Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Auto, které by nestačilo ani kolu, ale také superrychlé Ferrari. V čem jezdí česká policie?

Policie v České republice má opravdu rozmanitý vozový park, který čítá desítky různých značek a modelů. Portfolio vozů PČR se sice neustále modernizuje a příslušníci díky tomu mají možnost jezdit v opravdu rychlých a reprezentativních autech, neplatí to ale vždy. V tomto článku se podíváme na to, jaká nejzajímavější vozidla ve svém arzenálu česká policie […]
Menej ako 1 min. min.

Policie v České republice má opravdu rozmanitý vozový park, který čítá desítky různých značek a modelů. Portfolio vozů PČR se sice neustále modernizuje a příslušníci díky tomu mají možnost jezdit v opravdu rychlých a reprezentativních autech, neplatí to ale vždy. V tomto článku se podíváme na to, jaká nejzajímavější vozidla ve svém arzenálu česká policie má a rozebereme si jejich technické specifikace.

K TÉMATU: Zleva dobrý, zprava Jágr. Dopravní nehody se nevyhýbají ani slavným osobnostem

Ferrari 458 Italia

Mezi nejdiskutabilnější česká policejní auta bez pochyby patří Ferrari 458 Italia. Exotický supersport stát nekoupil z peněz daňových poplatníků, ale zabavil ho pachatelům trestné činnosti. Díky tomu má Policie ČR k dispozici stroj s motorem V8, který má 570 koní, z 0 na 100 km/h zrychlí za 3,4 sekundy a může jet až 325 kilometrů za hodinu. Je ale důležité zmínit, že Ferrari na silnici běžně nepotkáte. Je určeno pouze na zvláštní akce.

BMW 540i

To už se ale nedá říci o flotile maskovaných i polepených vozů BMW řady 5. Výkonné kombíky a sedany z Mnichova policisté zapojili do služby před dvěma lety a dnes už v plném nasazení brázdí české silnice. Především je potkáte na dálnicích, kde mají za úkol dohlížet na dodržování maximální povolené rychlosti. A pokud vás náhodou změří, rozhodně se jim nesnažte ujíždět, nemá to cenu.

Jde totiž o modely BMW s označením 540i xDrive, které ve svých útrobách schovávají benzinový šestiválec s výkonem 333 koní. Ten jim propůjčuje akceleraci z nuly na 100 km/h za 5,2 sekundy a maximální rychlost 240 km/h (omezena kvůli bezpečnosti).

Renault Twizy

Česká policie ve svém vozovém parku sice nemá pouze rychlá auta, ale to následujícímu modelu na zajímavosti neubírá. Jde o elektromobil sloužící na pražském letišti, který jede maximálně 45 kilometrů za hodinu a chybí mu dveře. Dvoumístný Renault Twizy s dojezdem 100 kilometrů, jehož malá 6,1kWh baterie se nabíjí 3,5 hodiny, je do běžného provozu takřka nepoužitelný, ale jako vozítko pro pyrotechniky je na ranveji a terminálech nenahraditelný.

Toyota Land Cruiser 150

Policie ve své garáži parkuje i více než dvacítku terénních vozidel, která slouží k rychlým zásahům v nepřístupném terénu. Jde o modely Toyota Land Cruiser s označením 150, které jsou známy svými skvělými off-road dovednostmi. Pod kapotou mají 2,8litrový naftový čtyřválec o výkonu 150 kW, který spolupracuje se stálým pohonem všech čtyř kol a automatickou redukční převodovkou. Pokud si tedy myslíte, že se před PČR schováte někde mimo cestu, věřte, že tahle Toyota se k vám bez problému dostane.

Škoda Kodiaq

Zatím jsme zmínili pouze auta, se kterými se tak často nesetkáte. Nicméně Policie České republiky před méně než rokem pořídila také zcela novou flotilu 289 modernizovaných modelů Škoda Kodiaq, jež jsou v akci dennodenně a mají naprosto unikátní prvky. Vůbec poprvé se na policejních vozech objevily ochranné rámy vpředu i vzadu. Ty slouží nejen k násilnému PIT manévru, ale zároveň jako ochrana při nehodě nebo při blokování jiných automobilů.

Kodiaqy nahrazující staré Octavie třetí generace jsou jedinečné i svou výbavou a motorizací. Pod kapotou mají motor z vrcholného modelu RS, tedy dvoulitrový čtyřválec s výkonem 245 koní. Ovšem specifikace exteriéru a interiéru auta vycházejí z cenově dostupné varianty Active. Jde tedy o kombinaci, která normálně není k dostání a byla vyrobena přímo pro potřeby PČR.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie