Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Až 300 tisíc měsíčně, k tomu další odměny a výhody. Kolik si vydělají čeští europoslanci?

Mandát europoslance trvá pět let. Česká republika má 21 europoslanců. Každý z nich obvykle tráví jeden týden v měsíci na plenárním zasedání ve Štrasburku, zbylé tři týdny se pak nachází na zasedáních výborů v Bruselu nebo se vrací do vlasti, aby byl k dispozici svým voličům. MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Grafy, čísla a interaktivní mapy. Vše, […]
Menej ako 1 min. min.

Mandát europoslance trvá pět let. Česká republika má 21 europoslanců. Každý z nich obvykle tráví jeden týden v měsíci na plenárním zasedání ve Štrasburku, zbylé tři týdny se pak nachází na zasedáních výborů v Bruselu nebo se vrací do vlasti, aby byl k dispozici svým voličům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Grafy, čísla a interaktivní mapy. Vše, co potřebujete o výsledcích evropských voleb

Základní suma europoslance – očištěná od daně – činí 7 854 eur, v přepočtu téměř 200 tisíc korun. Je tak asi pětkrát vyšší než průměrná mzda v Česku. Za celý pětiletý mandát si europoslanec vydělá nejméně 11,6 milionu korun. Tyto peníze inkasuje z rozpočtu Evropského parlamentu. Podmínky jsou pro europoslance stejné bez ohledu na členskou zemi.

Za den strávený v europarlamentu, pokud zasedá, má politik nárok na diety ve výši zhruba 8 600 korun. To ale není zdaleka všechno. Europarlament kryje svým poslancům i další výdaje. Hrazené mají například cestovní náklady spojené s prací, nárok mají také na lékařské výlohy. Celkem si tak europoslanec může klidně přijít na částku přesahující 300 tisíc korun za měsíc.

Dalších více než 120 tisíc korun dostávají europoslanci k dispozici na provoz své kanceláře, vybavení nebo účty za telefon. Vše ale musí vyúčtovat. Pokud se poslanec neúčastní více než poloviny zasedání, krátí se mu tyto náhrady na polovinu. Po skončení mandátu získává ještě nárok až na dva měsíční platy, pokud strávil ve funkci alespoň dva roky.

Europoslanci samozřejmě mají také své asistenty. Na ně má každý vyčleněno v přepočtu přes 700 tisíc korun měsíčně. Někteří z nich obvykle sídlí v Bruselu, jiní zpravidla přímo v členské zemi daného politika.

I důchody europoslanců lze označit za solidní. Poté, co jim je více než 63 let, dostanou za každý odsloužený rok 3,5 procenta platu europoslance. Po jednom funkčním období, tedy po pěti letech, to dělá téměř 34 tisíc korun. Také tyto náklady jsou hrazeny z rozpočtu Evropské unie.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie