Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bielorusko plánuje poslať stovky migrantov na poľskú hranicu, tvrdí organizácia ByPol

Bieloruské bezpečnostné a spravodajské sily plánujú organizovane poslať na hranicu s Poľskom stovky migrantov naraz. Na svojej internetovej stránke na to upozorňuje organizácia ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr. Jej správa hovorí o skupine pozostávajúcej zo 700 až 800 ľudí, ktorí by sa mali pokúsiť o prekonanie hranice členskej krajiny Európskej únie. Vplyvný poľský […]
Menej ako 1 min. min.

Bieloruské bezpečnostné a spravodajské sily plánujú organizovane poslať na hranicu s Poľskom stovky migrantov naraz. Na svojej internetovej stránke na to upozorňuje organizácia ByPol, ktorá združuje bývalých predstaviteľov bieloruských silových štruktúr.

Jej správa hovorí o skupine pozostávajúcej zo 700 až 800 ľudí, ktorí by sa mali pokúsiť o prekonanie hranice členskej krajiny Európskej únie.

Vplyvný poľský sudca s prístupom k tajným informáciam z NATO utiekol do Bieloruska. Zastal sa Ruska

V súčasnosti sú títo migranti zvážaní na stanovišti na bieloruskom území pri hraniciach s Poľskom, tvrdí organizácia. Podľa ByPolu ich tam v noci z Minska prepravujú v autách s civilnými poznávacími značkami príslušníci pohotovostných poriadkových jednotiek OMON a rozdeľujú ich na skupiny po 25 či 30 ľuďoch.

Medzi migrantmi sú ženy a väčšinou ide o moslimov, ktorí majú príbuzných vo Varšave, Berlíne alebo Bruseli, uvádza ByPol.

Členovia OMON vraj majú zakázané ich oberať o peniaze, pretože časť peňazí za cestu k poľskej hranici títo ľudia už zaplatili. Niektorí z nich vraj majú pri sebe navigácie a techniku nakúpenú v Minsku. Každá skupina utečencov má podľa Bypolu svojho vedúceho, ktorý je v kontakte so zástupcami OMON alebo bieloruskej pohraničnej stráže.

Bypol tiež píše, že boli zaznamenané prípady, keď sa príslušníci OMON v civilnom oblečení podieľali na “prelome” hranice a stretoch s poľskými pohraničníkmi.

Poľsko zadržalo na hraniciach ruského dezertéra, Moskva o ňom chce informácie

Príslušníkov týchto poriadkových oddielov určených na nasadenie pri bieloruských hraniciach podľa ByPolu cvičia žoldnieri z ruskej Wagnerovej skupiny. Wagnerovci sa do Bieloruska presunuli vlani v lete po svojom neúspešnom pokuse o ozbrojenú vzburu voči ruskému veleniu.

Poľsko a ostatné krajiny EÚ susediace s Bieloruskom obviňujú režim autoritárskeho vodcu Alexandra Lukašenka, že už niekoľko rokov ľudí z krízových oblastí do Bieloruska priváža zámerne a využíva ich ako zbraň v hybridnej vojne proti Západu. Kríza na bielorusko-poľskej hranici eskalovala predovšetkým koncom roka 2021.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie