Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bol zostrelený jeden z najlepších zostávajúcich ukrajinských stíhacích pilotov D. Vasiljuk

. Ukrajina, 20. máj 2024 (AM) – Dňa 18.5.2024 bol na profile ukrajinskej 831. brigády taktického letectva zverejnený nekrológ jedného z najlepších ukrajinských stíhacích pilotov Denisa Vasiljuka. Osudným sa mu stal v momentálne kritickej situácii ukrajinských vojsk útok proti pozemným cieľom. Jeho stíhačku Su-27 počas zhadzovania leteckých bômb zasiahla ťažká letecká riadená strela vzduch-vzduch veľmi […]
Menej ako 1 min. min.

.

Ukrajina, 20. máj 2024 (AM) – Dňa 18.5.2024 bol na profile ukrajinskej 831. brigády taktického letectva zverejnený nekrológ jedného z najlepších ukrajinských stíhacích pilotov Denisa Vasiljuka. Osudným sa mu stal v momentálne kritickej situácii ukrajinských vojsk útok proti pozemným cieľom. Jeho stíhačku Su-27 počas zhadzovania leteckých bômb zasiahla ťažká letecká riadená strela vzduch-vzduch veľmi dlhého doletu R-37M vypálená ruskou stíhačkou. Smrť podplukovníka Denisa Vašijuka vo vzdušnom boji bola potvrdená jeho brigádou.

 

Pilot sa narodil v Mirgorode v Poltavskej oblasti a v ukrajinských vzdušných silách dosiahol hodnosť podplukovníka. Absolvoval desiatky bojových letov, bol náčelníkom štábu 831. brigády taktického letectva a tiež zástupcom veliteľa letky. Padol vo veku 31 rokov už ako plný rytier ukrajinského rádu “Za odvahu”.

 

 

Ako konštatujú ruskí pozorovatelia, v radoch ukrajinských vzdušných síl tak je o jedného profesionálneho pilota menej. Vzhľadom na to, že obdobie výcviku vojenského pilota tejto úrovne je veľmi dlhé, strata pre ukrajinské ozbrojené sily je veľmi významná. Najmä vzhľadom na všeobecnú situáciu v ukrajinskom vojenskom letectve – za viac ako dva roky bojových operácií stratilo ukrajinské letectvo významnú časť pilotov svojich vzdušných síl vrátane najskúsenejších dôstojníkov. Rýchlo klesá aj počet bojových lietadiel vo vzdušných silách Ukrajiny. Západ sa zároveň zatiaľ neponáhľa s dodávkou ani predtým sľúbených viacúčelových stíhacích lietadiel F-16, čo je spôsobené potrebou výcviku pilotov a pozemného technického personálu, ako aj súčasným nedostatkom vhodnej infraštruktúry letísk.

 

Obe strany vykonávajú operácie, ktoré majú predchádzať nasadeniu lietadiel F-16. Ukrajinské vojská sa snažia pomocou rakiet ATACMS a ďalšej munície delostreleckých raketometov, najmä typov M142 HIMARS a M270 MLRS, napadnúť a zničiť ruské komplexy protivzdušnej obrany štátu aj pozemných vojsk a tým uľahčiť budúce nasadenie lietadiel F-16. Cieľom úderov sa tiež stali ruské letecké základne, na ktorých sú rozmiestnené aj stíhacie lietadlá.

 

Naopak Rusi vykonávajú údery na predpokladané letecké základne, na ktorých by mohli byť F-16 rozmiestnené a tým sťažiť ich zaradenie do aktívnej služby. Nie je podstatné, či a kedy budú F-16 dodané, dôležitejší bude ich počet (ktorý bude nedostatočný) a úlohy, do plnenia ktorých budú zhoršujúcou sa situáciou ukrajinských vojsk dotlačené.

 

Ani jeden z najskúsenejších ukrajinských stíhacích pilotov na výkonnejšom stroji Su-27 sa nedokázal vyhnúť strele R-37M pri útoku na pozemné ciele. Túto strelu prvýkrát zaznamenali náhodní okoloidúci pravdepodobne ešte 11.10.2022 a považovali ju za riadenú strelu s plochou dráhou letu, ktorá letí proti pozemnému cieľu v hlbokom tyle ukrajinských vojsk. Dňa 19.10.2022 potom indické médiá priniesli správu, že ruská stíhačka Su-57 Felon strelou R-37M zostrelila ukrajinskú stíhačku Su-27.

 

 

Omyl pozemných pozorovateľov mohol byť spôsobený tým, že strela váži okolo 600 kg, má dĺžku 4,2 m a priemer 38 cm, (rozpätie aerodynamických riadiacich plôch je pochopiteľne väčšie). Hmotnosť bojovej hlavice je odhadovaná na 60 kg. Dolet strely je pravdepodobne vysoko nad 200 km, Rusi tvrdia, že 300 km, na západe sa považuje za pravdepodobnejší dostrel okolo 400 km. (dolet 400 km by mala mať aj perspektívna ruská strela momentálne vyvíjaná pod označením Novator KS-172, aktuálne prechádza letovými skúškami).

 

Najpodstatnejším je, ale faktor hyperzvukovej rýchlosti strely, ktorá bude presahovať Mach 6 (7400 km/h), čo skracuje za každých okolností reakčný čas napadnutého vzdušného cieľa nad minimum až pod možnosť uvedomiť si hrozbu pred samotným zásahom.
Na cieľ je strela R-37M navedená kombinovaným spôsobom, v pochodovej fáze letu letí po inerciálnej dráhe s rádiolokačnou korektúrou a v terminálnej vzdialenosti až 30 km od cieľa sa zapína rádiolokátor aktívneho navedenia strely (hlavica 9B-1388).

 

Riadená strela vzduch-vzduch veľmi dlhého dosahu R-37M:

 

Strelu môžu niesť len ťažké dvojmotorové prepadové stíhacie lietadlá Mig-31 po ich modernizácii zo štandardu BM, v počte dvoch kusov ju môže niesť Su-35 a okrem toho aj už spomínaná stíhačka piatej generácie Su-57 Felon. Podľa ukrajinských pilotov nedosahuje strela R-37M, zatiaľ množstvo potvrdených zostrelov a možnosť, ako sa jej brániť, je dostať moderné verzie stíhačiek F-16 s pokročilými verziami striel AIM-120 AMRAAM. Čakáme teda na ďalšiu zbraň, ktorá však pravdepodobne nebude vôbec zázračná. Do momentu tohto zistenia, ale za svoju vlasť padne ešte nejeden taký Denis Vasiljuk na jednej alebo druhej strane konfliktu.

MK

*Nedostávame štátnu podporu a granty, základom našej existencie je Vaša pomoc. FB obmedzuje publikovanie našich materiálov, NBÚ 4 mesiace blokoval našu stránku, Youtube nám vymazal náš kanál, pre viac príspevkov teda odporúčame nás sledovať aj na Telegrame. Podporte našu prácu: SK72 8360 5207 0042 0698 6942

The post Bol zostrelený jeden z najlepších zostávajúcich ukrajinských stíhacích pilotov D. Vasiljuk appeared first on Armádny magazín.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie