Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Balíte potraviny do hliníkovej fólie? Mnoho ľudí robí túto chybu a netuší, aké to môže mať následky

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry). Hoci je hliníková fólia nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne, nejeden človek si už pravdepodobne položil otázku, či je zdraviu škodlivá. Ukázalo sa, že áno, ale hlavne v jednom prípade. Čo je lepšie v nej neuchovávať? Čo je lepšie v nej neuchovávať?Foto: shutterstock/Olya Detry Je hliníková fólia zdraviu škodlivá? […]
Menej ako 1 min. min.

12.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Olya Detry).

Hoci je hliníková fólia nevyhnutnou súčasťou každej kuchyne, nejeden človek si už pravdepodobne položil otázku, či je zdraviu škodlivá. Ukázalo sa, že áno, ale hlavne v jednom prípade. Čo je lepšie v nej neuchovávať?

Čo je lepšie v nej neuchovávať?
Foto: shutterstock/Olya Detry

Je hliníková fólia zdraviu škodlivá? Všetko kvôli hliníku

Hliníková fólia sa najčastejšie používa v kuchyni, kde pripravujeme chutné jedlá. Je vhodná do rúry aj na gril, pretože sa pri zahrievaní nerozpúšťa. Okrem toho do neho často balíme potraviny, napríklad sendviče do školy alebo do práce, aby zostali dlhšie čerstvé a nezašpinili sa okolo nás. Niet divu, že ju používa toľko ľudí. Nie každý však vie, že je vyrobená z hliníka, ktorý môže byť v nadmernom množstve zdraviu škodlivý. Na čo by ste si mali dať pozor, aby ste ju používali bezpečne?

Kedy je hliníková fólia škodlivá? Pozor na tieto činnosti

Nevhodné pečenie niektorých potravín v alobale môže spôsobiť, že do nich prenikne hliník.
Foto: shutterstock/Viktor1

Nevhodné pečenie niektorých potravín v alobale môže spôsobiť, že do nich prenikne hliník. Zatiaľ čo u zdravých ľudí sa skôr či neskôr takmer úplne vylúči močom, pri problémoch s obličkami môže mať fatálny vplyv na zdravie. Hliník má zlý vplyv na nervový a obehový systém a ukladá sa aj v kostiach, čo podporuje úrazy. To však neznamená, že fóliu musíte hneď vyhodiť do koša. Namiesto toho buďte opatrní a striedmi a pri príprave jedla sa vyvarujte bežných chýb. Nezabudnite, že ak vás čokoľvek na vašom zdraví znepokojuje, choďte k lekárovi, ktorý vám nariadi príslušné vyšetrenia.

S čím nekombinovať hliníkovú fóliu? Pozor na tieto výrobky

Mnohí ľudia balia do hliníkových fólií takmer všetky výrobky a potraviny, pričom si neuvedomujú, že niektoré z nich sú na to úplne nevhodné, pretože hliník do nich oveľa ľahšie preniká. Čo je najlepšie pri alobale nevypekať alebo neuchovávať? Predovšetkým:

Kyslé potraviny, ako sú uhorky a kyslá kapusta, citrusové plody a jablká,
silne ochutené potraviny, najmä soľ

veľmi mastné potraviny, napríklad mäso (tuk navyše môže reagovať s hliníkom a vytvárať škodlivé zlúčeniny)

výrobky s vysokým obsahom cukru alebo alkoholu

TIP: Do čoho by sme teda mali baliť potraviny? Namiesto hliníkovej fólie môžete použiť sklenené nádoby, ktoré sa ľahko čistia a potraviny v nich dlho vydržia.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ani pre bio, ani pre eko. Kam vyhodiť alobal? Väčšina to robí zle. Ja tiež, ale už nebudem

Zrolujte alobal do gule a umiestnite ho blízko drezu. To je veľká úspora

The post Balíte potraviny do hliníkovej fólie? Mnoho ľudí robí túto chybu a netuší, aké to môže mať následky appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie