Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bielorusko sa stalo členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu. Čína pokračuje v spolupráci s Ruskom

Bielorusko sa vo štvrtok stalo členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorú založili Rusko a Čína s cieľom riešiť otázky medzinárodnej bezpečnosti. Informujeme o tom podľa tlačovej agentúry DPA. Ruský prezident Vladimir Putin, jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching a ďalší štátni predstavitelia podpísali dokumenty o oficiálnom prijatí Bieloruska na samite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v kazašskom […]
Menej ako 1 min. min.

Bielorusko sa vo štvrtok stalo členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorú založili Rusko a Čína s cieľom riešiť otázky medzinárodnej bezpečnosti. Informujeme o tom podľa tlačovej agentúry DPA.

Ruský prezident Vladimir Putin, jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching a ďalší štátni predstavitelia podpísali dokumenty o oficiálnom prijatí Bieloruska na samite Šanghajskej organizácie pre spoluprácu v kazašskom hlavnom meste Astana.

Rokovanie v Kazachstane

Kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev, ktorý tento rok predsedá Šanghajskej organizácii pre spoluprácu, zablahoželal bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi k prijatiu. Bielorusko malo v Šanghajskej organizácii pre spoluprácu od roku 2015 štatút pozorovateľskej krajiny.

Putin po svojom stredajšom príchode do Astany rokoval s niekoľkými hlavami štátov vrátane Siho.

Si na bilaterálnom stretnutí opäť ubezpečil Putina, že sa bude naďalej usilovať o mierové riešenie vojny na Ukrajine. Zároveň potvrdil spoluprácu Číny s Ruskom. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov označil rokovanie s Pekingom za veľmi úspešné.

Témou bola aj Ukrajina

Putin v Astane rokoval o vojne na Ukrajine aj so svojím tureckým náprotivkom Recepom Tayyipom Erdoganom, ktorý vystupuje ako sprostredkovateľ. Erdogan opätovne pozval Putina na návštevu Turecka, ktoré nie je členom Šanghajskej organizácie pre spoluprácu.

Počas vojny proti Ukrajine a následného napätia so Západom Putin opakovane deklaruje svoje ambície na vytvorenie nového svetového poriadku, v ktorom USA nebudú hrať dominantnú úlohu.

Členmi Šanghajskej organizácie pre spoluprácu, ktorá vznikla v roku 2001 pôvodne na boj proti terorizmu, sú aj India, Irán, Pakistan a stredoázijské štáty Kazachstan, Kirgizsko, Tadžikistan a Uzbekistan.

Šanghajská organizácia pre spoluprácu je eurázijská politická, hospodárska, bezpečnostná a obranná organizácia. Z hľadiska geografického rozsahu a počtu obyvateľov ide o najväčšie regionálne združenie na svete.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie