Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bojovalo sa aj za našu budúcnosť, prezidentka Čaputová si pripomenula 80. výročie vylodenia spojencov v Normandii (foto)

Na oslavách sa zúčastnila na pozvanie francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona.
Menej ako 1 min. min.

7.6.2024 (SITA.sk) – Prezidentka Zuzana Čaputová si vo Francúzsku pripomenula 80. výročie vylodenia spojencov v Normandii. Uctila si tak pamiatku vojakov, ktorí sa pričinili o oslobodenie Európy v druhej svetovej vojne. Na oslavách sa zúčastnila na pozvanie francúzskeho prezidenta Emanuela Macrona.

Zúčastnili sa aj viacerí európski a svetoví lídri, ako napríklad americký prezident Joe Biden, britský kráľ Karol III. či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Prezidentku sprevádzal jej partner Juraj Rizman.

Pripomienka hrdinstva

Ako uviedla prezidentka, tieto oslavy sú poctou vojakom, ktorí sa pričinili o otvorenie druhého frontu a definitívnu porážku nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne.

Bolo mi cťou si spoločne pripomenúť hrdinstvo generácie, ktorá sa postavila zlu, aby ukončila vojnové utrpenie na celom svete. Obete, ktoré priniesli spojenecké sily v Normandii, položili základ zjednotenej a mierovej Európy postavenej na demokratických hodnotách. Bojovali aj za našu slobodu a lepšiu budúcnosť,“ uviedla prezidentka na svojej sociálnej sieti a dodala, že hrdinami osláv boli desiatky priamych účastníkov vylodenia. Najmladší z nich má dnes 96 rokov.

Takmer 11-tisíc ich spolubojovníkov tu pri ťažkých bojoch položilo svoj život. Operácia Overlord bola najväčšou kombinovanou operáciou druhej svetovej vojny. Zapojili sa do nej jednotky dvanástich spojeneckých národov vrátane slovenských a českých letcov, ktorí v tom čase slúžili v britskom Kráľovskom letectve,“ doplnila prezidentka.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Veteráni aj svetoví lídri si pripomínajú 80. výročie vylodenia v Normandii (fotografie)

Rozlúčka so svetovými lídrami

Účasť Zuzany Čaputovej na oslavách 80. výročia vylodenia v Normandii vo Francúzsku patrila k posledným zahraničným cestám odchádzajúcej hlavy štátu a bola príležitosťou sa rozlúčiť s mnohými európskymi a svetovými lídrami, s ktorými počas piatich rokov spolupracovala.

Vylodenie spojencov v Normandii 6. júna 1944 bolo jednou z najväčších vojenských operácií druhej svetovej vojny. Znamenalo otvorenie západného frontu a výrazne pomohlo urýchliť porážku nacistického Nemecka, preto sa často nazýva aj „Deň D“.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Americký prezident, britský kráľ, Druhá svetová vojna, Francúzsky prezident, Operácia Overlord, Prezidentka SR, Ukrajinský prezident, Vylodenie v Normandii
Zdroj: SITA.sk – Bojovalo sa aj za našu budúcnosť, prezidentka Čaputová si pripomenula 80. výročie vylodenia spojencov v Normandii (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie