Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami

Jemný, nadýchaný, makový a šťavnatý vďaka marhuliam. Taký je bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami. Už dlho som chcela upiecť niečo s makom. Minulý víkend som dostala domáce, krásne marhule – a bolo rozhodnuté. Bude makový koláč s marhuľami! Samozrejme bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami 🙂 Popravde som […]
Menej ako 1 min. min.

Jemný, nadýchaný, makový a šťavnatý vďaka marhuliam. Taký je bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami.

Už dlho som chcela upiecť niečo s makom. Minulý víkend som dostala domáce, krásne marhule – a bolo rozhodnuté. Bude makový koláč s marhuľami! Samozrejme bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami 🙂

Popravde som sa receptom inšpirovala niekde na Instagrame, ale tam sa používala jablková výživa. Tú som doma nemala, tak som improvizovala a nahradila ju tvarohom. Nakoniec z toho vznikol fantastický bezlepkový makový koláč z pár základných surovín.

Keďže pečiem zdravšie, rozhodla som sa koláč nesladiť klasickým cukrom. Namiesto toho som použila čakankový sirup – ten používam do dezertov často a rada, lebo nemá žiadnu dochuť ako napríklad stévia, či iné sladidlá. Odporúčam koláčik dosladiť, nakoľko je tam dosť maku a môže to byť horké, ak si to neosladíte. Ak vám to vyhovuje, použite med alebo iné sladidlo podľa chuti.

Otestovala som koláč hneď ako vychladol a úprimne som sa potešila, lebo mi strašne vyšiel 🙂 . Chutí ako leto na tanieri. Môžete ho jesť len tak, rovno z plechu, alebo podávajte s bielym jogurtom – to bolo ešte lepšie a osviežujúcejšie v týchto letných dňoch.

A ak nemáte marhule, nezúfajte. Tento bezlepkový makový koláč bude super s akýmkoľvek sezónnym ovocím, ktoré budete mať po ruke – čerešne, maliny, jahody, višne, čučoriedky..čokoľvek. Aké ovocie by ste si dali navrch vy?

Inak z marhúľ som robila už aj tento vegánsky koláčik, či aj bezmúčnu a bezcukrovú verziu bublaniny s broskyňami, tak ak máte radi letné ovocné dezerty, určite nevynechajte ani tieto 🙂

Na 9 kociek (15x15cm forma) budeme potrebovať:

100g mletého maku

3 vajcia

120g jemného tvarohu (polotučného)

1 PL čakankového sirupu, alebo iného sladidla – odporúčam dosladiť

1/2 ČL prášku do pečiva

štipka mletej vanilky

2 veľké marhule

Postup:

Vajíčka rozdelíme na bielka a žĺtka. Bielka vyšľaháme do tuha, odložíme bokom.

K žĺtkam pridáme tvaroh a sladidlo a premiešame. Následne pridáme mak, vanilku a prášok do pečiva. Premiešame. Pridáme vyšľahané bielka a zľahka zamiešame, aby sa suroviny spojili.

Cesto nalejeme do formy vystlanej papierom na pečenie a na vrch poukladáme nakrájané marhule.

Pečieme cca 35-40 minút na 180°C vo vopred vyhriatej rúre, dozlatova.

The post Bezlepkový makový koláč bez múky a cukru s marhuľami appeared first on Nie som z cukru.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie