Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Aprílové ceny výrobcov v eurozóne zrýchlili tempo poklesu až dvojnásobne

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali v apríli v poklese, tempo poklesu sa pritom zdvojnásobilo a výrazne prekonalo očakávania ekonómov. Pod tento vývoj sa podpísali ceny energií, ktorých pokles vykompenzoval rast cien vo všetkých ostatných segmentoch. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad. Ceny priemyselných výrobcov v krajinách menovej […]
2 min.

Ceny priemyselných výrobcov v eurozóne pokračovali v apríli v poklese, tempo poklesu sa pritom zdvojnásobilo a výrazne prekonalo očakávania ekonómov. Pod tento vývoj sa podpísali ceny energií, ktorých pokles vykompenzoval rast cien vo všetkých ostatných segmentoch. Uviedol to v stredu štatistický úrad Európskej únie Eurostat, ktorý zverejnil rýchly odhad.

Ceny priemyselných výrobcov v krajinách menovej únie klesli v apríli oproti predchádzajúcemu mesiacu o jedno percento. Na porovnanie, v marci dosiahol medzimesačný pokles 0,5 percenta. Ekonómovia očakávali iba mierne zrýchlenie poklesu, a to na 0,6 percenta.

Pod výrazné zrýchlenie poklesu cien producentov sa podpísali ceny energií. Tie klesli o 3,6 percenta. Ceny v ostatných segmentoch rástli, napríklad ceny polotovarov o 0,3 percenta, ceny kapitálových tovarov aj tovarov dlhodobej spotreby o 0,2 percenta a ceny tovarov krátkodobej spotreby sa zvýšili o 0,1 percenta.

V celej Európskej únii ceny výrobcov v apríli klesli o 0,7 percenta. Aj v tomto prípade sa tempo poklesu zrýchlilo, aj keď iba mierne. V marci klesli ceny priemyselných výrobcov v celej EÚ o 0,6 percenta.

Pre konkurencieschopnosť je potrebná stabilita pre priemyselníkov, vraví štátny tajomník rezortu hospodárstva

V medziročnom porovnaní zaznamenali ceny producentov v eurozóne rovnako pokles, tempo poklesu sa však spomalilo. Pokles predstavoval 5,7 percenta, zatiaľ čo v marci sa ceny medziročne znížili o 7,8 percenta. Na druhej strane prekonali očakávania ekonómov, ktorí počítali s poklesom cien výrobcov o 5,1 percenta. V prípade celej EÚ zaznamenali ceny producentov v apríli medziročný pokles na úrovni 5,5 percenta.

Aj za medziročným poklesom boli ceny energií, ktoré klesli o 14,7 percenta. Nasledovali ceny kapitálových tovarov, kde pokles dosiahol 3,9 percenta.

Z jednotlivých štátov Európskej únie najvýraznejšie klesli ceny priemyselných výrobcov vo Francúzsku, a to o 3,6 percenta. Nasledovalo Chorvátsko, kde pokles predstavoval 1,9 percenta a Grécko s poklesom cien o 1,8 percenta. Najvýraznejší rast vykázali Dánsko (2,8 percenta), Írsko (0,8 percenta) a Fínsko (0,3 percenta). Ceny priemyselných výrobcov na Slovensku klesli v apríli medzimesačne o 0,5 percenta.

V medziročnom porovnaní najvýraznejší pokles zaznamenali ceny výrobcov na Slovensku, a to o 22,8 percenta. O 13,7 percenta klesli v Írsku a o 10,6 percenta v Bulharsku. Rast cien priemyselných producentov vykázali Luxembursko (18 percenta), Česko (1,4 percenta), Malta (0,7 percenta) a Švédsko, kde sa zvýšili o 0,6 percenta.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie