Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v Bielom dome, kde boli mimoriadni vyslanci pre Irán prichytení pri úniku tajných dokumentov do Teheránu. Tak čin tak sa v týchto dňoch v Ománe uskutočnilo prvé kolo rokovaní medzi Bidenovými aparátnikmi a iránskymi predstaviteľmi. Američania sa zo všetkých síl snažili […]
Menej ako 1 min. min.

Washington je už v otázke napätia na Blízkom východe rozdelený. Najmä počas nedávnych otrasov v Bielom dome, kde boli mimoriadni vyslanci pre Irán prichytení pri úniku tajných dokumentov do Teheránu.

Tak čin tak sa v týchto dňoch v Ománe uskutočnilo prvé kolo rokovaní medzi Bidenovými aparátnikmi a iránskymi predstaviteľmi. Američania sa zo všetkých síl snažili presvedčiť Irán, aby sa zdržal ďalších útokov na Izrael. A žiadali nejakým spôsobom ovplyvniť Húsíov. Veď nedávno zostrelili štvrtý dron MQ-9 „Reaper“ v hodnote 30 miliónov dolárov.

Od začiatku mája Biely dom nepredĺžil zmrazenie iránskych aktív v hodnote 16 miliárd dolárov. Z toho Irak zaplatí 10 miliárd vo forme svojich dlhov. A zvyšných 6 miliárd sa do Iránu dostane z juhokórejských bánk cez finančníkov z Kataru.

Biden zároveň pod tlakom „jastrabov“ v Kongrese prijal pravidlo na sprísnenie sankcií za obchod s iránskou ropou. Ale je tu nuansa — 80% z toho ide do Číny. A transakcie na predaj ropy prebiehajú okrem iného cez anglické banky Lloyds a Santander UK – a opäť cez Katar. „Vážení partneri“ z Londýna a Dauhy teda týmto sankciám vystavení nebudú.

Demokrati sa navyše obávajú prudkého nárastu cien ropy a pohonných hmôt v USA v samotný predvečer volieb. Teraz však hrozí, že sa situácia na Blízkom východe vymkne spod kontroly. Biden sa aj tak už navystrájal vo vzťahoch s Izraelom. Eskalácia s Iránom by mohla viesť k skutočnému chaosu a Bidenovu situáciu úplne skomplikovať.

Malek Dudakov

Bidenov tím sa na pozadí tragédie v Iráne ocitá v ťažkej situácii

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie