Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Blanár v Belehrade ocenil výnimočné vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom, chce ich prehĺbiť v ekonomickej oblasti

Vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom sú výnimočné a sú založené na veľmi dlhých historických základoch. Uviedol to v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár po stretnutí so srbským kolegom Markom Djuričom v Belehrade. Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré by chcel pretaviť do hlbšej ekonomickej spolupráce, pričom vidí veľký […]
3 min.

Vzťahy medzi Slovenskom a Srbskom sú výnimočné a sú založené na veľmi dlhých historických základoch. Uviedol to v piatok minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár po stretnutí so srbským kolegom Markom Djuričom v Belehrade.

Šéf slovenskej diplomacie vyzdvihol vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré by chcel pretaviť do hlbšej ekonomickej spolupráce, pričom vidí veľký potenciál na jej rozvoj.

Spoločné hodnoty krajín

Obe krajiny vyznávajú spoločné hodnoty, povedal Blanár. Zdôraznil, že kľúčové je dodržiavanie medzinárodného práva a územnej celistvosti krajín. „Tento postoj máme konzistentný voči všetkým tým, ktorí narušujú medzinárodné právo, aj keď to môžu byť povedzme naši priatelia z aliancie alebo iných zoskupení. Musíme byť principiálni,“ dodal.

Slovenský minister uviedol, že postoj Slovenska v otázke Kosova sa nemení. „Je to porušenie teritoriálnej integrity Srbska. Z tohto dôvodu Slovenská republika, ako mnohé iné krajiny, neuznala Kosovo,“ priblížil.

Srbsko je kľúčovým partnerom Slovenska na Balkáne, tvrdí Eštok a podporuje európske ambície krajiny

Podľa jeho slov však Slovensko podporuje intenzívny dialóg medzi Belehradom a Prištinou, pretože mu záleží na integrácii krajín západného Balkánu do EÚ.

Slovensko sa snaží pomôcť, aby integrácia krajín západného Balkánu, predovšetkým Srbska, napredovala rýchlejšie než doteraz, povedal Blanár. Podľa vlastných slov má často „pocit, že niektoré rozhodnutia z Bruselu nie sú založené na základoch, ktoré sú zadefinované pre vstup do EÚ, ale niekedy sa používa aj politický prístup“, teda dvojaký meter, ktorý slovenská vláda odsudzuje.

Slovenský minister je presvedčený, že nie je dôvod, aby dávali Srbsko v integračnom procese na druhú koľaj.

Priština brzdí dialóg

Blanár na tlačovej konferencii poznamenal, že Priština jednostrannými opatreniami brzdí dialóg medzi Srbskom a Kosovom. Ako príklad spomenul rozhodnutie kosovských úradov o zákaze platiť srbským dinárom v severnej časti Kosova.

„Je to citlivá oblasť práve pre Srbov, ktorí žijú v tejto oblasti a sú im vyplácané mnohé podpory, či už sú to dôchodky, v srbských dinároch. To určite neprispelo k ďalšiemu dobrému dialógu,“ uviedol.

Pre etnické napätie na severe Kosova pretrváva riziko násilia, varoval veliteľ NATO

Vedením dialógu medzi Prištinou a Belehradom poverila EÚ v roku 2020 slovenského diplomata Miroslava Lajčáka. Blanár ho považuje za jedného z najväčších znalcov Balkánu a jeho príspevok v tomto dialógu vníma veľmi pozitívne. „Myslím si, že má veľký záujem na tom, aby ten dialóg bol vyrovnaný,“ skonštatoval.

Svojich srbských partnerov požiadal, aby sa nenechali od dialógu s Prištinou odradiť, i keď to môže byť ťažké, pretože je podľa neho veľmi dôležitý.

Spoločné globálne výzvy

Srbsko a Slovensko majú rovnaký prístup aj ku globálnym výzvam, poukázal Blanár. „Rovnako sa vyjadrujeme k téme konfliktu na Ukrajine. Je to porušenie medzinárodného práva, ale vieme, že tento konflikt nemá vojenské riešenie a je potrebné diplomatické riešenie,“ vysvetlil.

Blanár sa poďakoval Belehradu za prejav solidarity v súvislosti s májovým atentátom na premiéra Roberta Fica. „Veľmi si to vážime,“ povedal.

Srbský veľvyslanec na Slovensku pre HN: Veríme, že vaše skúsenosti nám pomôžu na našej ceste do Európskej únie

Obaja ministri v Belehrade podpísali memorandum o medzirezortnej spolupráci. Blanár sa v srbskej metropole stretol aj so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a predsedom vlády Milošom Vučevičom.

Srbský minister zahraničných vecí ocenil, že Slovensko poskytuje Srbsku silnú podporu. Rovnako ako Blanár vyzdvihol, že obe krajiny zdieľajú rovnaké hodnoty v oblasti medzinárodných otázok, a to predovšetkým pri rešpektovaní medzinárodného práva.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie