Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Apple nedodržiava bruselské pravidlá, hrozí mu rekordná pokuta

Európska komisia prvýkrát v histórii vydala predbežné zistenie, v ktorom uvádza, že technologická spoločnosť porušuje Akt o digitálnych trhoch. Apple ešte dostane viacero príležitostí vyhnúť sa pokute, tá sa však môže vyšplhať na desiatky miliárd dolárov. Opatrenia, ktorými sa Apple snažil splniť bruselské povinnosti, nestačia. Upozorňuje na to Európska komisia v prvom predbežnom stanovisku v rámci Aktu o digitálnych médiách (DMA). […]
Menej ako 1 min. min.

Európska komisia prvýkrát v histórii vydala predbežné zistenie, v ktorom uvádza, že technologická spoločnosť porušuje Akt o digitálnych trhoch. Apple ešte dostane viacero príležitostí vyhnúť sa pokute, tá sa však môže vyšplhať na desiatky miliárd dolárov.

Opatrenia, ktorými sa Apple snažil splniť bruselské povinnosti, nestačia. Upozorňuje na to Európska komisia v prvom predbežnom stanovisku v rámci Aktu o digitálnych médiách (DMA).

Ten začal v Európe platiť od minulého augusta. Európska únia v rámci neho kontroluje, či technologickí giganti nezneužívajú svoje postavenie na trhu a nebránia tak v rozvoji zdravého konkurenčného prostredia v EÚ.

Presne to eurokomisia teraz tvrdí o americkej spoločnosti Apple. Problém vidí v nastavení jej App Store, teda trhoviska, cez ktoré si používatelia inštalujú aplikácie do smartfónov.

Spoločnosti hrozí historicky najvyššia pokuta, akú EÚ uložila súkromnej firme. Ak si svoje fungovanie neobháji, môže zaplatiť až desiatky miliárd dolárov.

Prísnym protimonopolným podmienkam bude podliehať šesť digitálnych firiem

Európska komisia zverejnila zoznam šiestich firiem, na ktoré sa budú vzťahovať prísnejšie pravidlá regulácie digitálnych trhov: Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta a Microsoft. Definuje ich Akt o digitálnych trhoch (DMA) schválený v novembri 2022.

Nemôžu informovať o cenách

Predbežné zistenie eurokomisie tvrdí, že App Store porušuje pravidlá Aktu tým, že obmedzujú vývojárov aplikácií. Tí sa dlhodobo sťažovali na to, že im Apple neumožňoval predávať napríklad predplatné aplikácií inak než priamo cez App Store, za čo si účtuje poplatok.

Po zavedení Aktu Apple umožnil vývojárom do aplikácie umiestniť link napríklad na ich webovú stránku, cez ktorú si môžu služby zakúpiť (tzv. link-out). Nemôžu však urobiť nič viac – napríklad ani napísať, o koľko lacnejšia takáto služba je alebo že ide o odlišnú ponuku.

Práve toto je podľa Komisie proti pravidlám jej zákona o digitálnych službách. Možnosť slobodne presmerovať zákazníkov na vlastnú platformu je podľa nej „kľúčové na zabezpečenie toho, aby vývojári aplikácií boli menej závislí od gatekeeperov (spoločnosti spadajúce pod DMA, pozn. red.) a aby sa spotrebitelia dozvedeli o lepších ponukách,“ uviedla podpredsedníčka Komisie pre hospodársku súťaž Margrethe Vestager.

Komisii sa tiež nepáči, že Apple si účtuje poplatok za nákupy uskutočnené do siedmich dní po tom, čo zákazník klikne na link, ktorý ho presmeruje mimo aplikácie (link-out). Podľa DMA musia strážcovia, ako je Apple, umožniť vývojárom aplikácií presmerovať používateľov na externé ponuky bez poplatkov.

„Sme presvedčení, že náš plán je v súlade so zákonom, a odhadujeme, že viac ako 99 percent vývojárov by podľa nových obchodných podmienok, ktoré sme vytvorili, platilo spoločnosti Apple rovnaké alebo nižšie poplatky,“ uviedla spoločnosť Apple pre portál EURACTIV.

Konečné rozhodnutie a výška pokuty

Ak sa zistenia potvrdia, Komisia môže do 25. marca 2025, teda rok po začatí vyšetrovania, vyhlásiť, že spoločnosť Apple porušuje jej pravidlá.

Dovtedy môže Apple poskytnúť dodatočné argumenty a dôkazy o tom, prečo tieto pravidlá neporušuje. Tiež sa môže rozhodnúť svoje pravidlá zmeniť, aby bolo ich dodržiavanie zaručené.

Ak sa tak nestane, spoločnosti hrozí historicky vysoká pokuta. Tá môže byť vo výške až desiatich percent celkového svetového obratu spoločnosti. K tomu sa môže prirátať denné penále vo výške piatich percent priemerného denného obratu.

Eurokomisia chce TikToku klepnúť po prstoch: Proti platforme začala právne konanie

Európsku komisiu zaujíma, či TikTok dodržiava zákon o digitálnych službách a dostatočne posudzuje negatívne účinky algoritmov, ktoré môžu používateľom spôsobovať závislosti. 

Apple minulý rok dosiahol obrat vo výške 383 miliárd dolárov. Pokuta by sa teda mohla vyšplhať až do 38 miliárd dolárov. Zatiaľ najvyššia pokuta smerovala spoločnosti Google za zneužívanie svojej dominantnej pozície v Android telefónoch. Google podľa Komisia neférovo propagoval svoj prehliadač. Táto pokuta má byť vo výške štyroch miliárd eur, spoločnosť sa snaží odvolať na Súdnom dvore EÚ.

Apple má už na krku tri vyšetrovania

V prípade Apple ide už o tretie vyšetrovanie nedodržiavania podmienok DMA, ktoré voči nemu Komisia vedie. Prvé začala Komisia v marci a týka sa možnosti výberu internetového prehliadača.

Tretie vyšetrovanie začala Komisia v rovnaký deň, ako oznámila postup v prípade App Store. Týka sa jej nových zmluvných podmienok pre vývojárov tretích strán a obchody s aplikáciami vrátane „poplatku za základnú technológiu“, ktorý zaviedla v máji. Ten vyžaduje, aby vývojári aplikácií a obchody s aplikáciami tretích strán platili za používanie kľúčových služieb spoločnosti Apple. Ide o päťdesiat centov za každú nainštalovanú aplikáciu.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie