Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Atentát na premiéra Fica je výsledkom niekoľkoročných nenávistných prejavov, hovorí politológ

Reakcie politických elít a osobností po atentáte budú podľa názoru politológa Gabriela Eštoka rozhodujúce pre budúcnosť celého štátu.
Menej ako 1 min. min.

15.5.2024 (SITA.sk) – Pri atentáte na premiéra Roberta Fica je podľa politológa Gabriela Eštoka z Katedry politológie Filozofickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach politický motív vysoko pravdepodobný.

Uviedol to pre agentúru SITA v súvislosti so stredajšou streľbou na premiéra na výjazdovom rokovaní vlády v Handlovej. Dodal tiež, že politológovia i sociológovia opakovane poukazovali na dlhodobú a hlbokú polarizáciu slovenskej spoločnosti aj negatívne dopady živenia nenávisti medzi rozličnými politickými skupinami a ich sympatizantmi.

„Žiaľ, roky sa stretávame s vnímaním politických oponentov ako nepriateľov. Obava, že sa niekto tento vypätý stav rozhodne vyriešiť hraničným násilím, sa pravdepodobne stala realitou,” vyjadril sa Eštok.

Útok na demokraciu a ľudskosť

Politológ dodal, že Slovensko sa s atentátom na vrcholného politika vo svojej histórii ešte nestretlo.

„Je to bezprecedentný útok na predsedu vlády a predsedu najsilnejšej politickej strany. Je to útok na princípy demokracie, teda odmietnutie otvorenej a slušnej diskusie, a úder na zásadu akceptácie politického a názorového oponenta” konštatoval a dodal, že vo svojej podstate ide aj o útok na všetkých občanov Slovenska.

„Zároveň je to útok na ľudskosť, pretože v konečnom dôsledku je tento čin násilným napadnutím človeka, ktoré do 21. storočia nepatrí,” dodal Eštok.

Tragické zrkadlo spoločnosti

Atentát na premiéra je podľa politológa vyvrcholením nenávistných prejavov, s ktorými sa v spoločnosti i v politike potýkame už niekoľko rokov.

„Po fyzických útokoch na novinárov, lekárov, vedcov, policajtov, menšiny a podobne sme aktuálne svedkami útoku na politika, predsedu vlády Roberta Fica. Žiaľ, je to tragické zrkadlo súčasnej slovenskej spoločnosti,” konštatuje Eštok.

Reakcie politických elít a osobností po atentáte budú podľa jeho názoru rozhodujúce pre budúcnosť celého štátu. Eštok vyjadril v tejto krízovej situácii želanie, aby všetci, ktorí majú vplyv na spoločnosť, zvládli svoju úlohu a navzdory emóciám priamo či nepriamo apelovali na upokojenie situácie.

„Obávam sa však, a viaceré posolstvá to už potvrdzujú, že táto situácia bude viesť k akcelerácii a podpore tých negatívnych javov, ktoré nás k tejto kríze priviedli,” uzavrel politológ.

Viac k témam: Politológ, Premiér Slovenskej republiky, Streľba na premiéra Roberta Fica v Handlovej
Zdroj: SITA.sk – Atentát na premiéra Fica je výsledkom niekoľkoročných nenávistných prejavov, hovorí politológ © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie