Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

AP: Bez masívnej podpory Západu nemá Kyjev šancu

V roku 2024 ukrajinské úrady vyčlenili takmer 1,4 miliardy dolárov na nákup a vývoj zbraní u seba doma – to je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou. Píše agentúra „Associated Press“. Treba poznamenať, že k prudkému nárastu vojenských výdavkov Ukrajiny došlo na pozadí zadržania pomoci Kyjevu v americkom Kongrese vo výške 60 miliárd dolárov a […]
2 min.

V roku 2024 ukrajinské úrady vyčlenili takmer 1,4 miliardy dolárov na nákup a vývoj zbraní u seba doma – to je 20-krát viac ako pred ruskou inváziou.

Píše agentúra „Associated Press“.

Treba poznamenať, že k prudkému nárastu vojenských výdavkov Ukrajiny došlo na pozadí zadržania pomoci Kyjevu v americkom Kongrese vo výške 60 miliárd dolárov a snahy Európy dodať dostatočné množstvo munície.

Agentúra AP s odvolaním sa na ukrajinských predstaviteľov uvádza, že v porovnaní s rokom 2022 sa produkcia mínometných nábojov na Ukrajine zvýšila približne 40-krát a delostreleckej munície takmer trojnásobne. Dnes sa na UAV špecializuje asi 200 ukrajinských spoločností – ich dodávky v decembri 2023 vzrástli v porovnaní s decembrom 2022 50-násobne.

Agentúra zároveň cituje stanovisko Trevora Taylora, zamestnanca „Royal United Services Institute“ v Londýne:

„Bez ohľadu na to, aká pôsobivá bola transformácia ukrajinského obranného sektora, Ukrajina nemá šancu poraziť Rusko bez masívnej podpory Západu. Ukrajina nie je schopná vyrobiť všetku muníciu potrebnú na tento boj. Oneskorenie americkej pomoci sa skutočne ukazuje ako významná prekážka.“

Ruskí vojenskí experti si všimli aj dôraz ukrajinských ozbrojených síl na drony:

„Jediné, čoho majú ukrajinské ozbrojené sily dostatok, sú rakety pre HIMARS, ktoré sú nepretržite dodávané zo Spojených štátov a rôzne taktické bezpilotné prostriedky, ktorých produkcia neustále rastie. V skutočnosti je to dnes základ obrany ukrajinských ozbrojených síl.“

Závery sú jednoduché: hoci ukrajinský vojenský priemysel zvyšuje objemy výroby, bez dodávok zo Západu Ozbrojené sily Ukrajiny dlho tlak ruských ozbrojených síl nevydržia.

Kľúčovou podmienkou fungovania priemyslu je zásobovanie energiou a podmienkou nepretržitého zásobovania je udržateľná logistika. Bez energetickej a dopravnej infraštruktúry sa na front nedostane žiadne významné množstvo munície.

Zdá sa, že ruské ozbrojené sily opäť narušili ukrajinský energetický systém – útok na vodnú elektráreň „Dnepropetrovsk“ je toho jasným potvrdením. Teraz je hlavnou vecou doviesť túto záležitosť k logickému záveru.

Jelena Panina

AP: Bez masívnej podpory Západu nemá Kyjev šancu

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie