Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Boj proti organizovanej kriminalite sa reformou rozdrobí, tvrdí bývalý policajný prezident Spišiak (video)

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok ešte začiatkom roka povedal, že Národná kriminálna agentúra nebude ďalej fungovať v súčasnej podobe.
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 (SITA.sk) – Boj proti organizovanej kriminalizuje sa reformou polície, ktorú plánuje jej súčasné vedenie a minister vnútra Matúš Šutaj Eštok, rozdrobí. Vyhlásil to na piatkovej tlačovej besede opozičný poslanec a bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak (Progresívne Slovensko).

Vecná príslušnosť útvarov

Odvoláva sa pritom na príkaz prezidenta Policajného zboru Ľubomíra Soláka o vecnej príslušnosti jednotlivých útvarov polície.

„Nie je presne definované, ktorý úrad sa čím zaoberá. Hovorí sa tam o výberovej príslušnosti, nie o príslušnosti reálnej,” skonštatoval Spišiak. Dokument tiež podľa neho deklaruje, že policajný prezident má právo rozhodnúť, či sa nejakým trestným činom má zaoberať konkrétny policajný útvar.

Pokiaľ ide o trestné činy v dozorovej kompetencii európskej prokuratúry, podľa Spišiaka ich má naďalej vyšetrovať Národná kriminálna agentúra. Podľa neho však v tejto súvislosti ide o ústupok smerom k inštitúciám Európskej únie.

Reorganizácia alebo zrušenie

„Jedná sa len čiste o to, aby akože deklaratórne mohli povedať, že je to v prospech boja proti tej najzávažnejšej kriminalite, ktorú v rámci EÚ má kompetenciu vyšetrovať úrad európskeho prokurátora,” doplnil Spišiak.

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) ešte začiatkom roka povedal, že Národná kriminálna agentúra nebude ďalej fungovať v súčasnej podobe. Nevylúčil pritom ani možné zrušenie útvaru, primárne by však podľa neho malo ísť o reorganizáciu.

„Je to moloch, ktorý má zbytočne veľa špecializovaných útvarov a riadiacich pracovníkov a reálnu prácu nemá kto vykonávať,” povedal podľa medializovaných informácií minister.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Kriminalita, Minister vnútra, Reforma
Zdroj: SITA.sk – Boj proti organizovanej kriminalite sa reformou rozdrobí, tvrdí bývalý policajný prezident Spišiak (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie