Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bitcoin je stabilnejší ako mnohé akcie S&P 500

PR článok Bitmarkets. Volatilita Bitcoinu za posledný rok klesla pod úroveň popredných technologických akcií, čo naznačuje, že sa z neho stáva vyspelejšia a stabilnejšia trieda aktív. Jednoročná realizovaná volatilita Bitcoinu, ktorá meria štandardnú odchýlku výnosov od priemerného výnosu trhu, bola k 23. máju na úrovni približne 56,69 %. Na rozdiel od toho, ročná realizovaná volatilita […]
Menej ako 1 min. min.

PR článok Bitmarkets. Volatilita Bitcoinu za posledný rok klesla pod úroveň popredných technologických akcií, čo naznačuje, že sa z neho stáva vyspelejšia a stabilnejšia trieda aktív.

Jednoročná realizovaná volatilita Bitcoinu, ktorá meria štandardnú odchýlku výnosov od priemerného výnosu trhu, bola k 23. máju na úrovni približne 56,69 %.

Na rozdiel od toho, ročná realizovaná volatilita akcií popredných spoločností, ako je Tesla, presiahla 57 %.

Podľa najnovšej správy Fidelity Investment, Bitcoin navyše vykazoval nižšiu volatilitu v porovnaní s 33 spoločnosťami z približne 500 spoločností v indexe S&P 500.

Je pozoruhodné, že pri použití 90-dňových realizovaných historických údajov o volatilite, bol Bitcoin v októbri 2023 skutočne menej volatilný ako 92 akcií indexu S&P 500. Niektoré z týchto mien sú zároveň akciami s veľkou kapitalizáciou a mega kapitalizáciou.

V prvých rokoch existencie Bitcoinu presahovala jeho ročná volatilita 200 %, čo je typický trend pre nové triedy aktív s výrazným prílevom kapitálu.

Tieto prílevy predstavovali menšiu časť celkovej kapitálovej základne, vďaka čomu je menej pravdepodobné, že nové investície výrazne ovplyvnia trhové ceny alebo rozhodnutia okrajových kupujúcich a predávajúcich.

Tento trend je znázornený grafom dlhodobej volatility Bitcoinu, ktorý ukazuje postupnú stabilizáciu v čase s regresnou priamkou klesajúcou smerom nadol.

Nedávne modely volatility Bitcoinu sa podobajú prvým rokom obchodovania so zlatom

Podobne ako zlato, aj Bitcoin prešiel fázou objavovania cien vyznačujúcou sa vysokou volatilitou, ktorá sa postupne znižuje tým, ako trh dozrieva.

Po oddelení amerického dolára v roku 1971 a legalizácii súkromného vlastníctva v roku 1974, ceny zlata a inflácia prudko vzrástli.

V dôsledku toho volatilita zlata dosiahla začiatkom 70. rokov 20. storočia vrchol na úrovni viac ako 80 % – takmer dvojnásobok volatility Bitcoinu v apríli 2024.

Keď sa zlato etablovalo ako trieda aktív so stabilnejším cenovým rozpätím, jeho volatilita sa znížila.

Táto podobnosť naznačuje, že podobne ako zlato, aj Bitcoin sa stáva stabilnejšou triedou aktív, pretože sa integruje do širšieho finančného prostredia.

Prečo si vybrať BITmarkets?

Okamžité transakcie – vaše príkazy budú zrealizované v tej istej sekunde ako ste ich zadali.
Zákaznícka podpora – infolinka je k dispozícii nonstop vo viac ako 20 jazykoch.
Bezpečnosť – aktíva sú uložené v cold wallet a osobné údaje sú šifrované.
Výber kryptomien – viete tu obchodovať viac než 100 kryptomien.
Spotové obchodovanie – hlbšia likvidita, nižšie spready a vysoká škála párov.
Futures obchodovanie – marža a vyrovnanie viacerých aktív.

 

Jedným z významných ukazovateľov je porovnanie súčasnej ročnej volatility Bitcoinu na úrovni približne 57 % pri cenových maximách nad 60 000 USD, s približne 80 % pred tromi rokmi, keď bola cena na podobnej úrovni.

„To môže poukazovať na rastúce presvedčenie, že Bitcoin dozrieva, čo ešte urýchlilo prelomové schválenie niekoľkých spotových bitcoinových produktov obchodovaných na burze v USA,” tvrdí výskumník spoločnosti Fidelity Zack Wainwright a dodáva:

Bitcoin v roku 2024 na úrovni 60 000 USD bol takmer o polovicu volatilnejší ako v roku 2021. Pri zohľadnení týchto skutočností sa začína objavovať téza o rastúcej akceptácii v dôsledku potenciálneho dozrievania.

Je zaujímavé, že obdobia nižšej ročnej realizovanej volatility Bitcoinu často predchádzali výraznému nárastu ceny.

Inými slovami, akumulačný sentiment medzi investormi do Bitcoinu má tendenciu rásť, keď sa cena stabilizuje.

V decembri 2023 bola ročná volatilita Bitcoinu približne 43 %. Odvtedy jeho cena vzrástla približne o 75 %, k čomu prispel aj dopyt po ETF na spotovú cenu bitcoinu v Spojených štátoch.

K 23. máju tieto ETF kumulatívne získali 13,43 miliardy USD.

Robert Mitchnick, vedúci oddelenia digitálnych aktív spoločnosti BlackRock, najväčšej svetovej spoločnosti pre správu aktív, poznamenáva, že v najbližších mesiacoch sa do ETF na spotovú cenu bitcoinu pravdepodobne zapoja významní hráči, ako sú štátne investičné fondy, penzijné fondy a nadačné fondy.

Inštitucionálni investori majú zvyčajne prísne protokoly riadenia rizík. Nižšia volatilita v triede aktív sa premieta do predvídateľnejších a stabilnejších výnosov, čo lepšie zodpovedá ich investičným stratégiám.

„Je veľmi dôležité si uvedomiť, že si to vyžaduje čas; tieto spoločnosti ešte len začínajú vykonávať svoju due diligence,” tvrdí nezávislý analytik trhu Scott Melker a dodáva: „Masívny prílev inštitucionálnych peňazí vyženie Bitcoin na historické maximá.” Melker očakáva, že cena Bitcoinu vzrastie na úroveň 100 000 až 150 000 USD v dôsledku očakávaného prílevu ETF.

Autor: Ali Daylami, hlavný analytik BITmarkets

TIP Chcem začať obchodovať na Bitmarkets

The post Bitcoin je stabilnejší ako mnohé akcie S&P 500 appeared first on KRYPTOMAGAZIN.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie