Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Arménská polícia zadržala na protivládnom proteste v Jerevane 26 ľudí. Chcú ústavnú žalobu voči premiérovi

Vyše dve desiatky demonštrantov zadržala v piatok arménska polícia na protivládnom proteste, ktorý sa konal v hlavnom meste Jerevan proti územným ústupkom premiéra Nikolu Pašinjana voči Azerbajdžanu, informuje agentúra AFP. Stovky demonštrantov sa tam v piatok zišli pred ministerstvom zahraničných vecí. Protest viedol Bagrat Galstanjan, donedávna biskup arménskej apoštolskej cirkvi pre diecézu Tavuš, na ktorej […]
Menej ako 1 min. min.

Vyše dve desiatky demonštrantov zadržala v piatok arménska polícia na protivládnom proteste, ktorý sa konal v hlavnom meste Jerevan proti územným ústupkom premiéra Nikolu Pašinjana voči Azerbajdžanu, informuje agentúra AFP.

Stovky demonštrantov sa tam v piatok zišli pred ministerstvom zahraničných vecí. Protest viedol Bagrat Galstanjan, donedávna biskup arménskej apoštolskej cirkvi pre diecézu Tavuš, na ktorej území sa nachádzajú štyri dediny nedávno odovzdané Azerbajdžanu.

V Jerevane protestovali proti premiérovi. Kritizujú ústupky Azerbajdžanu

Ministerstvo vnútra neskôr informovalo, že na zhromaždení bolo “zadržaných 26 občanov”.

Galstanjan sa snaží dosiahnuť spustenie procesu ústavnej žaloby proti Pašinjanovi. V pondelok sa dokonca dočasne vzdal svojej funkcie biskupa, aby sa mohol v budúcnosti uchádzať o post premiéra, na ktorom by ho radi videli odporcovia vlády, najmä hnutie Tavuš za vlasť. V súlade s arménskymi zákonmi by však túto funkciu nemohol zastávať, nakoľko má dvojaké arménsko-kanadské občianstvo.

Opozičné strany zároveň nemajú v parlamente dostatok hlasov na začatie tzv. impeachmentu, o ktorý sa snažia. Pozícia súčasného premiéra je tak napriek protestom a snahe Galstanjana a opozície podľa AFP nateraz neotrasiteľná.

Blokovali cesty a žiadali rezignáciu premiéra. Polícia v Jerevane zadržala 137 protivládnych demonštrantov

Arménsko a Azerbajdžan viedli začiatkom 90. rokov a v roku 2020 dve vojny o región Náhorný Karabach, ktorý podľa medzinárodného práva patrí Azerbajdžanu, no ovládali ho arménski separatisti.

Situácia sa dramaticky zmenila v prospech Azerbajdžanu vlani v septembri, keď jeho sily uskutočnili bleskovú ofenzívu. Po jej skončení z Karabachu do Arménska ušli tisíce karabašských Arménov.

V polovici apríla tohto roku Arménsko a Azerbajdžan zároveň uzavreli dohody o delimitácii hraníc, podľa ktorých má Azerbajdžanu pripadnúť časť územia zmienenej arménskej oblasti Tavuš a Jerevan sa vzdá aj štyroch neobývaných pohraničných obcí. Dohoda vyvolala v Jerevane masové protesty.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie