Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Atentát na Fica už vyšetrujú ako terorizmus, oznámil Žilinka. Čo to mení?

Vo veci útoku na predsedu vlády Roberta Fica došlo k zmene právnej kvalifikácie stíhaného skutku, informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka. Doteraz bol atentát na premiéra vyšetrovaný ako pokus o úkladnú vraždu, aktuálne už ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku. Žilinka už skôr avizoval, že k tejto zmene môže dôjsť. “Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie […]
Menej ako 1 min. min.

Vo veci útoku na predsedu vlády Roberta Fica došlo k zmene právnej kvalifikácie stíhaného skutku, informoval generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Doteraz bol atentát na premiéra vyšetrovaný ako pokus o úkladnú vraždu, aktuálne už ako obzvlášť závažný zločin teroristického útoku.

Žilinka už skôr avizoval, že k tejto zmene môže dôjsť. “Ak sa v spoločnosti vynárajú otázky, prečo to nie je vedené ako trestný čin terorizmu, odpovedám, že je možné, že sa takto skutok prekvalifikuje, no len na základe výsledkov dokazovania,” zdôraznil koncom mája šéf prokuratúry.

Pri pôvodnej klasifikácii obvinenému Jurajovi Cintulovi hrozil trest 25 rokov odňatia slobody až doživotie, pri novej je to 20 až 25 rokov alebo doživotie.

Väčšiu zmenu by to prinieslo v prípadoch schvaľovania tohto skutku. Doteraz napríklad za komentáre na sociálnych sieťach oslavujúce útok na Fica ich autorom hrozil jeden rok odňatia slobody, avšak za verejné schvaľovanie teroristického útoku hrozia tri až 10 rokov väzenia.

“Nepoznám spis, takže sa ku konkrétnostiam v tej veci neviem vyjadriť. Vo všeobecnosti však platí, že prekvalifikovanie skutku na iný trestný čin v priebehu trestného stíhania je bežné. Závisí to však od vývoja dokazovania,” reaguje sudca a člen Súdnej rady Peter Šamko. “Ak bola prekvalifikovaná na trestný čin teroristického útoku vražda pred Teplárňou, tak potom je logické, že sa tak kvalifikuje aj streľba na premiéra, kde bol zjavný politický motív,” dodáva.

Generálna prokuratúra poukázala na to, že obvinený, ktorého pôvodne stíhali pre pokus obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy, bol vo štvrtok na zmenu právnej kvalifikácie upozornený. 

Správu budeme aktualizovať.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie