Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bek popřel krizi pracovníků ve školství. Jak to může prohlásit, nechápe stínová ministryně

Boj o vyšší příliv peněz do školství pokračuje, netýká se jen učitelů, ale také nepedagogických pracovníků, jako jsou kuchařky, uklízečky nebo školníci. Na jejich platy totiž školy často nemají dostatek financí. „Žádná krizová situace kolem nepedagogických pracovníků v systému není,“ zdůraznil Bek pro CNN Prima NEWS. ČTĚTE TAKÉ: Revoluce ve školství: Schyluje se k omezení […]
Menej ako 1 min. min.

Boj o vyšší příliv peněz do školství pokračuje, netýká se jen učitelů, ale také nepedagogických pracovníků, jako jsou kuchařky, uklízečky nebo školníci. Na jejich platy totiž školy často nemají dostatek financí. „Žádná krizová situace kolem nepedagogických pracovníků v systému není,“ zdůraznil Bek pro CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Revoluce ve školství: Schyluje se k omezení odkladů prvňáčků i zrušení známkování

Doplnil, že jednotlivé případy komentovat nechce, protože jejich rozpočet nezná. Tvrzení Beka zkritizovala stínová ministryně Jana Berkovcová (ANO). „Vůbec nechápu, jak může pan ministr prohlásit na adresu škol, že jejich situace není kritická. Je dramatická,“ popsala pro CNN Prima NEWS.

Zmínila se o případu, o němž informoval web Novinky.cz, mateřské školy Hlubočepy na Praze 5, která si kvůli rozpočtu nemohla dovolit přijmout na plný úvazek uklízečku. Podobně je na tom podle ní zhruba 80 procent mateřských a základních škol. „Ředitel se musí rozhodnout, zda tu kuchařku či školníka propustí, což si ale nemůže dovolit, protože jsou pro chod školy nepostradatelní,“ popsala Berkovcová. Kvůli tomu podle ní musí brát peníze z platů učitelů, kteří se nedočkají zvýšení mezd, které jim bylo slíbeno, protože z jejich objemu prostředků na odměny jsou vypláceni nepedagogičtí pracovníci.

Podle ministra platy nepedagogických pracovníků za minulý rok rostly ve školství nejrychleji. „V průměru vzrostly o deset procent. V letošním roce, podle údajů za první čtvrtletí, rostou také platy neučitelů o něco rychleji než platy učitelů,“ zdůraznil Bek.

Doplnil, že by rád prosadil, aby platy nepedagogů byly hrazeny zřizovateli z rozpočtového určení daní. „Stát je takovou kasičkou, která financuje rozhodnutí, která nemůže ovlivnit na úrovni obcí zřizujících školy. Myslím, že je férové, aby v budoucnu byly tyto platy hrazeny zřizovatelem,“ věří ministr.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Šlo se do rizika, připustil Plaga chyby při přijímačkách. Promluvil i o změnách ve školství

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie