Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bočné výhonky vysávajú život z paradajok. Stačí jedna vaša chyba a nebude čo zachraňovať. Rastlina zhnije

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin). Pestovanie paradajok nie je zložité, ale to vôbec neznamená, že na vás nečakajú žiadne nástrahy. Vôbec nejde o choroby a škodcov, ale o určitú časť rastliny, ktorá je pre mnohých ľudí problematická. Hovoríme o bočných výhonkoch, ktoré vyrastajú v pazuchách listov. Odstránenie týchto bočných výhonkov zlepšuje prúdenie vzduchu […]
2 min.

26.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/FotoHelin).

Pestovanie paradajok nie je zložité, ale to vôbec neznamená, že na vás nečakajú žiadne nástrahy. Vôbec nejde o choroby a škodcov, ale o určitú časť rastliny, ktorá je pre mnohých ľudí problematická. Hovoríme o bočných výhonkoch, ktoré vyrastajú v pazuchách listov.

Odstránenie týchto bočných výhonkov zlepšuje prúdenie vzduchu a pomáha zamedzovať šíreniu chorôb.
Foto: shutterstock/FotoHelin

Paradajky sú jedným z najobľúbenejších druhov ovocia v našich záhradách. Pestujú sa zo sadeníc, t. j. sadenice sa najprv pripravia v teplej miestnosti a až potom sa prenesú do pôdy. Zvyčajne sa to uskutočňuje v polovici mája, keď už úplne pominie riziko mrazov. Mnoho ľudí však zaujíma, ako sa o rastliny starať v prípade bočných výhonkov.

Ako rozpoznáte bočné výhonky na paradajkách? Mali by vám padnúť do oka hneď

Ide o mladé, silné, rýchlo rastúce bočné výhonky, ktoré rastú medzi hlavnými výhonkami a listami. Vo väčšine prípadov neprinášajú ovocie. Ak sa na nich objavia kvety, vyvíjajúce sa plody sú malé a nejedlé.

Bočné výhonky odoberajú živiny plodonosným výhonkom a oslabujú rastlinu. Rastú smerom nahor, takže účinne zatieňujú paradajky a odoberajú svetlo vyvíjajúcim sa plodom. Navyše, ak ich je príliš veľa, rastlina sa začne sústreďovať skôr na ich vývoj ako na tvorbu plodov. Preto je veľmi dôležité ich odstraňovať.

Kedy odstrániť bočné výhonky z paradajok? Držte sa jedného pravidla

Bočné prípravky prinášajú viac škody ako úžitku, preto ich považujte za burinu a vytrhávajte ich. Týmto spôsobom odľahčíte rastlinu a zlepšíte jej podmienky pre úrodu. Bočné výhonky sa však nedajú odrezať. Vtedy by ste vystavili rastlinu oslabeniu, pretože zle odrezané stonky začnú hniť. Jediným správnym spôsobom je prerezávanie odlomením pri samom základe, aby ste úplne odstránili prebytočný výhonok. Najlepšie je to urobiť v lete, buď v júli, alebo v auguste, mesiac pred plánovaným zberom.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

5 sekúnd a ani cent. To stačí na výrobu trikrát viac paradajok. Nestihnete zbierať!

Sadenie paradajok nabok? Zistite, prečo to robia najlepší záhradkári

The post Bočné výhonky vysávajú život z paradajok. Stačí jedna vaša chyba a nebude čo zachraňovať. Rastlina zhnije appeared first on Vášeň v tebe.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie