Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Blednú vaše pivonky rýchlo? Nalejte túto zmes do vázy a užívajte si ich krásu dlhšie

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stock_studio). Práve prebieha sezóna pivoniek, ktoré sú nádherné, nápadné kvety, ktoré sa veľmi často kupujú v rezanej forme do domácnosti. Aby ste sa však mohli dlho tešiť z ich krásy, musíte vedieť, ako sa o tieto kvety starať, aby vydržali vo váze mnoho dní a stále vyzerali skvele. Poradíme […]
Menej ako 1 min. min.

9.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/stock_studio).

Práve prebieha sezóna pivoniek, ktoré sú nádherné, nápadné kvety, ktoré sa veľmi často kupujú v rezanej forme do domácnosti. Aby ste sa však mohli dlho tešiť z ich krásy, musíte vedieť, ako sa o tieto kvety starať, aby vydržali vo váze mnoho dní a stále vyzerali skvele. Poradíme vám, ako to urobiť.

Ako sa starať o rezané pivonky?
Foto: shutterstock/stock_studio

Pivonky vo váze môžu byť krásnou dekoráciou. Často však už po niekoľkých dňoch vyblednú a nevyzerajú tak pekne. Našťastie sa to dá napraviť správnou starostlivosťou o kvety, ale aj použitím osvedčených metód, vďaka ktorým pivonky vo váze vydržia dlhšie. Pozrite si, ako sa starať o tieto kvety.

Ako sa staráte o pivonky vo váze? Tu je návod, ako začať

Ak sa chcete z pivoniek vo váze tešiť dlho, musíte sa o ne od začiatku dobre starať. Preto hneď, ako kvety prinesiete domov, mali by ste im nájsť vhodné miesto.

Pivonky nemajú rady silné slnečné svetlo a najlepšie sa budú cítiť na svetlom mieste, ale zároveň na takom, kde nebudú priamo vystavené slnečnému žiareniu. Ďalším dôležitým krokom je dôkladné umytie vázy, do ktorej sa chystáte kvety umiestniť. Okrem toho nesmiete zabudnúť použiť správnu vodu. Odporúča sa, aby ste pivonky vložili do mierne chladnej, ale nie studenej vody, ktorú si naberiete priamo z kohútika alebo ju vopred prevaríte.

A nezabudnite vodu pravidelne vymieňať za čerstvú. Dôležité je tiež, aby boli stonky pivónie ponorené vo vode aspoň 10 až 12 cm.

Pivonky vo váze nevystavujte priamemu slnečnému žiareniu.
Foto: shutterstock/OnlineGardeningSolutions

Ako sa starať o rezané pivonky vo váze?

Po vykonaní týchto základných krokov musíte vedieť, ako sa správne starať o rezané pivonky, aby rýchlo nezvädli. V prvom rade by ste mali stonky kvetov mierne podrezať, zrezať pod uhlom 45 stupňov a skrátiť ich o 2 – 3 cm. Zastrihávanie by sa malo opakovať každé 3 dni.

Okrem toho je vhodné odstrániť listy pivonky z časti, ktorá bude ponorená vo vode, pretože pod vplyvom vody by mohli začať hniť a nepriaznivo ovplyvniť stav kvetov. Okrem toho musíte pravidelne odstraňovať odumreté časti rastliny, napríklad zažltnuté listy alebo okvetné lístky pivónie. Vďaka tomu budú sviežejšie a krajšie.

Na druhej strane, ak sa pivonky po niekoľkých dňoch nerozvinú a ich kvety zostanú zatvorené, môžete ich po orezaní stoniek na chvíľu vložiť do teplej vody a potom hneď vrátiť do vázy so studenou vodou. Po 20 minútach kvety opäť prenesiete do vázy, ale tentoraz s vlažnou vodou. Takto by sa mali puky začať rýchlo rozvíjať.

Čo sa dá urobiť, aby pivonky vydržali vo váze dlhšie?

Okrem vyššie uvedenej starostlivosti sa oplatí poznať aj niekoľko účinných spôsobov, ako predĺžiť životnosť pivoniek vo váze. Tu je zoznam osvedčených metód, ktoré vám umožnia dlhšie sa tešiť z krásy týchto kvetov:

Do vázy sa odporúča vložiť mincu, pretože meď zabráni vzniku plesní a húb vo vode.

Do studenej čerstvej vody je vhodné pridať trochu kyseliny citrónovej alebo octu.

Do vody vo váze môžete pridať 1 čajovú lyžičku cukru a dôkladne ju premiešať. Bude to pôsobiť ako kondicionér.

Aby ste zabránili rastu baktérií, môžete do vázy pridať polovicu rozdrveného aspirínu.

Aby pivonky vo váze vydržali dlhšie, môžete použiť mincu, ocot, kyselinu citrónovú, cukor alebo aspirín.
Foto: shutterstock/Anastasiia Malinich

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedy presádzať pivonky? Toto je najhorší termín. Záhradník hovorí, že už nebude čo zachraňovať

Túto kúru si môžete do záhrady nasadiť v júni. Kvety budú kvitnúť ako bláznivé

The post Blednú vaše pivonky rýchlo? Nalejte túto zmes do vázy a užívajte si ich krásu dlhšie appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie