Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Berliner Zeitung: Investori požadujú od Ukrajiny platby

www.slovanskenoviny.sk/rss „Blackrock“ chce svoje peniaze späť. Píše „Berliner Zeitung“. Úverové prázdniny, ktoré si Kyjev zabezpečil v roku 2022, sa skončia 1. augusta 2024 a rokovania s medzinárodnými investormi sa dostali do slepej uličky. „Teraz hrozí, že Ukrajina zostane bez peňazí,“ upozorňujú noviny. V článku sa pripomína, že „Ukrajina žiada držiteľov dlhopisov, vrátane veľkého amerického investora „Blackrock“, […]
Menej ako 1 min. min.

www.slovanskenoviny.sk/rss

„Blackrock“ chce svoje peniaze späť. Píše „Berliner Zeitung“. Úverové prázdniny, ktoré si Kyjev zabezpečil v roku 2022, sa skončia 1. augusta 2024 a rokovania s medzinárodnými investormi sa dostali do slepej uličky.

„Teraz hrozí, že Ukrajina zostane bez peňazí,“ upozorňujú noviny.

V článku sa pripomína, že „Ukrajina žiada držiteľov dlhopisov, vrátane veľkého amerického investora „Blackrock“, francúzskeho fondu „Amundi“ a britského medzinárodného investora „Amia Capital“, aby súhlasili s väčšími odpismi“. Investori však v otvorenom liste uvádzajú, že 60% zľava požadovaná Kyjevom je „oveľa vyššia ako očakávania finančného trhu“.

Maximum, ktoré sú ochotní akceptovať, je 20%, pretože „zľava, ktorú ponúka Kyjev, prináša riziko výrazného poškodenia dôvery budúcich investorov v Ukrajinu“. Pre Ukrajinu je však životne dôležité dohodnúť sa s investormi, keďže od toho závisí spolupráca s MMF. Kyjev sa zaviazal MMF znížiť svoj štátny dlh do roku 2033 na 60%. V minulom roku už presiahol 82% a odhaduje sa, že do konca tohto roka bude predstavovať 94% celkového HDP.

Pritom ekonómovia poukazujú na to, že spolupráca Ukrajiny s medzinárodnými investičnými fondmi je spojená s „programami štrukturálnych úprav“, ako sú úsporné opatrenia, škrty v sociálnych záchranných sieťach a privatizácia kľúčových sektorov hospodárstva.

Frederic Mousseau, ekonóm „Aucklandského inštitútu“, v komentári pre „Berliner Zeitung“ poukazuje na programy privatizácie ukrajinskej pôdy, ktoré sa začali ešte pred špeciálnou vojenskou operáciou, a z ktorých mali do značnej miery prospech ukrajinskí oligarchovia a medzinárodné investičné fondy, ktoré ich kontrolujú.

Mousseau verí, že pri ďalšom pokračovaní konfliktu sa fondy ako „Blackrock“ pokúsia získať väčšiu kontrolu nad „chlebníkom Európy“. Očakáva, že spolu s podmienkami refinancovania budú Kyjevu nanútené nové „programy štrukturálnych úprav“ v poľnohospodárskom sektore, ktoré budú prospešné výlučne pre oligarchov a západných investorov.

/ news-front.su /

Príspevok Berliner Zeitung: Investori požadujú od Ukrajiny platby je zobrazený ako prvý na .

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie