Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Babička vedela, prečo je dobré dávať cesnak pod vankúš. Začnete to robiť aj vy

Cesnak nie je len obľúbenou kulinárskou ingredienciou, ktorá dodáva jedlám charakteristickú chuť a vôňu. Jeho liečivé vlastnosti sú známe už celé stáročia. Jedným z neobvyklých, ale účinných spôsobov, ako využiť cesnak na zdravotné účely, je dať si ho pred spaním pod vankúš. Raz som si všimol, že moja babička si pred spaním dáva cesnak pod […]
Menej ako 1 min. min.

Cesnak nie je len obľúbenou kulinárskou ingredienciou, ktorá dodáva jedlám charakteristickú chuť a vôňu. Jeho liečivé vlastnosti sú známe už celé stáročia. Jedným z neobvyklých, ale účinných spôsobov, ako využiť cesnak na zdravotné účely, je dať si ho pred spaním pod vankúš.

Raz som si všimol, že moja babička si pred spaním dáva cesnak pod vankúš, a tak som sa rozhodol preskúmať tento starý zvyk. Ukázalo sa, že cesnak má okrem svojej úlohy pri varení aj nečakané zdravotné účinky, ktoré môžu pomôcť udržať imunitu a zlepšiť kvalitu spánku.

Cesnak pre imunitu a zdravý spánok

Myšlienka dať si cesnak pod vankúš sa môže zdať zvláštna, ale má mnoho výhod. Oceniť ho môžete najmä na jeseň a v zime, keď je naša imunita oslabená a častejšie prechladneme. Dobre funguje aj na jar, keď si s nami počasie zahráva. Moja babička túto metódu používa už roky a vždy si pochvaľuje jej účinnosť.

Cesnak je bohatý na vitamíny a minerály, ako sú vitamíny A, C, E a K, draslík, horčík, vápnik a železo. Obsahuje aj zlúčeniny síry vrátane alicínu, ktorý vykazuje antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové vlastnosti. Vďaka tomu môže cesnak účinne pomôcť v boji proti prechladnutiu a iným infekciám, ako aj posilniť imunitu organizmu.

Cesnak je nielen spojencom v boji proti infekciám, ale aj pomocníkom pri spánku. Vôňa cesnaku, ktorá sa uvoľňuje pri jeho drvení, obsahuje spomínaný alicín, ktorý má upokojujúci a relaxačný účinok. Štúdie preukázali, že vdychovanie vône cesnaku znižuje hladinu kortizolu, stresového hormónu, ktorý môže sťažovať zaspávanie. Cesnak tiež pomáha znižovať zápal v tele, ktorý môže byť ďalšou príčinou problémov so spánkom.

Ako používať cesnak pri prechladnutí a nespavosti?

Na posilnenie imunity je dobré pravidelne konzumovať cesnak surový, varený alebo pečený. Môžete ho tiež pridávať do polievok, omáčok, šalátov, sendvičov a iných jedál. Ak ste prechladli, môže vám pomôcť nápoj z mlieka, cesnaku a medu. Stačí rozdrviť 1 strúčik cesnaku, pridať ho do teplého mlieka a po vychladnutí osladiť lyžicou medu.

Na uľahčenie zaspávania môžete skúsiť vdychovať vôňu cesnaku. Jednoducho rozdrvte strúčik cesnaku a chvíľu vdychujte jeho vôňu. Prípadne si cesnak môžete dať na noc pod vankúš.

Cesnak pod vankúšom – jednoduchý spôsob, ako byť zdravý

Uloženie cesnaku pod vankúš je jednoduchý a účinný spôsob, ako si zlepšiť imunitu a ľahšie zaspať. Stojí za to vyskúšať túto metódu a presvedčiť sa na vlastnej koži, aká je účinná. Nezabudnite však, že cesnak nenahradí návštevu lekára pri vážnejších ochoreniach.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie