Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Boj o život: Na Američanku útočila 30 minut agresivní medvědice. Jak se dokázala zachránit?

„Napadl mě medvěd, vrací se. Pospěšte si. Zlomil mi ruce a nohy. Nemůžu se hýbat a krvácím. Asi umřu,“ sdělila dispečerovi tísňové linky vyděšená Osborneová. Veliký černý medvěd, vážící až 200 kilogramů, na ni podle deníku Daily Mail zaútočil nejméně třikrát, a to v časovém rozmezí 30 minut. Osborneovou pokousal, poškrábal na hlavě, rukou a […]
Menej ako 1 min. min.

„Napadl mě medvěd, vrací se. Pospěšte si. Zlomil mi ruce a nohy. Nemůžu se hýbat a krvácím. Asi umřu,“ sdělila dispečerovi tísňové linky vyděšená Osborneová. Veliký černý medvěd, vážící až 200 kilogramů, na ni podle deníku Daily Mail zaútočil nejméně třikrát, a to v časovém rozmezí 30 minut. Osborneovou pokousal, poškrábal na hlavě, rukou a nohou. Poté ji nechal bezvládně ležet na příjezdové cestě.

ČTĚTE TAKÉ: Sloni ušlapali turistu v jihoafrické rezervaci před zraky přítelkyně. Chtěl si pořídit fotky

Záchranáři Osborneovou převezli do nemocnice s monoklem, zlomeninou ruky a pánve a několika tržnými ranami. Ošetření si vyžádalo přes 70 stehů, ale zranění ji neohrožovala na životě. Za posledních 70 let se jedná o první útok medvěda, který policisté v Marylandu zaznamenali, uvedla mluvčí policie Candy Thomsonová podle The Washington Post.

Osborneová na medvědici se třemi medvíďaty narazila, když šla zkontrolovat svého psa, který hlasitě štěkal. „Chytla mě zuby za temeno hlavy a pak mi začala drásat krk. Abych si krk ochránila, čtyřikrát jsem ji udeřila,“ popsala svůj děsivý příběh v rozhovoru pro FOX 5 DC. „Snažila jsem se ji udeřit opravdu hodně, aby odešla, ale nepomohlo to. Když se ke mně vrátila naposledy, počtvrté, dala mi tlapu na záda a snažila se mě pokousat. Pokaždé, když jsem se pohnula, začala na mě útočit. Cítila jsem její dech. Myslím, že přestala, protože byla unavená,“ dodala.

Medvědici následně úřady vystopovaly a zastřelily. Medvíďata vypustily na svobodu, protože se o sebe už dokázala postarat. „Během chvíle byla mrtvá,“ prohlásil ředitel odboru pro ochranu divoké přírody a kulturního dědictví ministerstva přírodních zdrojů v Marylandu Paul Peditto a uvedl, že se mělo jednat o takzvaného baribala. Tito medvědi často navštěvují americká města, kde se hrabou v popelnicích, aby našli potravu. Dají se ale obvykle snadno zastrašit.

Jak se bránit útoku medvěda

Velmi záleží na tom, jakým způsobem zareagujete. Prima Zoom připomíná, že akutní nebezpečí hrozí, zvláště když narazíte na medvědici s mláďaty. Za každou cenu se totiž snaží své potomky ochránit. Pokud se ale dostatečně vzdálíte, pravděpodobně vás pronásledovat nebude.

Rozhodně nemá smysl před medvědem utíkat, jsou to nehledě na svou zavalitost velmi zdatní běžci. Raději zachovejte klid a snažte se pomalu odejít. Správa národních parků (NPS) ve Spojených státech radí, že se v některých případech vyplatí „hrát mrtvého“ – lehnout si na břicho s rukama za hlavou a roztáhnout nohy.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Invaze komárů v Plzni. Jsme zoufalí, nedá se v tom žít, říkají místní. Řešení je v nedohlednu

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie