Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Banská Bystrica : Poznatky z výskumu v Kremničke nás posunú vpred | Banská Bystrica

TÁTO TÉMA BY SI ZASLÚŽILA DLHŠIE VYSVETĽOVANIE… Na miestach masových popráv a povstaleckej obrany počas druhej svetovej vojny, v mestskej časti Kremnička, sa realizuje archeologický výskum, aký sa na Slovensku doposiaľ nikdy neuskutočnil. Samospráva ho iniciovala so zámerom získať relevantné podklady, ktoré využijú pamiatkari na rozšírenie pásma pamiatkovej ochrany lokality, kde sa odohral masaker patriaci […]
Menej ako 1 min.

TÁTO TÉMA BY SI ZASLÚŽILA DLHŠIE VYSVETĽOVANIE…

Na miestach masových popráv a povstaleckej obrany počas druhej svetovej vojny, v mestskej časti Kremnička, sa realizuje archeologický výskum, aký sa na Slovensku doposiaľ nikdy neuskutočnil. Samospráva ho iniciovala so zámerom získať relevantné podklady, ktoré využijú pamiatkari na rozšírenie pásma pamiatkovej ochrany lokality, kde sa odohral masaker patriaci k najväčším zločinom spáchaným u nás.

Od apríla 1945 do roku 1948 bolo z masových hrobov exhumovaných celkovo 747 tiel. Pamätník obetiam fašizmu v Kremničke dodnes pripomína smutné historické udalosti, počas ktorých boli v tejto lokalite popravené nevinné obete. Pred dvoma rokmi mesto zabezpečilo realizáciu historického a dokumentačného výskumu lokalít pri pamätníku.

Na žiadosť samosprávy bol v roku 2022 objekt protitankovej priekopy a bunkra zapísaný ako samostatný vojnový hrob do Ústrednej evidencie vojnových hrobov. O výskume v mestskej časti Kremnička sme sa rozprávali s docentom Pavlom Šteinerom z Katedra archeológie FF UKF v Nitre.

„Výskumu moderných konfliktov sa zatiaľ na Slovensku nevenovala prakticky žiadna pozornosť. Preto naša aktivita v Kremničke môže byť nielen prvý projektom tohto druhu u nás, ale zároveň napomôže pamiatkovej ochrane celého areálu,“ poznamenal docent Šteiner.

Celý rozhovor nájdete na webe mesta 👇, a aj v 📰 Radničných novinách, ktoré budú doručené do poštových schránok vo štvrtok a piatok tento týždeň.

Poznatky z výskumu v Kremničke nás posunú vpred | Banská Bystrica

Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie