakávania nemal.

Dôvodom, prečo to stále robilo, bolo zvýšenie morálky doma aj v zahraničí, ale to bolo odsúdené na zvrátenie, pretože nikdy neexistoval žiadny dôveryhodný základ pre očakávanie, že F-16 prinesú veľký rozdiel. Populárne sa očakávalo, že budú použité na bombardovanie Krymu alebo iných častí územia, ktoré si Ukrajina nárokuje ako svoje, no oficiálna verzia Kyjeva je taká, že jednoducho havaroval počas misie zostreľujúcej ruské drony a rakety.

Málokto, kto netrpezlivo čakal, že Ukrajina konečne postaví F-16, očakával, že budú použité na protivzdušnú obranu, nieto ešte v takých nebezpečných podmienkach, kde padajú projektily, zatiaľ čo Patrioty sú vystreľované do neba, aby ich zachytili. To je dôvod, prečo je skôr spomínaná alternatívna teória zasiahnutia priateľskou paľbou prijateľná, pretože je mimoriadne ťažké ju v takýchto podmienkach prevádzkovať. Ukrajina je tiež známa svojou zlou taktikou, takže je uveriteľné, že pilot mohol dostať rozkaz na túto misiu.

Vzhľadom na to, ako zle vyzerá Kyjev podľa oficiálnych a alternatívnych ukrajinských teórií o tejto havárii, možno by bolo lepšie tvrdiť, že ho zbombardovalo Rusko v jeho hangári, aj keď sa to v skutočnosti nestalo, ale to mohlo vystrašiť Západ, aby si myslel, že F -16tky sú sediace kačice. Ukrajina si teda mohla myslieť, že to poškodí morálku viac ako priznanie smrteľnej chyby v úsudku, keď poslal pilota do týchto nebezpečných podmienok len preto, aby zostrelil niekoľko rakiet a bezpilotných lietadiel.

Aby bolo jasné, zatiaľ sa neobjavili žiadne presvedčivé dôkazy, ktoré by naznačovali, ktorá z troch pracovných hypotéz je najpresnejšia, no všetky sú pre Ukrajinu stále zahanbujúce. V poradí, v akom boli prezentované, pilot buď urobil chybu po tom, čo bol nesprávne vyškolený podľa skráteného programu, v ktorom sa nachádzal; to isté sa mohlo stať v súvislosti s operátorom Patriot; alebo ukrajinská operačná bezpečnosť pre tento program nie je ani zďaleka taká nepriedušná, ako sa myslelo a preniklo do nej Rusko.

Bez ohľadu na to, čo sa stalo, Rusko ťaží v zmysle mäkkej sily, hoci je predčasné predpovedať, či toto fiasko nepriaznivo ovplyvní plány západnej elity pokračovať vo vyzbrojovaní Kyjeva. Wall Street Journal uviedol, že USA nepošlú dodávateľov na servis F-16, pretože by boli cieľom vysokej hodnoty, čo naznačuje, že majú podozrenie, že to mohlo byť zasiahnuté v ich hangári. Ak táto zásada zostane, potom F-16 nebudú mať toľko akcie, ako sa očakávalo, čím sa ďalej zníži ich vplyv.

Andrew Korybko

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie