Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bezpečnostná rada OSN rokovala o životných podmienkach a ľudských právach v KĽDR

Bezpečnostná rada OSN dnes rokovala o ľudských právach a životných podmienkach v Severnej Kórei. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk označil situáciu v krajine za každodenný beznádejný boj, píše agentúra AFP. Na zasadnutí, ktoré sa snažili zablokovať Čína a Rusko, opísal situáciu v krajine aj severokórejský utečenec. Türk označil KĽDR za “dusivé a […]
2 min.

Bezpečnostná rada OSN dnes rokovala o ľudských právach a životných podmienkach v Severnej Kórei. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk označil situáciu v krajine za každodenný beznádejný boj, píše agentúra AFP. Na zasadnutí, ktoré sa snažili zablokovať Čína a Rusko, opísal situáciu v krajine aj severokórejský utečenec.

Türk označil KĽDR za “dusivé a klaustrofóbne miesto, kde je život každodenným bojom bez akejkoľvek nádeje”. Poukázal pritom na rozsiahle obmedzenia ľudských práv zo strany vlády aj na veľmi tvrdé sociálne a hospodárske podmienky, v ktorých žije drvivá väčšina obyvateľov Severnej Kórey.

Vojaci KĽDR nakrátko prekročili hranicu s Južnou Kóreou, zazneli varovné výstrely

“Nie je možné oddeliť stav ľudských práv v KĽDR od úvah ohľadom mieru a bezpečnosti na (Kórejskom) polostrove,” uviedol Türk. Juhokórejskí diplomati potom upozornili, že severokórejská vláda používa nútené práce a podstatnú časť prostriedkov jednej z najchudobnejších krajín v Ázii pre svoj zbrojný a jadrový program.

Na zasadnutí vystúpil aj severokórejský prebehlík Kim Kum-hjok, ktorý vyrastal v elitnej rodine v KĽDR. O Severnej Kórei hovoril ako o krajine, kde sú pracovné tábory pre politických odporcov, kde sa zomiera hladom a kde ľudia riskujú svoj život, aby z nej utiekli. “Uvedomil som si, že (vládnuca) rodina Kimov, ktorých som mal slúžiť, nie sú hrdinovia, ale diktátori,” uviedol muž, ktorý z KĽDR ušiel do Južnej Kórey cez Čínu v roku 2011.

KĽDR vypustila balóny s odpadkami smerom na Južnú Kóreu. Ulice sú plné odpadkov

Dnešnému vypočutiu o ľudských právach sa snažili zabrániť Čína a Rusko. Obe krajiny patria ku spojencom Severnej Kórey. “Tlak na Bezpečnostnú radu, aby intervenovala v otázke ľudských práv v KĽDR, nepomôže uvoľnenie napätia na Kórejskom polostrove,” uviedol čínsky diplomat Keng Šuang.

Čína a Rusko blokujú zavádzanie nových sankcií voči KĽDR, ktorá porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN týkajúce sa zákazu vývoja balistických striel a pokračovania jadrového programu.

Samotná Severná Kórea sa na zasadnutí nevyjadrila. Venezuelský diplomat pri OSN Joaquín Pérez Ayestarán prečítal novinárom stanovisko 18 krajín vrátane Severnej Kórey, v ktorom bola KĽDR chválená za svoje “snahy v mnohých oblastiach, vrátane ľudských práv, s cieľom zaručiť prosperitu a blahobyt svojim obyvateľom”.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie