Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Apple představil umělou inteligenci. Chytřejší Siri se nelíbí Muskovi, hrozí zákazem iPhonů

Těžko hledat významnější akci Applu. Jeho tradiční Worldwide Developers Conference (WWDC), která odstartovala toto pondělí, byla pod drobnohledem, protože se očekávalo, jak se americká firma postaví ke generativní umělé inteligenci. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká armáda používá speciální bojová vozidla. Podívejte se, jak funguje noktovize či black-out V tomto segmentu firma zatím jen marně nahání OpenAI a […]
Menej ako 1 min. min.

Těžko hledat významnější akci Applu. Jeho tradiční Worldwide Developers Conference (WWDC), která odstartovala toto pondělí, byla pod drobnohledem, protože se očekávalo, jak se americká firma postaví ke generativní umělé inteligenci.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Česká armáda používá speciální bojová vozidla. Podívejte se, jak funguje noktovize či black-out

V tomto segmentu firma zatím jen marně nahání OpenAI a jeho velký jazykový model ChatGPT. Každým měsícem se zlepšuje také Google Gemini, kterou navíc využívá korejský Samsung ve svých vlajkových modelech Galaxy S24. Ovšem Apple byl tím posledním do party, u nějž se jen čekalo, s čím přijde.

„Generativní umělou inteligenci považujeme za klíčovou příležitost napříč všemi našimi produkty a věříme, že máme výhody, které nás v této oblasti odlišují,” řekl generální ředitel společnosti Apple Tim Cook při posledním prezentování hospodářských výsledků firmy na začátku května. Dodal, že Apple oznámí novinky „v následujících týdnech“.

Nové nástroje, které už ostatní mají

Nyní firma, jak uvedl například web CNN, představila Apple Intelligence a první nástroje, které pohání: od personalizovaných Genmoji, tedy emoji vytvořených generativní AI, až po mnohem chytřejší asistentku Siri. Ta nyní dokáže odpovídat na otázky týkající se vašeho denního harmonogramu, obsahu vašeho e-mailu, popřípadě dokáže poradit, v kolik hodin letí letadlo vašeho kamaráda či člena rodiny.

Apple během prezentace ukázal, jak umělá inteligence dokáže přepisovat e-maily a upravovat jejich stylizaci. Uživatel označí text a poté si vybere možnosti vylepšení: například formální nebo profesionální styl a také zkrácení či prodloužení textu.

Umělá inteligence umí dále vytvořit sumář z příchozích e-mailů a to včetně dlouhých vláken zpráv. Na základě předchozích zkušeností umí také vytvořit rychlé odpovědi.

Vylepšené jsou také poznámky, a to díky nástroji Image Wand. Generativní AI si dokáže poradit i s obyčejným náčrtem a podle toho vytvořit vhodný obrázek, který vylepší sepsané poznámky. Umělá inteligence nesmí chybět ani u fotografií nebo videí, v nichž dokáže vyhledat konkrétní objekty.

Uživatelé systému iOS mohou umělou inteligenci využít i k úpravě notifikací. Ta je dokáže roztřídit podle priorit. Lidé tak uvidí nejprve důležité notifikace a až poté ty, které lze vyřídit až v průběhu dne.

Zábavu jistě přinesou Genmoji. Jedná se o generátor, který vytvoří emoji na základě příkazu.

V tomto ohledu se Apple nijak neodlišuje od konkurence. Telefony Samsung Galaxy S24 tyto funkce mají už několik měsíců. Apple zatím nepřináší revoluční novinky, přesto se může brzy odlišit od konkurence. Většina funkcí jeho umělé inteligence se provádí přímo v telefonu a příkazy nemusí putovat na vzdálený server v cloudu, jak tomu je v případě nástrojů OpenAI.

Klíčové je soukromí

Zástupci Applu uvedli, že je okouzlili konkurenční nástroje generativní umělé inteligence, ale firma z kalifornského Cupertina chce svoji AI posunout o krok dál a přizpůsobit ji uživatelům s ohledem na jejich soukromí.

Podle šéfa Applu Tima Cooka musí být umělá inteligence intuitivní a snadno použitelná. „Nejdůležitější je, aby vám rozuměla a chápala všechny souvislosti, jako je rutina, vztahy, komunikace a další. A samozřejmě musí být od základu vybudována s ohledem na soukromí,“ řekl Cook.

Spojení Applu s OpenAI se nelíbí Elonu Muskovi

Apple dále oznámil velmi očekávané partnerství s OpenAI. Díky této spolupráci se asistentka Siri stane ještě chytřejší, protože se propojí s jazykovým modelem ChatGPT-4o. Tato funkce ale bude k dispozici až v průběhu roku.

Integrace umělé inteligence do iPhonů a dalších zařízení Apple se ale nelíbí miliardáři a majiteli společností Tesla či SpaceX Elonu Muskovi. Ten je historicky spjatý se společností OpenAI a stál u zrodu startupu, jež provozuje model ChatGPT. V roce 2018 však firmu opustil, protože nesouhlasil s kroky týmu OpenAI. V posledních měsících se často vymezuje proti lídrovi na poli generativní umělé inteligence.

Musk v příspěvku na sociální síti X varoval, že „pokud Apple zařadí OpenAI přímo do operačního systému, budou zařízení Apple v mých firmách zakázána. Jde o nepřijatelné porušení bezpečnosti,“ napsal.

Doplnil, že problém budou mít i lidé, kteří zamíří do jeho firem například na schůzku. „Návštěvníci budou muset svá zařízení Apple odevzdat u vchodu, kde budou uložena ve Faradayově kleci,“ sdělil Musk.

Americký miliardář se v minulém roce rovněž zapojil do závodu ve vývoji umělé inteligence. Založil firmu xAI, která pracuje na vlastním jazykovém modelu Grok.

Apple během konference WWDC každý rok představuje novinky a aktualizace pro operační systémy iOS, macOS a visionOS. Po umělé inteligenci a nových funkcích pro jablečná zařízení se mohou vývojáři aplikací těšit na živé diskuse nebo konzultace.

Umělé inteligenci se věnujeme také v technologicko-herním pořadu Enter, který můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 na CNN Prima NEWS či v úterní repríze ve 23:40. Archiv odvysílaných dílů najdete na webu cnn.iprima.cz v sekci Pořady.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie