Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Anička Jurkovičová

Anička Jurkovičová, známa ako prvá slovenská herečka má 200. výročie narodenia autor: PhDr. Lukáš Perný, PhD., vedecký pracovník Matice slovenskej Matica slovenská si v roku 2024 pripomína ROK SLOVENSKÝCH ŽIEN V NÁRODNOM HNUTÍ. Minulý rok vyšla v Matici kniha k 150. výročiu úmrtia Samuela Jurkoviča, slovenského národovca, priekopníka pedagogiky, zakladateľa prvého slovenského divadla a prvého úverového […]
Menej ako 1 min. min.

Anička Jurkovičová, známa ako prvá slovenská herečka má 200. výročie narodenia

autor: PhDr. Lukáš Perný, PhD., vedecký pracovník Matice slovenskej

Matica slovenská si v roku 2024 pripomína ROK SLOVENSKÝCH ŽIEN V NÁRODNOM HNUTÍ. Minulý rok vyšla v Matici kniha k 150. výročiu úmrtia Samuela Jurkoviča, slovenského národovca, priekopníka pedagogiky, zakladateľa prvého slovenského divadla a prvého úverového družstva. Tentokrát sa zameriame na jeho dcéru, slovenskú ochotnícku herečku Aničku Jurkovičovú (* 6. apríl 1824, Nové Mesto nad Váhom – † 2. február 1905, Turčiansky Svätý Martin), ktorá má v roku 2024 presne 200 rokov od narodenia (aj preto je jej podobizeň na logu ROKU ŽIEN V NÁRODNOM HNUTÍ, ktorý vyhlásila Matica slovenská na rok 2024). Jurkovičová sa stala najmä symbolom zdravej (nie onej „progresívnej“) ženskej emancipácie v 19. storočí a inšpirovala ženy k tvorivosti a boju proti predsudkom.

UKÁŽKOVÝ RODOKMEŇ VÝZNAMNÝCH OSOBNOSTÍ

Skôr než sa budeme venovať Aničke Jurkovičovej, text bude uvedený enumerovaním významných osobností z jej rodiny. Matka Katarína Fiala Aničke zomrela keď mala len 8 rokov a jej otec Samuel Jurkovič mal také nešťastie, že mu zomreli hneď dve manželky a taktiež niekoľko detí (pôvodne ich bolo šesť, dospelosti sa dožili iba tri: Anna, Júlia a Emília; táto tragédia sa neskôr zopakuje aj v rodine Jurkovičovej, nakoľko z deviatich sa taktiež niektoré nedožili dospelosti ako napr. Želmíra Mária Hurban, ktorá zomrela vo veku 26 rokov, Bohuslav Hurban vo veku 27 rokov, Svetoslava vo veku štyroch rokov a ako maličký odišiel aj Cyril Metod Jan Hurban, čo uvádza stránka Rodokmen.com). Napriek týmto tragédiám, ktoré znášal skutočne statočne, sa stal národným dejateľom, zakladateľom prvého úverového družstva v Európe, priekopníkom ľudovýchovy, divadelníctva a zdravého environmentalizmu. Napokon bol to on, kto založil prvé slovenské divadlo zvané nitrianske, v ktorom pôsobila práve Anička Jurkovičová. Judita Jurkovičová, sestra Samuela Jurkoviča, mala syna významného skladateľa Štefana Fajnora. Sestra Aničky (Emília Jurkovičová) si zobrala Juraja Jurkoviča (menovec), aktívneho účastníka revolúcie 1848 a spoluzakladateľa Matice (ich synom bol významný architekt, dizajnér a etnograf Dušan Samuel Jurkovič). Záujem o sestru Emíliu prejavil aj historik a literárny kritik Mikuláš Dohnány, ktorý sa z nešťastnej lásky pomiatol vo veku 27 rokov. Anička si zobrala jedného z najvýznamnejších národovcov Jozefa Miloslava Hurbana (predtým sa o ňu uchádzal Ján Francisci), s ktorým stvorili významného politika, spisovateľa Svetozára Hurbana Vajanského, ktorý prinášal v posledných rokoch radosť aj samotnému, ťažko životom skúšanému Jurkovičovi. Zaťom Hurbana bol Peter Pavol Roy (manželka Božena Royová bol sestrou Vajanského a dcérou Hurbana a Jurkovičovej), farár, bibliograf, historik, múzejník, vydavateľ, člen Matice, ktorý bol zároveň otcom významného básnika Vladimíra Roya. No, aby toho nebolo málo s Royovcami je vzdialene spojený aj významný rod Horváthovcov (Vajanský dokonca býval u Jozefa Horvátha). Synom Vajanského, teda vnukom Jurkovičovej a Hurbana je plukovník Vladimír Svetozár Hurban, jeden z vôbec najvýznamnejších slovenských diplomatov.

ŽIVOT ANNY JURKOVIČOVEJ

Rodina sa v roku 1831 presťahovala do Sobotišťa, čo je obec, kde vzniklo aj prvé úverové družstvo a prvé slovenské divadlo. Jej otec Samuel tu prijal pozíciu učiteľa a práve v Sobotišti dochádza k tragickej udalosti úmrtia Aničkinej matky. Vdovec Samuel deti vychováva v národoveckom duchu a učí ich aj k láske k umeniu. Tu sa možno zrodil jej talent aj vzhľadom na to, že Jurkovič podporoval osvetu a divadlo, čím vytvoril ideálne podmienky pre rozvoj slovenskej divadelnej kultúry. V mladosti Anna nadviazala vzťah so slovenským kapitánom Jánom Franciscim. Ten po rozchode v básni napísal: „Letela, letela, uletela páva, pri mojom dievčatku už iný sedáva…“ Anička sa napokon vydala za Jozefa Miloslava Hurbana, Štúr sa ho však snažil od sobáša odhovoriť, čo sa mu nepodarilo a zobrali sa 7. októbra 1845. Následne pôsobili na fare v Hlbokom, mieste, kde sa pred 181. rokmi kodifikovala štúrovská spisovná slovenčina. O dva roky neskôr sa im narodil Svetozár Hurban Vajanský, avšak osud pár odlúčil pre Hurbanove angažovanie sa v Slovenskom povstaní 1848 (Anna odchádza k otcovi do Sobotišťa). Potom, čo bol na Hurbana spolu s Hodžom a Štúrom vydaný zatykač, Anna čelila rôznym prehliadkam a prepadom. Za Hurbanom odišla v prestrojení do českej Rusavy (usadila sa načas u sestry Júlie). Tu sa jej narodila dcéra Božena a v decembri sa presunula do Prahy. Prichádza jar roku 1849 a Anna s Hurbanom sa sťahujú do Viedne. Po revolúcii sa usadia opäť v Hlbokom. Po Hurbanovej smrti v roku 1888, ktorá sprevádzala aj Hurbanove nedôstojné pochovanie pri plote, prežila Anna starobu u syna Konštantína v Martine, kde sa venovala návštevám ochotníckych predstavení. Zomrela 2. februára 1905 a je pochovaná na Národnom cintoríne pod nápisom verná dcéra slovenského národa.

DIVADLO A ANNA JURKOVIČOVÁ

V roku 1841 vzniká Slovenské národné divadlo nitrianske vďaka Hurbanovi a S. Jurkovičovi pričom úplne prvé predstavenie sa odohrá toho istého roku v miestnom pohostinstve. Dodnes je k tejto udalosti v Sobotišti pamätná tabuľa odhalená (pri príležitosti 125. výročia). Bol to úplný základ pre ochotnícke divadelníctvo, pričom hneď v prvej hre hrala Anička Jurkovičová ako Anička Dobrožilová v hre Starý kočiš Petra III. Jurkovič viedol o fungovaní divadla aj rukopisnú kroniku. Na základe správy TASR však treba upresniť, že Jurkovičovej prvenstvo je mýtus, nakoľko sa pred ňou v ženských úlohách predstavili ešte Anna Sokolová, Mária Balážová, Zuzana Srnková, či Lujza Krivošová. To však nič nemení na tom, že sa Jurkovičová stala symbolom, ktorý inšpiroval ženy v 19., ale aj v 20. storočí. Vráťme sa ešte k divadlu. Neskôr hrala Betušku v Klicperovom Divotvornom klobúku a Oľgu v Paupachovej tragédii Izidor a Oľga. Medzi repertoár Jurkovičovho divadla nitrianskeho patrili okrem spomínaných ešte diela: Týlov Nalezeneca Kotzebueho Gróf Beňovský. V súvislosti s Jurkovičovou a jej rodinou treba dodať, že do rodiny jej je cez Hurbanovcov, Royovcov a Horváthovcov (Hurbanov vnuk, básnik Vladimír Roy si zobral vnučku Jozefa Horvátha Vieru Švehlovú) aj Marína Oľga Horváthová (toho roku má 165. výročie), prvá slovenská dramatička a matičiarka. A tak sme sa postupne dostali k tomu, že jej je do rodiny aj Deana Jakubisková Horváthová (Marína Oľga je jej prateta), producentka, herečka a manželka Juraja Jakubiska, čím sa kruh talentov tejto významnej národoveckej rodiny uzatvára až do súčasnosti. Slovenské pohľady pripravujú k tejto téme špeciálny rozhovor.

POCTA

V roku 1983 vznikol o Aničke Jurkovičovej trojdielny film v réžii Jána Lacka so scenárom Zuzany Suchánovej, v ktorom si zahrala Zuzana Frenglová, Juraj Ďurdiak, Karol Machata či Jozef Šimonovič. Jej postavu môže divák vo vedľajšej úlohe vzhliadnuť po boku filmového Hurbana aj v seriále Štúrovci (1991) v réžii Petra Mikulíka podľa scenára Jozefa Boba a Jozefa Fila. Taktiež sa na jej počesť uskutočňuje divadelný festival Aničky Jurkovičovej zameraný na postavenie a poslanie ženy v živote spoločnosti.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie