Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bidenov poradca rokoval v Izraeli s vedením krajiny o zmiernení napätia s Hizballáhom

V Izraeli dnes s vysokými predstaviteľmi krajiny vrátane premiéra Benjamina Netanjahua rokoval poradca Bieleho domu Amos Hochstein. Predmetom rokovaní bola podľa denníka The New York Times a izraelských médií situácia na severnej izraelskej hranici, kde sa za posledný týždeň vyostrilo napätie s šiitským hnutím Hizballáh. Spojené štáty, alebo aj Francúzsko, sa snažia zabrániť vypuknutiu rozsiahlejšieho […]
Menej ako 1 min. min.

V Izraeli dnes s vysokými predstaviteľmi krajiny vrátane premiéra Benjamina Netanjahua rokoval poradca Bieleho domu Amos Hochstein. Predmetom rokovaní bola podľa denníka The New York Times a izraelských médií situácia na severnej izraelskej hranici, kde sa za posledný týždeň vyostrilo napätie s šiitským hnutím Hizballáh. Spojené štáty, alebo aj Francúzsko, sa snažia zabrániť vypuknutiu rozsiahlejšieho konfliktu.

Izraelské sily v poslednej vlne vzájomných úderov zabili člena Hizballáhu “abú Táliba”, celým menom Táliba Samího Abdalláha, ktorého Izrael označil za najvyššie postaveného člena libanonského hnutia, ktorého od októbra zlikvidoval. Hizballáh v reakcii vykonal rozsiahly dronový a raketový útok na izraelské vojenské objekty. Pred ďalšou závažnou eskaláciou v nedeľu varovala izraelská armáda.

Izrael po útokoch Hizballáhu varoval pred eskaláciou na hraniciach

“Rastúca agresia Hizballáhu nás privádza na pokraj situácie, ktorá by mohla byť širšou eskaláciou s devastujúcimi dopadmi pre Libanon a celý región. Izrael má povinnosť brániť svoj ľud. Túto povinnosť dostojíme, “uviedol v nedeľu večer vo vyhlásení hovorca izraelskej armády Daniel Hagari.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že sa s USA zhodol na ustanovení trojčlennej skupiny, ktorá má s Izraelom pracovať na francúzskom návrhu zameranom na ukončenie násilností na izraelskej severnej hranici, píše NYT.

Izraelský minister obrany Joav Galant však v piatok návrh odmietol a vyhlásil, že Francúzsko voči Izraelu zaujalo “nepriateľský postoj”.

Hizballáh sa prihlásil k raketovému a dronovému útoku na sever Izraela ako odvetu za zabitie veliteľa

Rokovania medzi Hochsteinom a Netanjahuom sa dnes podľa denníka Haarec zúčastnili tiež šéf premiérovej kancelárie Cachi Braverman, minister pre strategické záležitosti Ron Dermer a dvaja ďalší ľudia. Či hovory mali konkrétne závery bezprostredne nebolo jasné.

Iránom podporované hnutia Hizballáh a Izrael na seba prerušovane útočia od začiatku konfliktu v Pásme Gazy, za uplynulý týždeň však útoky boli výrazne intenzívnejšie. Strety prinútili Libanon aj Izrael evakuovať z pohraničných oblastí vyše 150.000 ľudí.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie