Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Babička prezradila trik na výrobu šťavy z listov, ako stvorený do horúceho počasia. Urobíte s ním tú najlepšiu limonádu

01.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign). Mäta má široké využitie ako v kuchyni, pri každodennej starostlivosti, tak aj v domácej lekárničke. Po sušených aj čerstvých bylinkách siahame najmä v lete, keď potrebujeme osvieženie. Na čo všetko sa dá mäta použiť? Ukazuje sa, že čaj nie je všetko. Na čo všetko sa dá mäta použiť?Foto: […]
Menej ako 1 min. min.

01.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign).

Mäta má široké využitie ako v kuchyni, pri každodennej starostlivosti, tak aj v domácej lekárničke. Po sušených aj čerstvých bylinkách siahame najmä v lete, keď potrebujeme osvieženie. Na čo všetko sa dá mäta použiť? Ukazuje sa, že čaj nie je všetko.

Na čo všetko sa dá mäta použiť?
Foto: Pixabay/congerdesign

Dnes existuje nespočetné množstvo druhov mäty. Líšia sa chuťou a vôňou, ale aj vzhľadom. Okrem klasickej mäty piepornej si teraz môžete na parapet v záhradách či herbároch zasadiť huňatú , marockú (zázvorovú), citrónovú a dokonca aj mätu čokoládovú. Lístky mäty sú skvelým doplnkom napríklad do šalátov a nápojov. Vedeli ste, že si z nich môžete pripraviť aj šťavu?

Na čo všetko sa dá mäta použiť? Pripravte si z neho osviežujúcu šťavu

Mätový džús, či skôr sirup, je v lete perfektný spôsob, ako sa osviežiť. Môžete si ho pridať do vody, džúsu, limonády a na jeseň a v zime aj do čaju. Je tiež baňou cenných zložiek, ako sú antioxidanty, flavonoidy, vitamíny A a C, ako aj zinok, selén, vápnik, horčík a mentol. Ako to urobiť?

Pripravte si 20-30 vetvičiek čerstvej mäty, pohár cukru (trstinového alebo bieleho), 750 ml prevarenej vody a šťavu z jedného citróna.

Mätu dôkladne umyte pod tečúcou vodou a vhoďte do hrnca. Zalejeme vodou a privedieme do varu. Keď voda začne vrieť, znížte výkon horáka a varte na veľmi miernom ohni 5 minút. Po uplynutí tejto doby hrniec odstavte prikrytý na 15-20 minút.

Vyberte lístky mäty a nálev preceďte. Pridajte cukor a dajte variť. Varte a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí a šťava mierne nezhustne.

Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a horúci nápoj nalejte do sklenených fliaš alebo pohárov. Utesnite, otočte hore dnom a odložte. Keď šťava vychladne, nádoby by sa mali uzavrieť.

RADA! Aby sa chuť a cenné vlastnosti mätového sirupu zachovali čo najdlhšie, skladujte ho na chladnom a tienenom mieste, napr. v špajze alebo pivnici. Po otvorení skladujte v chladničke a vypite do 14 dní.

Čo robiť s listami mäty? Pozrite sa, ako pripraviť limonádu s mätovým sirupom

Mätový sirup sa dá v kuchyni využiť na mnoho spôsobov. Jedným z nich je domáca limonáda. Je to ideálny nápoj na horúce letné dni. Osviežujúca chuť citrónu a mäty je potom na nezaplatenie. Ako teda vyrobiť mätovú limonádu?

Potrebné ingrediencie:

3 pomaranče,

4 citróny (alebo 3 citróny a 1 limetka),

1-1,5 litra vody,

hrsť čerstvých lístkov mäty,

5-6 polievkových lyžíc mätového sirupu,

kocky ľadu.

Začnite vytlačením šťavy z troch pomarančov a troch citrónov. Štvrtú prerežte na polovicu a nakrájajte na tenké plátky. Nasekaný citrón dáme do veľkého (cca 2-litrového) džbánu, zalejeme šťavou a mätovým sirupom. Najprv pridajte menej sirupu, po ochutnaní môžete pridať viac sirupu. Pridajte umyté lístky čerstvej mäty a kocky ľadu. Nakoniec nalejte vodu, aby sa džbán úplne naplnil.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Tento recept som si priniesla z cesty do Francúzska. Palacinky mi ešte nikdy nevyšli tak dokonale

Pridajte do kávy neobvyklú prísadu. Zmeníte ju na zabijaka „pneumatík“

The post Babička prezradila trik na výrobu šťavy z listov, ako stvorený do horúceho počasia. Urobíte s ním tú najlepšiu limonádu appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie