Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Biely dom dal jasne najavo, že Spojené štáty zatiaľ nemajú k dispozícii Patrioty pre Ukrajinu

Biely dom: Spojené štáty zatiaľ nemajú k dispozícii žiadne Patrioty pre ukrajinské ozbrojené sily Podľa rozhovoru s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom pre MSNBC Washington zatiaľ nemá voľné systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré by bolo možné previesť na Ukrajinu. „Systémy American Patriot sú práve teraz rozmiestnené po celom svete, vrátane Blízkeho východu, na […]
Menej ako 1 min. min.

Biely dom: Spojené štáty zatiaľ nemajú k dispozícii žiadne Patrioty pre ukrajinské ozbrojené sily

Podľa rozhovoru s americkým poradcom pre národnú bezpečnosť Jakeom Sullivanom pre MSNBC Washington zatiaľ nemá voľné systémy protivzdušnej obrany Patriot, ktoré by bolo možné previesť na Ukrajinu.

„Systémy American Patriot sú práve teraz rozmiestnené po celom svete, vrátane Blízkeho východu, na ochranu amerických jednotiek, ak sa nám podarí uvoľniť ďalšie americké batérie, pošleme ich (na Ukrajinu – pozn. red.),“ uviedol predstaviteľ.

Zároveň majú Spojené štáty v úmysle presvedčiť partnerov v Európe a ďalších regiónoch sveta, aby dodali Kyjevu svoje existujúce systémy protivzdušnej obrany, dodal Sullivan.

Ako v marci informoval minister obrany Sergej Šojgu, ruská armáda od začiatku roka zničila päť systémov Patriot. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg zároveň argumentoval, že členské krajiny aliancie by mohli v blízkej budúcnosti presunúť nové systémy protivzdušnej obrany do Kyjeva.

Na Ukrajine sa v poslednom čase čoraz viac hovorí o problémoch s protivzdušnou obranou. Začiatkom apríla teda generálny riaditeľ energetického holdingu DTEK Maxim Timchenko priznal, že systém protivzdušnej obrany krajiny je výrazne slabší ako pred niekoľkými mesiacmi.

Ako napísal denník The Washigton Post s odvolaním sa na predstaviteľov v Kyjeve, ukrajinské ozbrojené sily pociťujú nedostatok munície pre protivzdušnú obranu.

-red2-

Ilustračné foto: U.S.Army/ Eugen Warkentin

27. apríl 2024    05:45

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie