Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Babišovo ANO vystúpi z frakcie Obnovme Európu aj z európskej liberálnej strany ALDE

Bývalý český premiér Andrej Babiš tvrdí, že ANO by v politickej skupine RE nemohlo presadzovať svoj volebný program, s ktorým išlo do eurovolieb. Nevedel povedať, do ktorej frakcie by mohli prestúpiť. České hnutie ANO vystúpi z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) v Európskom parlamente aj z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). V piatok […]
Menej ako 1 min. min.

Bývalý český premiér Andrej Babiš tvrdí, že ANO by v politickej skupine RE nemohlo presadzovať svoj volebný program, s ktorým išlo do eurovolieb. Nevedel povedať, do ktorej frakcie by mohli prestúpiť.

České hnutie ANO vystúpi z liberálnej frakcie Obnovme Európu (RE) v Európskom parlamente aj z Aliancie liberálov a demokratov pre Európu (ALDE). V piatok to oznámil na tlačovej konferencii líder hnutia Andrej Babiš.

Predsedníctvo hnutia o vystúpení rozhodlo na zasadnutí vo štvrtok. Podľa Babiša by hnutie v politickej skupine RE nemohlo presadzovať svoj volebný program, s ktorým išlo do eurovolieb.

Babiš uviedol, že RE aj ALDE majú vo viacerých otázkach odlišné názory. Viackrát poukázal najmä na Európsku zelenú dohodu (Green Deal), ktorá podľa neho ničí európsky priemysel aj poľnohospodárstvo a má negatívny vplyv na občanov Únie.

Orbánov vyzývateľ si preberie kreslo v europarlamente

Péter Magyar oznámil, že v rozpore s pôvodným plánom bude viesť opozíciu z Bruselu ako europoslanec.

RE a ALDE nechcú podľa neho urobiť revíziu tejto dohody tak, ako by to požadovalo ANO. „Časť frakcie chce dokonca pritvrdiť v tom zelenom šialenstve,“ vyhlásil Babiš.

Rozpory naznačil bývalý český premiér aj v otázkach posilňovania právomocí Európskej únie, zrušenia práva veta či zavedenia nadnárodných kandidátok vo voľbách do europarlamentu, s čím ANO nesúhlasí.

Andrej Babiš nevedel povedať, do ktorej frakcie by sa mohlo jeho hnutie so siedmimi novozvolenými europoslancami pripojiť. Rokovania o členstve a vytvorení nových politických skupín môžu pokračovať až do začiatku prvej plenárnej schôdze v Štrasburgu, ktorá sa bude konať 16. – 19. júla, uvádza stránka Európskeho parlamentu.

Podľa posledných údajov mala mať frakcia RE v europarlamente 81 poslancov, po novom tak bude mať o sedem členov menej.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie