Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Ani jediný hlas. Francúzsky premiér vyzval, aby ľudia v druhom kole nevolili Národné združenie

Francúzsky premiér Gabriel Attal dnes vyzval, aby ľudia v druhom kole parlamentných volieb nedali ani jeden hlas krajne pravicovému Národnému združeniu (RN). To podľa odhadov s približne 34 percentami vyhralo prvé kolo. Attal aj krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon vyzvali na odstúpenie tých kandidátov z ich politických táborov, ktorí sa v prvom kole ocitli na […]
Menej ako 1 min. min.

Francúzsky premiér Gabriel Attal dnes vyzval, aby ľudia v druhom kole parlamentných volieb nedali ani jeden hlas krajne pravicovému Národnému združeniu (RN). To podľa odhadov s približne 34 percentami vyhralo prvé kolo. Attal aj krajne ľavicový líder Jean-Luc Mélenchon vyzvali na odstúpenie tých kandidátov z ich politických táborov, ktorí sa v prvom kole ocitli na tretích miestach, aby tak znížili šance kandidátov RN pre druhé kolo. Informujú o tom tlačové agentúry.

“Ani jeden hlas nesmie pripadnúť Národnému združeniu,” povedal Attal. “Stávka je jasná: zabrániť tomu, aby Národné združenie získalo absolútnu väčšinu,” citovala ho agentúra Reuters po tom, čo tábor jeho a francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona skončil v prvom kole volieb až tretí s 20 až 22 percentami.

Koalícia slobody, bezpečnosti a bratstva. Le Penová vyzýva krajnú pravicu na dosiahnutie väčšiny v druhom kole

Na hlasovanie proti RN v druhom kole vyzval aj Jean-Luc Mélenchon, šéf ľavicovo populistického zoskupenia Nepodrobené Francúzsko (LFI), ktoré vo voľbách kandidovalo s ďalšími ľavicovými a zelenými stranami v koalícii Nový ľudový front. Táto aliancia podľa odhadov skončila v prvom kole druhá s 28 až 29 percentami.

“V prípade, že (kandidát RN) skončí na prvom mieste, zatiaľ čo my sme boli až tretí, stiahneme svoju kandidatúru,” uviedol podľa agentúry AFP Mélenchon. Hlasovanie označil za ťažkú ​​porážku prezidenta Macrona, jeho kandidátov a takzvané prezidentské väčšiny.

Vo Francúzsku sa hlasuje v 577 jednomandátových okrskoch. Kandidát získava päťročný mandát už v prvom kole, pokiaľ dostane viac ako 50 percent hlasov, ktoré zároveň predstavujú viac ako štvrtinu zapísaných voličov. Do druhého kola postupujú všetci kandidáti, ktorí získali aspoň 12,5 percenta hlasov zapísaných voličov, alebo dvaja, ktorí získali najviac hlasov. V druhom kole stačí na zvolenie relatívna väčšina.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie