Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Banskobystričania majú možnosť získať kompost do záhrad bezplatne až do konca tohto týždňa

Banskobystričania majú možnosť získať kompost do záhrad bezplatne až do konca tohto týždňa. Mimoriadny záujem o toto "čierne zlato" v podobe kvalitného organického hnojiva, ktoré je spracúvané zmluvným partnerom mesta Banská Bystrica, bol tento rok pozoruhodný. Od polovice marca 2024 si až do dnešného dňa obyvatelia Banskej Bystrice prevzali až 200 ton certifikovaného kompostu, čo […]
Menej ako 1 min. min.

Banskobystričania majú možnosť získať kompost do záhrad bezplatne až do konca tohto týždňa.

Mimoriadny záujem o toto “čierne zlato” v podobe kvalitného organického hnojiva, ktoré je spracúvané zmluvným partnerom mesta Banská Bystrica, bol tento rok pozoruhodný. Od polovice marca 2024 si až do dnešného dňa obyvatelia Banskej Bystrice prevzali až 200 ton certifikovaného kompostu, čo je štvornásobne viac ako minulý rok. Zásoby sa rýchlo míňajú, pretože možnosť vyzdvihnúť si ho na Mičinskej ceste 35 ostáva otvorená len do piatka, 5. apríla 2024.

Kompost, ktorý sa spracúva v kompostárni spoločnosti Marius Pedersen v mestskej časti Šalková, má obrovský záujem medzi obyvateľmi Banskej Bystrice. Tento záujem potvrdili aj minulé týždne, keď sa nedočkaví záhradkári hromadili na lokalite na Uhlisku.

„Od polovice marca, keď sme kompost sprístupnili na Mičinskej ceste, oň prejavili záujem stovky obyvateľov. Tí potešili svoje záhrady kvalitným organickým hnojivom a v priebehu pár týždňov sme ho celý spotrebovali. Ďakujeme všetkým, ktorí sa pri preberaní kompostu správali slušne a disciplinovane,“ povedala Marianna Klobušická, regionálna riaditeľka spoločnosti Marius Pedersen, a.s.

V najbližšom období sa začne s výrobou ďalšieho kompostu. Vytriedený bioodpad z hnedých nádob bude v kompostárni podrvený a následne podľa receptúry namiešaný do zakládok. Po skončení procesu kompostovania materiál opustí technologickú plochu a bude preosiaty na sitovacom zariadení. Výsledný produkt bude podrobený chemickým a mikrobiologickým analýzam. Kompost vyrobený certifikovaným procesom bude vyhovovať technickej norme STN 46 5738 a bude obsahovať zmes stabilizovaných organických látok, ktoré prešli riadenými biologickými premenami.

©Slovenský večerník/ilustračné foto

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie