Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Auto, ktoré mení farbu na počkanie? Vodičov možno čaká prekvapivá novinka

Sme zvyknutí na to, že autá majú len jednu farbu, pričom keď chcete inú, auto si musíte dať prestriekať. Toto by už mohlo byť čoskoro minulosťou. O téme informoval motoristický portál TOPSPEED. Viete si predstaviť, že by ste si mohli meniť farbu auta hoci aj každý deň? Podobnú technológiu vyvíja automobilka Toyota. Farieb by tak mohlo […]
Menej ako 1 min. min.

Sme zvyknutí na to, že autá majú len jednu farbu, pričom keď chcete inú, auto si musíte dať prestriekať. Toto by už mohlo byť čoskoro minulosťou. O téme informoval motoristický portál TOPSPEED.

Viete si predstaviť, že by ste si mohli meniť farbu auta hoci aj každý deň? Podobnú technológiu vyvíja automobilka Toyota. Farieb by tak mohlo byť nekonečné množstvo.

Zmena farby bude presne podľa želania majiteľa. Toyota už dokonca podala na americkom patentovom úrade žiadosť. To znamená, že už je k finálnemu produktu skutočne blízko.

Takáto technológia by dokázala ušetriť a zjednodušiť samotnú výrobu áut. Vyrobené nové kusy by tak fabriku opúšťali len v jednej farbe, pričom farba vozidla by sa riešila už konkrétne u predajcov podľa želaní budúcich majiteľov.

Toyota je k takému niečomu skutočne blízko. Zdroj: shutterstock.com/josefkubes

Technológia by umožňovala meniť odtieň na základe reakcie na teplo a svetlo. V špeciálnom tuneli najskôr auto ohrejú, následne sa na povrch aplikuje modulátor farby. Tento proces spôsobuje posun molekúl vo farbe, čím spôsobuje zmenu vnímavej farby.

Je tak nutné pre každú zmenu farby navštíviť špeciálny tunel. Otázkou teda je, o koľko by táto technológia predražila cenu samotného auta, a koľko by vyšla jedna návšteva špeciálneho tunela pre zmenu farby. Toyota sa k tomu zatiaľ nevyjadruje.

Technológia však môže naraziť na niektoré problémy. Mohla by totiž významne sťažiť prácu napríklad vyšetrovateľom alebo svedkom nejakých udalostí, keďže by identifikovali nejakú farbu, ktorú by ale mohol podozrivý zmeniť za nejakú inú.

Navyše, zmenu farby vozidla treba nahlásiť príslušným úradom a názov farby je dostupný aj v technickom preukaze od vozidla. Muselo by teda prísť k významnej legislatívnej zmene v celej EÚ.

Toyota

Toyota je japonský výrobca automobilov. Založil ju Kiichiro Toyoda 28. augusta 1937. Toyota je najväčší výrobca automobilov na svete, ktorý vyrába približne 10 miliónov vozidiel ročne. Sídli v Toyote, Aichi.

98%

Už sa viac neboj o svoje peniaze.

Investuj a premeň svoje obavy na príležitosť.

Sponzorovaný obsah

Obchodovanie je riskantné a môžete pri ňom stratiť časť alebo celý investovaný kapitál. Poskytnuté informácie slúžia len na informačné a vzdelávacie účely a nepredstavujú akýkoľvek typ finančného poradenstva a/alebo investičného odporúčania.

O niečo podobné sa pokúšala pred dvomi rokmi aj automobilka BMW

The post Auto, ktoré mení farbu na počkanie? Vodičov možno čaká prekvapivá novinka appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie