Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Balkánske mäso na paličke. Je také šťavnaté, že navždy zabudnete na nudné mleté mäso.

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images). Balkánska kuchyňa je známa svojimi skutočne fantastickými mäsovými pokrmami a keď sa vyberiete do Chorvátska, Bulharska alebo Čiernej Hory, bol by hriech neochutnať vynikajúcu pleskawicu, jemné jahňacie kotlety a ćevapcići. Práve posledné menované jedlo si zaslúži osobitné uznanie – je také šťavnaté a chutné, že nie je […]
Menej ako 1 min. min.

14.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oakland Images).

Balkánska kuchyňa je známa svojimi skutočne fantastickými mäsovými pokrmami a keď sa vyberiete do Chorvátska, Bulharska alebo Čiernej Hory, bol by hriech neochutnať vynikajúcu pleskawicu, jemné jahňacie kotlety a ćevapcići. Práve posledné menované jedlo si zaslúži osobitné uznanie – je také šťavnaté a chutné, že nie je možné zjesť jednu porciu. Niektorí ľudia si myslia, že ćevapcići je niečo ako balkánska sekaná. Nič nemôže byť ďalej od pravdy – pozrite sa, ako ľahko si túto balkánsku pochúťku môžete pripraviť doma. Len nezabúdajte na mäso – bravčové neprejde.

Balkánska kuchyňa je známa svojimi skutočne fantastickými mäsovými pokrmami a keď sa vyberiete do Chorvátska, Bulharska alebo Čiernej Hory
Foto: shutterstock.com/LGieger

Jedlá z mletého mäsa sú známe po celom svete. Slováci majú mleté rezne, v Mexiku jedia chilli con carne, na Balkáne zasa pleskawicu a ćevapčići. No tým, že hovoríme, že ide o pokrm z mletého mäsa, vás možno trochu zavádzame, pretože áno, niektorí ľudia na to používajú hrubé mleté mäso, ale pôvodne by malo ísť o jemne nasekané mäso.

Ćevapčići sú kúsky nakrájaného mäsa vytvarované do podlhovastých rezňov, ktoré sa často napichujú na špeciálne špízy alebo tyčinky a grilujú. Mäso je dobre ochutené korením, často cibuľou, cesnakom, koriandrom a oreganom a nezriedka aj chilli. Je veľmi šťavnaté a plné chuti a zvyčajne sa pripravuje z hovädzieho, baranieho alebo jahňacieho mäsa, niekedy sa tieto druhy mäsa navzájom kombinujú v rôznych pomeroch. Túto pochúťku si môžete ľahko pripraviť aj doma, len sa uistite, že máte gril alebo rúru s touto funkciou.

Ćevapčići – recept na najlepšie grilované mäso

Ingrediencie:

Približne 0,5 kg mäsa (najlepšie baranie, môže byť aj hovädzie alebo zmes pol na pol),

1 vajce (možno vynechať, ak je mäso prepečené na tuku),

2 strúčiky cesnaku alebo polovica cibule,

soľ, korenie, sladká a pálivá paprika, oregano,

nasekaný koriander alebo petržlen.

Takéto lahodné grilované fašírky chutia perfektne s akoukoľvek prílohou. Môžete ich zabaliť do pita chleba a podávať s omáčkami alebo šalátmi.
shutterstock/from my point of view

Ako pripraviť balkánske ćevapčići? Spôsob výroby:

Mäso nakrájajte nadrobno alebo zomeľte na hrubom mlynčeku. Odporúčam ho však nakrájať – dá to síce viac práce, ale chuť a konzistencia bude lepšia. Nezabudnite si vybrať mierne tučný kus mäsa. Tuk je pri grilovaní dôležitý.

Nakrájané mäso vložte do misy. Pridajte pretlačený cesnak, korenie, rozšľahajte vajce, aby sa zmes spojila, a nezabudnite na koriander. Potom zmes vymiesime ako na mleté mäsové guľky.

Pripravte si špajle a napichujte do nich mäso tak, aby ste získali podlhovasté, mierne sploštené fašírky (mali by pripomínať turecké kofty).

Grilujte na rozpálenej panvici. Môžete ich tiež vyprážať na panvici. V takom prípade nezabudnite mäso neustále obracať.

Takéto lahodné grilované fašírky chutia perfektne s akoukoľvek prílohou. Môžete ich zabaliť do pita chleba a podávať s omáčkami alebo šalátmi. Výborné budú aj s omáčkou tzatziki, paprikovým ajvarom alebo klasickým kapustovým šalátom. Ak sa chcete cítiť ako na dovolenke, určite si pripravte toto jedlo – jeho chuť dokáže poriadne zamotať hlavu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Včera som na večeru pripravila kotlety. Môj snúbenec bol nadšený: keď príde mama, urob také

Táto bezmäsitá večera vás ohromí. Tofu kotlety v chrumkavom obale prevyšujú tradičné bravčové kotlety

The post Balkánske mäso na paličke. Je také šťavnaté, že navždy zabudnete na nudné mleté mäso. appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie