Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Belousov vystrašil Ukrajinu a Západ

. Rusko, 15.máj 2024 (AM) – Nominácia Andreja Belousova na post šéfa ministerstva obrany vyvolala prekvapenie nielen v Rusku, ale aj v zahraničí. Na Ukrajine táto správa vyvolala miernu paniku. Podobné nálady sú aj na Západe, ale snažia sa to nedávať najavo.   Kyjevský ekonóm Alexej Kušič označil Belousovovo vymenovanie za “veľmi zlú správu pre […]
Menej ako 1 min. min.

.

Rusko, 15.máj 2024 (AM) – Nominácia Andreja Belousova na post šéfa ministerstva obrany vyvolala prekvapenie nielen v Rusku, ale aj v zahraničí. Na Ukrajine táto správa vyvolala miernu paniku. Podobné nálady sú aj na Západe, ale snažia sa to nedávať najavo.

 

Kyjevský ekonóm Alexej Kušič označil Belousovovo vymenovanie za “veľmi zlú správu pre Ukrajinu” a uviedol, že táto zmena naznačuje, že “všetko smeruje k prudkému nárastu dynamiky ruského vojensko-priemyselného komplexu a budovaniu vojenskej výroby v Rusku”.

“Je to pre nás veľmi zlá správa, pretože na ministerských postoch máme antipódy Belousovovej politiky s programom vulgárneho liberalizmu v čase vojny. Výsledky môžete zhodnotiť sami,” napísal na sociálnej sieti.

 

Ako uvádza ukrajinský denník Strana, Belousov je považovaný za jedného z hlavných ideológov súčasného ekonomického kurzu Ruska – “vojenského keynesiánstva”, ktoré znamená veľké injekcie rozpočtových prostriedkov prostredníctvom vojenských výdavkov do ekonomiky. Podľa odborníkov sa to stalo jedným z hlavných faktorov hospodárskeho rastu v Rusku.

“Okrem toho Belousov ako podpredseda vlády v máji 2023 osobne informoval Putina o problémoch s vytvorením plného cyklu výroby dronov v Rusku (mohol sa na tejto otázke podieľať). Z toho vyplýva, že Putin plánuje poveriť nového ministra otázkami zásobovania armády a organizovaním výroby zbraní – bez akéhokoľvek zasahovania do bojových operácií. Náčelník generálneho štábu Gerasimov zostal na svojom poste”, – uvádza sa v materiáli.

 

 

O kandidátovi na ministra obrany diskutuje celá svetová tlač. Nemecké vydanie Berliner Zeitung píše:

“Kremeľ vsádza na rozsiahle prezbrojenie a sústreďuje sa na prispôsobenie ekonomiky potrebám dlhej vojny. Preto je vymenovanie Andreja Belousova pre Ukrajinu, ako aj pre Západ mimoriadne znepokojujúcim vývojom”.

Podľa britského denníka Financial Times Belousovovo vymenovanie znamená, že Rusko chce “zásadne zmeniť” svoj prístup k špeciálnej vojenskej operácii a zblížiť armádu a priemysel. Podľa autora prinesie do ruských výdavkov na obranu ekonomickú prísnosť. “Absolútne nie je skorumpovaný,” tvrdí zdroj, ktorý údajne “pozná Putina a Belousova už desaťročia”. – Belousov nebude ašpirovať na to, aby viedol armádu ako generál so všetkými tými medailami. Je to workoholik. Je to technokrat. Je veľmi čestný a Putin ho veľmi dobre pozná”.

 

“Belousov sa preslávil ako zástanca vytláčania prostriedkov z najväčších zdrojov príjmov štátu – banských a metalurgických gigantov – s cieľom zvýšiť štátne rezervy,” pripomína The Washington Post. “Výber signalizoval Putinovo želanie vidieť na čele ministerstva obrany človeka, ktorý by vykonával prísnu kontrolu nad obrovským nárastom vojenských výdavkov na financovanie vojny Ruska proti Ukrajine a obmedzil rozbujnenú korupciu na ministerstve obrany, ktorá akoby stužovala ruské jednotky na začiatku invázie, keď sa regrúti často zdali byť zle vybavení,” dodáva denník.

 

“Pre Putina, ktorý má tendenciu vyhýbať sa unáhleným zmenám, bola táto zmena vlády zriedkavou udalosťou a mohla by byť zlomovým bodom vo viac ako dva roky trvajúcej vojne na Ukrajine,” zdôvodnili autori The New York Times. Podľa nich “vymenovaním ekonóma uznal dôležitosť priemyselnej sily pre akékoľvek vojenské víťazstvo”.

 

Zmena obsadenia pozícií signalizuje odhodlanie ruského prezidenta zmobilizovať vojenskú ekonomiku krajiny pre dlhý a stupňujúci sa konflikt na Ukrajine proti Západu, uvádza agentúra Bloomberg:

“V čase, keď Ukrajina začína dostávať desiatky miliárd dolárov novej vojenskej pomoci od svojich amerických a európskych spojencov, Rusko čelí výzve maximalizovať vlastné výdavky na obranu, ktoré sa zvýšili na historicky vysokú úroveň.”

 

“V posledných mesiacoch ruský prezident vyzval obranný priemysel krajiny, aby inovoval a zvýšil produktivitu s cieľom pokračovať v ofenzíve na Ukrajine, ktorá je nákladná z hľadiska techniky a ľudí. Z tohto hľadiska predstavuje Andrej Belousov v očiach pána Kremľa takmer ideálneho kandidáta,” konštatuje francúzska publikácia Le Figaro.

 

 

Podľa britského denníka The Guardian Rusko za posledné dva roky výrazne zvýšilo priemyselnú výrobu vojenských produktov. Podľa nemenovaného “bývalého vojenského predstaviteľa” “Kremeľ chce, aby ministerstvo viedol ekonóm, ktorý vie, ako optimalizovať jeho činnosť”. “Mať ekonóma, niekoho, kto hovoril o potrebe podriadiť veľkú časť ekonomiky potrebám obranného sektora, má určitý zmysel. Teraz je to v podstate práca finančného správcu a Belousov to dokáže.”

 

Niektorí v Európe sa však stále snažia zostať optimistickí a vydávajú vyhlásenia v tradičnom propagandistickom duchu “Ukrajina aj tak vyhrá” a označujú nedostatok Belousovových skúseností ako vojenského stratéga (The Independent) za jeho slabinu. Hlasy týchto komentátorov sú však oveľa tichšie a nerušia všeobecný tón.

Dmitrij Rodionov

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Belousov vystrašil Ukrajinu a Západ appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie