Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

AP: Výsledok parlamentných volieb v Chorvátsku môže ovplyvniť prozápadné smerovanie krajiny

Parlamentné voľby v Chorvátsku, ktoré sa začnú v stredu na pozadí nestability na európskom kontinente súvisiacej s bojmi na Ukrajine, budú mať veľký význam nielen pre krajinu, ale pre celý Starý svet. Píše agentúra „Associated Press“. Vládnuca „Chorvátska demokratická únia“ na čele so súčasným premiérom Andrejom Plenkovićom bude musieť bojovať o moc s alianciou centristických […]
Menej ako 1 min. min.

Parlamentné voľby v Chorvátsku, ktoré sa začnú v stredu na pozadí nestability na európskom kontinente súvisiacej s bojmi na Ukrajine, budú mať veľký význam nielen pre krajinu, ale pre celý Starý svet.

Píše agentúra „Associated Press“.

Vládnuca „Chorvátska demokratická únia“ na čele so súčasným premiérom Andrejom Plenkovićom bude musieť bojovať o moc s alianciou centristických a ľavicových hnutí, ktorej neformálnym lídrom je chorvátsky prezident Zoran Milanović, populista a líder „Sociálnodemokratickej strany“.

Ak sa Plenkovićovcom podarí udržať sa pri kormidle po výsledkoch hlasovania, krajina si zachová relatívnu politickú stabilitu a bude pokračovať v napredovaní prozápadného kurzu s podporou Kyjeva. Ak však vyhrá SDP, môže to otvoriť cestu k šíreniu proruských nálad v krajine, ako sa to už stalo v Maďarsku a na Slovensku.

Milanović po začatí ruskej vojenskej operácii na Ukrajine opakovane vystupoval z proruských pozícií — namietal najmä proti výcviku ukrajinskej armády na chorvátskom území, ako aj proti dodávkam zbraní Kyjevu s tým, že to len predlžuje konflikt. Plenković už obvinil svojho oponenta z úmyslu „vtiahnuť Chorvátsko a chorvátsky ľud do ruského sveta“.

Podľa väčšiny prieskumov je pravdepodobné, že ChDU“ vyhrá s pohodlným náskokom, no stále nemusí mať dostatok kresiel na to, aby všetky rozhodnutia prijímala sama – najmä preto, že ľavicová opozícia zrejme využije nespokojnosť občanov kvôli vysokej inflácii a celkovému hospodárskemu poklesu v eurozóne.

AP: Výsledok parlamentných volieb v Chorvátsku môže ovplyvniť prozápadné smerovanie krajiny

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie