Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Anketa: Slovenské firmy aj kraje chcú, aby Brusel viac podporoval úvery

Finančné nástroje treba na rozdiel od eurofondov vrátiť, ale oslovené kraje, firmy a banky si ich aj tak pochvaľujú. Hovoria, že Slovensku by prospelo, ak by sa aj viac eurofondov dalo čerpať cez úvery a tie by sa dali použiť na širší záber projektov.    Čerpanie eurofondov má na Slovensku zlú reputáciu. Netransparentné rozdávanie, korupcia a nestíhanie, to […]
Menej ako 1 min. min.

Finančné nástroje treba na rozdiel od eurofondov vrátiť, ale oslovené kraje, firmy a banky si ich aj tak pochvaľujú. Hovoria, že Slovensku by prospelo, ak by sa aj viac eurofondov dalo čerpať cez úvery a tie by sa dali použiť na širší záber projektov.   

Čerpanie eurofondov má na Slovensku zlú reputáciu. Netransparentné rozdávanie, korupcia a nestíhanie, to všetko sú problémy, ktoré sa pri nich často skloňujú.

Brusel však podporuje Slovensko aj inak. Takzvané finančné nástroje sú obálky peňazí, ktoré však prijímatelia nedostanú ako dotáciu. Ide o vratnú formu podpory, teda napríklad zvýhodnený úver alebo investíciu do start-upu.

Na Slovensku ich už desať rokov spravuje Slovak Investment Holding (SIH). To nie je v EÚ samozrejmosť. V susednom Česku si napríklad finančné nástroje spravuje každé ministerstvo. Zjednodušene sa teda dá povedať, že dekáda SIH-u je aj dekádou finančných nástrojov na Slovensku.

Portál EURACTIV Slovensko oslovil rezorty, banky, firmy aj kraje, ktoré so SIH-om spolupracujú. Ich odpovede ukazujú, že o takúto formu pomoci je záujem. To je dobré, pretože do budúcna sa objem dotácií bude zvyšovať a čoraz viac pomoci z EÚ bude treba vrátiť.

Jeden problém však finančné nástroje od eurofondov podedili: zložitú byrokraciu a administratívu. Zjednodušenie podmienok čerpania a jasné pravidlá by podľa respondentov prilákali viac záujemcov.

Tri príbehy štátneho investovania: Na megaúspešnom e-shope sme zarobili, lietajúce auto skrachovalo

Slovak Investment Holding vkladá peniaze z eurofondov do firiem s potenciálom. Rizikový vstup sa oplatil v prípade GymBeamu aj enstry, kapitál vložený do AeroMobilu sa pravdepodobne nevráti.

Otázky v ankete boli dve:

Ako by ste zhodnotili vašu doterajšiu spoluprácu so SIH? Vyskytli sa nejaké problémy? Čo by sa malo do budúcna zlepšiť?
V čom by malo Slovensko zlepšiť alebo zmeniť svoj prístup k finančným nástrojom do budúcna?

SIH spolupracovala s viacerými subjektami, preto sme ich pre väčšiu prehľadnosť rozdelili do skupín. Prvou skupinou boli banky, kde sa do ankety zapojili nasledovné:

Tatra banka

1. Spoluprácu medzi Tatra bankou a Slovak Investment Holding hodnotíme pozitívne. Z tejto spolupráce benefituje podnikateľské prostredie, ktoré vďaka nej čerpá rôzne výhody. Priestor na zlepšenie podľa nás vidíme v zjednodušovaní podmienok čerpania zvýhodnených finančných prostriedkov, čo vedie k zefektívneniu využitia finančných nástrojov z dielne Slovak Investment Holding.

2. Využívanie finančných nástrojov sa ukazuje ako efektívny spôsob poskytnutia pomoci a podpory podnikateľskému prostrediu. Z dlhodobého hľadiska je potrebná konzistentná a čitateľná stratégia v oblasti finančných nástrojov, snaha o odbúravanie administratívnej záťaže finálnych príjemcov pomoci spojených s čerpaním zvýhodnených zdrojov a tiež dôraz na informovanosť týchto subjektov. Pomoc s transparentnými pravidlami a jasne definovaným časovým harmonogramom jej poskytovania môže viesť k zvýšeniu záujmu podnikateľského sektora o tento typ podpory.

ČSOB

1. ČSOB vyzdvihuje konštruktívnu komunikáciu a navrhovanie riešení. Do budúcna by bolo dobré eliminovať priebežné zmeny podmienok finančných nástrojov, nakoľko spôsobujú dodatočnú administráciu a môžu mať dopad na už zazmluvnených klientov.

2. Slovensko by malo zjednodušiť podmienky pre banky pri zavádzaní takýchto finančných nástrojov a ich následnej administrácii. Rovnako by mal zjednodušiť podmienky pre klientov pri poskytovaní úverov a získavania benefitov v rámci finančných nástrojov

Slovenská sporiteľňa

1. Slovenská sporiteľňa vníma zo systémového pohľadu SIH ako výnimočnú štátnu firmu, ktorá má kvalitnú ponuku produktov a profesionálnych ľudí. Na Slovensku má potenciál byť najlepším nástrojom na realizovanie investícií zo strany štátu, ale aj programov v spolupráci s komerčnými bankami. Oceňujeme ich profesionálny prístup a riešenie podstaty vecí. Našu spoluprácu hodnotíme pozitívne, a to nielen pokiaľ ide o negociáciu pri finančných nástrojoch, ale aj o správu spoločných projektov. Je prirodzené, že v procese sa vyskytli aj náročnejšie situácie či problémy, ktoré však SIH riešil pragmaticky a proaktívne. Priestor na zlepšenie vidíme najmä v legislatíve, ktorá by umožnila SIH-u nastavovať podmienky v tendroch či výzvach viac voči kvalite alebo by urýchlila procesy.

2. Pokiaľ ide o finančné nástroje, SIH ma dostatočnú ponuku produktov pre potreby Slovenska. Kde ako krajina zaostávame, je väčšia flexibilita pri alokácii peňazí do projektov a rýchlosť rozhodovacích procesov či zazmluvňovania.

Časť financií uložil SIH na správu investičným fondom. Konkrétne spoločnostiam CB ESPRI a Sociálni inovátori Impact Capital:

Sociálni inovátori

1. Spoluprácu so SIH hodnotíme ako veľmi flexibilnú a ústretovú. Oceňujeme vysoko profesionálny prístup.

2. Privítali by sme zvýšenie podielu návratných zdrojov v porovnaní s nenavrátiteľnými. Taktiež trhu prospeje väčšia rozmanitosť finančných nástrojov.

Za vládu odpovedalo Ministerstvo financií:

Ministerstvo financií

1. Ministerstvo financií SR síce so SIHom spolupracuje, ale má odlišnú úlohu ako iné ministerstvá, či banky. V prvom rade je zakladateľom a akcionárom SIH (cez Slovenskú záručnú a rozvojovú banku) a zároveň je Koordinačným orgánom pre finančné nástroje, ktorý zodpovedá za legislatívu, metodiku a koordináciu finančných nástrojov. Spoluprácu hodnotíme veľmi pozitívne.

SIH investoval do slovenskej ekonomiky prostriedky v hodnote 1,2 miliardy eur, úspešne prebral do správy Slovenský záručný a rozvojový fond, bol poverený implementáciou finančných nástrojov 2014-2020, súčasne rozbieha finančné nástroje v programovom období 2021-2027, finančné nástroje v Pláne obnovy a v Spoločnej poľnohospodárskej politike.

Z dlhodobého hľadiska je cieľom Ministerstva financií SR pokračovať v budovaní SIH ako inštitúcie, ktorá funguje ako investičná spoločnosť pre Slovensko, maximalizovať dopad ich finančných nástrojov, a budovať inštitúciu, ktorá bude podporovať investičné priority vlády SR v budúcich desaťročiach. Perspektívne SIH vytvorí tiež priestor na ďalšie príspevky súkromných investorov alebo medzinárodných finančných inštitúcií (Európskej investičnej banky, Európskej banky pre obnovu a rozvoj, Rozvojovej banky Rady Európy, Medzinárodnej investičnej banky a pod.), ktoré podporia veľké, investične náročné návratné projekty v SR kombináciou verejných a súkromných zdrojov, a to nielen z alokácií z EÚ fondov.

Eurofondy nie sú len dotácie. Slovensko 1,3 miliardy eur investovalo

Slovak Investment Holding mal pôvodne spravovať pol miliardy eur z eurofondov. Počas covidu si však podnikatelia obľúbili ich výhodné pôžičky, čo Slovensko využilo aj pri dočerpávaní eurofondov. Aj Európska komisia SIH chváli za dobrú implementáciu a nadpriemerné využívanie finančných nástrojov. 

2. Slovensku už teraz patrí popredné miesto nie len medzi kohéznymi krajinami, ale aj v celej Európskej únii, vo využívaní finančných nástrojov, čo pozitívne akcentuje aj Európska komisia. Táto pozícia je zvýraznená nielen vysokým objemom prostriedkov vyčlenených na finančné nástroje, ale aj šírkou oblastí, na ktoré sa finančné nástroje na Slovensku používajú. Patria sem okrem tradičných oblastí, ako sú podpora malých a stredných podnikov a energetická efektívnosť, aj dopravná infraštruktúra, sociálne podnikanie, sociálne bývanie a mestský rozvoj. Samozrejme, priestor na zlepšenie existuje vždy, či už vo vnímaní finančných nástrojov zo strany zapojených ministerstiev a subjektov verejnej správy, ale aj pri zjednodušení implementačných pravidiel na národnej úrovni (odstránenie zbytočného gold-platingu, ktorý do finančných nástrojov preniká najmä z grantových pravidiel).

Poslednou skupinou sú podporené firmy a samosprávy:

EKO Term

1. Naša doterajšia spolupráca so SIH bola veľmi konštruktívna a profesionálna. Nevyskytli sa žiadne problémy, naopak sme s potešením zistili, že v rámci organizácií, ktoré sa zaoberajú problematikou finančných nástrojov v eurofondoch, existuje takáto dynamická a efektívna inštitúcia. SIH nielen spravuje zdroje ale aj aktívne tvorí produkty v spolupráci s účastníkmi trhu, oslovuje ich v snahe priniesť produkt, ktorý bude pre trh zaujímavý. V žiadnej obdobnej inštitúcii sme sa s ničím podobným nestretli. O to viac to oceňujeme u SIH-u.

2. Po skúsenostiach so SIH by sme ocenili, keby prostredníctvom SIH-u bolo distribuovaných viac zdrojov z eurofondov, keďže vedenie aj projektoví manažéri dokázali, že aj v prostredí štátu môže existovať profesionálna a efektívne fungujúca organizácia. A ostatne obdobné organizácie by si mohli brať príklad.

Bratislavský samosprávny kraj

1. Spolupráca so SIH prebieha na profesionálnej úrovni bez významnejších problémov. Nakoľko sme pri príprave ani implementácií cez SIH nemali problémy, nevidíme dôvod na principiálne zmeny.

2. Vzhľadom na vzrastajúci význam využívania finančných nástrojov v rámci EŠIF by zmena prístupu k nim určite mala súvisieť s celkovou zmenou prístupu k externým zdrojom. Slovensku chýba dlhodobá národná rozvojová stratégia, ktorá definuje priority naprieč jednotlivými sektorovými politikami, ktoré majú následne prirodzene odraz v plánovaní investícií, národných projektov, nastavení finančných nástrojov a iných dotačných schém a podobne. Zároveň sa slabo reflektujú regionálne špecifiká naprieč územím Slovenska, partnerstvo a participácia ako súčasť bottom-up procesu a programovania je často len formálna záležitosť, ktorej sa neprikladá vážnosť. To spôsobuje, že nastavanie programov a nástrojov nie je tvorené na základe dát a spätnej väzby z jednotlivých území, procesy nastavovania trvajú príliš dlho a sú premenlivé, čo výrazne zhoršuje absorpčnú schopnosť implementácie zdrojov. Výzvou Slovenska je určite osvojenie a etablovanie nástroja integrovaných územných investícií, prostredníctvom Rád partnerstiev a Kooperačných rád UMR, ktoré predstavujú strategický prístup k využívaniu externých zdrojov, na základe rozhodovania tých, ktorí k významným štrukturálnym výzvam a problémom na jednotlivých územiach majú najbližšie – obcí, miest a samosprávnych krajov.

Prešovský samosprávny kraj

1. Rokovania so Slovak Investment Holding boli od samotného začiatku konštruktívne a vecné. Veľmi promptne sme dohodli podmienky úveru, a tým sme mohli aj veľmi rýchlo finančné prostriedky načerpať a investovať do infraštruktúry kraja, konkrétne do rekonštrukcií našich regionálnych ciest a mostov. Dodnes je spolupráca so SIH odborná, intenzívna a vzájomná komunikácia prebieha na vysokej profesionálnej úrovni. Stále dochádza k výmene informácií,  čo napomáha postupne riešiť a napĺňať záväzky, ktoré z našich zmlúv vyplývajú.

2. To, čo by sme chceli zmeniť, je možno okruh investičných zámerov, do ktorých je možné tieto úverové zdroje použiť. Rovnako by bolo dobré, ak by sa tieto investičné akcie následne dali predložiť do dotačnej schémy EŠIF a ak by bol projekt úspešný, tak by sa úver mohol znížiť presne o túto sumu priznanej dotácie a finančné vyrovnanie by bolo záležitosťou už len medzi SIH a MIRRI.

Banskobystrický samosprávny kraj

1. Prostredníctvom SIH zabezpečil Banskobystrický samosprávny kraj financovanie viacerých projektov z rôznych oblastí. Spolupráca bola vždy veľmi konštruktívna a priniesla tiež viacero výhod – napríklad dlhú splatnosť až 20 rokov po ukončení realizácie projektov, 1% úrokovú sadzbu, úročenie úveru až po ukončení investície alebo možnosť zhodnocovať dočasne nevyužitú vyčerpanú istinu úveru počas obdobia realizácie projektov. Vo vzťahu k potrebám financovania samospráv vidíme priestor na zlepšenie, čo sa týka spolupráce s EIB a EK pri poskytovaní prostriedkov z tretieho piliera Mechanizmu spravodlivej transformácie za účelom poskytnutia úverov pre menšie obce a mestá s potrebou čerpania do 5 miliónov eur. Tiež poskytovanie financovanie za výhodnejších podmienok (úroková sadzba, splatnosť, odklad splátok), ako poskytujú komerčné banky pre projekty, pre ktoré nie sú k dispozícii nenávratné formy financovania. Rovnako poskytnutie spolufinancovania projektov, pre ktoré samosprávy získali nenávratné formy financovania, za výhodnejších podmienok ako poskytujú komerčné banky.

2. Vo všeobecnosti zlepšiť informovanosť o finančných nástrojoch a znížiť administratívnu náročnosť ich získania.

Žilinský samosprávny kraj (ŽSK)

1. Na začiatku spolupráce v roku 2019 išlo o vzájomnú výmenu informácií a skúseností v oblasti energetiky, riešení zameraných na znižovanie energetickej náročnosti budov. SIH nám v tomto období ponúkal poradenstvo a spoluprácu pri čerpaní finančných prostriedkov zo zdrojov zameraných na podporu energeticky efektívnych riešení, ale i prípravu finančných produktov vhodných pre poskytovateľov garantovanej energetickej služby. K intenzívnejšej spolupráci so SIH ŽSK pristúpil až v roku 2023. Ide o formu financovania formou investičného nástroja financovaného z európskych štrukturálnych a investičných fondov. ŽSK využíva úverové zdroje na financovanie projektov súvisiacich so zlepšením dostupnosti k infraštruktúre TEN-T a cestám I. triedy s dôrazom na rozvoj multimodálneho dopravného systému a podpory materiálno-technického vybavenia a zlepšenia priestorových podmienok stredných odborných škôl a s cieľom zvýšenia kvality odborného vzdelávania a prípravy, v zmysle podmienok IROP. Či už pri príprave podmienok financovania, príprave zmluvnej dokumentácie, následnom čerpaní úverových prostriedkov, ako i ďalšej komunikácii, spolupráca so zástupcami SIH bola a je vynikajúca.

2. Do budúcna by sme uvítali viac dlhodobých zdrojov, ktoré budú dostupné a cenovo výhodné pre samosprávne kraje na financovanie rôznych investícií, či už v oblasti zníženia energetickej náročnosti, obnovy budov, ale i ďalších oblastí v rámci kompetencií samosprávnych krajov, prostredníctvom SIH ako spoľahlivého partnera pre samosprávy.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie