Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

ANKETA: Nejlepší české polévky. Prestižní web zveřejnil překvapivý žebříček, souhlasíte s ním?

Už několikrát česká kulinářská tradice ukázala, že obstojí i na poli dravé světové gastronomie, třebaže není tolik vidět jako věčně populární italská, francouzská či japonská kuchyně. Některé pokrmy ocenili redaktoři a návštěvníci webu Taste Atlas už loni na Vánoce, když zařadili do seznamu nejlepších jídel světa nejen česnečku, ale také valašský frgál. Nyní web zveřejnil […]
Menej ako 1 min. min.

Už několikrát česká kulinářská tradice ukázala, že obstojí i na poli dravé světové gastronomie, třebaže není tolik vidět jako věčně populární italská, francouzská či japonská kuchyně. Některé pokrmy ocenili redaktoři a návštěvníci webu Taste Atlas už loni na Vánoce, když zařadili do seznamu nejlepších jídel světa nejen česnečku, ale také valašský frgál.

Nyní web zveřejnil nový žebříček, který se zaměřil čistě na české polévky. Celkem jich vybral 15 a nechal o nich hlasovat veřejnost. Ke každé polévce pak připsali redaktoři webu krátké povídání, tradiční recept i doporučení, kde si turisté na vítězných pokrmech mohou pochutnat nejlépe. Které polévky se probojovaly do nejlepší pětky?

Česnek nadále kraluje

Překvapení se nekoná, česnečka obsadila první místo. „Podle českých lidových zvyklostí je nejlepším lékem na nachlazení nebo kocovinu mísa tradiční česnekové polévky. Ačkoli je česnek hlavní ingrediencí, do polévky se přidávají také brambory, masový vývar, cibule a koření, jako jsou kmín a majoránka. Tento zdravý pokrm obvykle doplňuje strouhaný sýr a křupavé krutony, běžně se podává jako předkrm,“ stojí v popisu jídla společně s výčtem nejběžnějších ingrediencí.

To, že je česnečka oblíbenou „vyprošťovací“ polévkou, zmiňují také některé diskutující pod profilem pokrmu. Taste Atlas rovněž zmínil dva české podniky, které umí tradiční česnečku nejlépe: pražskou restauraci U Kroka a Bílou Paní v Českém Krumlově.

Pomyslnou stříbrnou medaili získala rajská polévka. „Ať už se připravuje z čerstvých rajčat nebo z rajčatového protlaku, tato krémová a osvěžující polévka je nedílnou součástí tradiční české kuchyně. Obvykle se dochucuje bobkovým listem, skořicí, novým kořením nebo hřebíčkem, dále se dohušťuje smaženou cibulí a moukou,“ píše se u rajské polévky.

Taste Atlas podotýká, že se běžně podává s rýží či těstovinami. Hned pod profilem polévky jsou k nahlédnutí také další varianty tohoto oblíbeného předkrmu, ať už jde o portugalskou sopa de tomate se ztraceným vejcem či turecký tomates çorbas s grilovanými rajčaty.

Na bronzovém stupínku se překvapivě umístila polévka, která české jedlíky spíše rozděluje. Pro někoho je hrachovka s uzeným masem dobrota, na kterou nedá dopustit, pro jiného zase noční můra ze školních jídelen.

„Tato tradiční česká polévka se připravuje z čerstvého, zeleného nebo žlutého hrášku. Často se vaří v aromatickém vývaru s kořenovou zeleninou, uzeným masem a kořením, jako jsou kmín nebo majoránka. I když se může lišit barvou a konzistencí, obvykle se doplňuje kopečkem kysané smetany nebo křupavými krutony,“ přibližuje zahraničním gurmánům Taste Atlas českou hrachovku.

Houbařská vášeň se pozná

Méně překvapivou položkou ve výběru je houbová polévka. Co ostatně čekat od národa vášnivých houbařů? „Předkrm, který se vyznačuje krémovou konzistencí a zemitou chutí. Ať už se připravuje ze suchých, čerstvých, mražených nebo konzervovaných hub, obvykle se polévka neobejde bez silného vývaru, občas se zahušťuje smetanou nebo moučnou jíškou. Vhodným finišem je tradičně majoránka a kmín, polévka se zpravidla podává teplá,“ uvádí gastroweb.

Nejlepší pětici českých polévek uzavírá tradiční zelňačka, byť má kořeny v německy mluvících zemích. „Přestože existuje celá řada variant tradiční české polévky z kysaného zelí, většině z nich nechybí brambory, smetana a kus uzeného masa nebo klobásy. Rustikální předkrm doplňuje tradičně kmín nebo uzená paprika, polévka se pak obvykle podává s domácím chlebem. Lze si ji vychutnat jako předkrm i jako vydatný hlavní chod,“ popisují redaktoři Taste Atlasu českou zelňačku.

Do hvězdné desítky se ještě dostala například kulajda, kterou společně s cibulačkou autoři webu Taste Atlas doporučují ochutnat v pražském Café Imperial. Dobře si vedla také bramboračka, fazolová polévka či gulášovka. Méně se naopak dařilo čočkové a zeleninové polévce, dršťkové či krkonošskému kyselu.

Tradiční vánoční pokrm na chvostu

Která polévka ale dopadla zcela nejhůře? Ta, bez které si mnozí nedokážou představit Štědrý večer – rybí polévka. „Obvykle se připravuje z kapra, různé kořenové zeleniny a koření. V některých verzích se používají také bílé víno, smetana nebo rybí jikry,“ popisují redaktoři portálu Taste Atlas tuzemskou sváteční stálici.

„Vydatná rybí polévka se obvykle vaří z kapří hlavy, kostí a vnitřností, zatímco maso končí na pánvi a podává se smažené jako hlavní chod. Často se zdobí velkým množstvím čerstvé petrželky,“ uvádějí autoři populárního gastronomického webu. Na obranu české polévky to ale nestačilo – hlasující k ní byli zcela nelítostní. Ocitla se dokonce v žebříčku nejhorších pokrmů světa, kde skončila na 68. místě.

V jiných kategoriích rybí polévka dopadla dokonce ještě hůře. Podle ověřených uživatelů jde o nejhorší české jídlo vůbec, šestý nejhorší rybí pokrm a jedenáctou nejhorší polévku na světě. V diskuzi se objevila hrstka Čechů, kteří tradiční vánoční pokrm bránili. „Teta má tajný rodinný recept, každý rok nám polévku vaří na Štědrý den,“ napsal jeden z nich.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie