Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Automobilový priemysel zasiahla kríza, zamestnávateľom chýbajú kvalifikovaní pracovníci

Automobilky, ale aj ďalší zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej sily na Slovensku. V automobilovom priemysle ide v súčasnosti najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním, ktorých firmy potrebujú v súvislosti s údržbou, so starostlivosťou o robotov či s automatizačnou a manipulačnou technikou. Iba Volkswagen Slovakia hľadá viac ako 200 takýchto pracovníkov, informovala v stredu spoločnosť. […]
Menej ako 1 min. min.

Automobilky, ale aj ďalší zamestnávatelia dlhodobo upozorňujú na nedostatok kvalifikovanej sily na Slovensku.

V automobilovom priemysle ide v súčasnosti najmä o ľudí s elektrotechnickým vzdelaním, ktorých firmy potrebujú v súvislosti s údržbou, so starostlivosťou o robotov či s automatizačnou a manipulačnou technikou. Iba Volkswagen Slovakia hľadá viac ako 200 takýchto pracovníkov, informovala v stredu spoločnosť.

“Situácia na trhu práce je v oblasti zamestnávania špecialistov na elektrotechnické a elektromechanické pozície v automobilovom priemysle mimoriadne napätá,” uviedol Martin Menšík, riaditeľ komunikácie a vzťahov Alma Career Slovakia prevádzkujúceho portál www.profesia.sk. Svedčí o tom podľa neho aj záujem o túto prácu.

Hyundai vylepšil najpredávanejší model na Slovensku. Menej výkonu, viac technológií

“Zatiaľ čo v roku 2023 firmy hľadali tieto pozície viac ako 8000-krát, priemerný počet reakcií bol len päť uchádzačov o prácu,” priblížil Menšík.

Vedúci oddelenia HR Business Partner/Klientske centrum vo Volkswagene Slovakia Zlatko Uhlík dodal, že vývoj v automobilovom priemysle so sebou prináša čoraz vyššie nároky na kvalifikovanú pracovnú silu.

Slovensko trpí nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, vraví Fico. Hľadať ju bude v zahraničí

Ľudí s elektrotechnickým vzdelaním firma potrebuje okrem iného aj pri tzv. oživovaní a nastavovaní funkcionalít vyrobených vozidiel, ktoré sú čoraz sofistikovanejšie a softvérovo náročnejšie.

Bratislavská automobilka však nečaká iba na ponuku pracovného trhu a sama investuje do vzdelávania pracovnej sily.

Podľa generálneho sekretára Asociácie priemyselných zväzov a dopravy Andreja Lasza sa Volkswagen a jeho Duálna akadémia môžu pochváliť štatútom nadpodnikového vzdelávacieho centra pre automobilový priemysel, strojárstvo, elektrotechniku a automatizáciu. “Na Slovensku máme len dve takéto centrá a Duálna akadémia bola prvým z nich,” pripomenul Lasz.

 

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie