Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bolo cenené po stáročia. Pite a jedzte v šaláte na zníženie krvného tlaku a „zlého“ cholesterolu

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoongraphy). Šťavnaté, chutné ovocie, ktoré si získalo obľubu po celom svete. Nesiahame po ňom tak často ako po jablkách a hruškách, no oplatí sa to zmeniť. Granátové jablko je ovocie, ktorého cenné zdraviu prospešné vlastnosti sú známe už po stáročia. Používalo sa okrem iného aj v tradičnej indickej medicíne. […]
Menej ako 1 min. min.

29.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Photoongraphy).

Šťavnaté, chutné ovocie, ktoré si získalo obľubu po celom svete. Nesiahame po ňom tak často ako po jablkách a hruškách, no oplatí sa to zmeniť. Granátové jablko je ovocie, ktorého cenné zdraviu prospešné vlastnosti sú známe už po stáročia. Používalo sa okrem iného aj v tradičnej indickej medicíne. Moderné výskumy navyše dokazujú, že zohráva úlohu v protirakovinovej prevencii, pomáha znižovať krvný tlak a tzv. zlý cholesterol.

Foto: shutterstock/Photoongraphy

Granátové jablká sa prirodzene vyskytujú v strednej a južnej Ázii. Najväčším producentom týchto plodov je Irán, no úspešne sa pestuje aj napr. v Izraeli, Indii, Číne a USA. Na Slovensku sa granátové jablká dajú ľahko nájsť v rôznych supermarketoch.

Každý z vás už určite videl intenzívne červené semienka tvoriace dužinu ovocia, ktoré sa často pridávajú napríklad do šalátov. Ak ste však toto ovocie ešte nemali možnosť vyskúšať alebo ho jete len z času na čas, odporúčame vám ho zaradiť do svojho jedálnička natrvalo.

Granátové jablko a šťava z granátového jablka pomôžu v boji proti rakovine

Čerstvé granátové jablko obsahuje veľa vlákniny. Jeho konzumácia uľahčuje chudnutie. Granátové jablko je tiež zdrojom vitamínov: B6, C, E a K. Ďalej obsahuje draslík, kyselinu listovú, fosfor, železo a horčík. Toto exotické ovocie má tiež antioxidačné vlastnosti. Obsahuje množstvo antioxidantov, dokonca trikrát viac ako zelený čaj. Antioxidanty bojujú s prebytočnými voľnými radikálmi, ktoré sú zodpovedné za starnutie organizmu a vznik chorôb, vrátane rakoviny. Ako sme písali aj v iných článkoch, sú schopné opraviť poškodenie DNA, ktoré je výsledkom vplyvov prostredia a súvisí so vznikom rakoviny. Preto plody granátového jablka zohrávajú dôležitú úlohu v protirakovinovej prevencii.

Okrem toho vedci z Kalifornie dokázali, že pitie šťavy z granátového jablka pomáha mužom s rakovinou prostaty zotaviť sa. Iní vedci zistili, že šťava z granátového jablka vďaka svojim protizápalovým vlastnostiam pomáha znižovať komplikácie reumatoidnej artritídy.

Antokyány (chemické zlúčeniny zo skupiny flavonoidov) a kyselina ellagová (organická chemická zlúčenina zo skupiny polyfenolov) prítomné v granátových jablkách majú tiež hepatoprotektívny účinok, teda chránia pečeň.

Šťava z granátového jablka je liekom na mnohé neduhy. Ukazuje sa, že dokáže znížiť hladinu cukru v krvi už za štvrťhodinu.
Foto: shutterstock/Yessi Frenda

Šťava z granátového jablka na cholesterol a tlak

Za zaradenie granátových jabĺk do jedálnička sa vám poďakuje aj váš kardiovaskulárny systém. Tieto plody pomáhajú znižovať krvný tlak. To zase znižuje riziko vzniku srdcových chorôb a mŕtvice. Navyše výskumy ukazujú, že semená granátového jablka konzumované v čerstvom stave a šťava z granátového jablka prispievajú k boju proti tzv. zlý cholesterol (LDL). Znižujú jeho koncentráciu zvýšením koncentrácie toho „dobrého“, teda HDL. Vďaka tomu zohrávajú významnú úlohu aj v prevencii aterosklerózy.

Šťava z granátového jablka. Kto by ju nemal piť?

Ľudia trpiaci chorobami tráviaceho systému by si mali dávať pozor na šťavu z granátového jablka. Nápoj obsahuje veľké množstvo kyselín, ktoré môžu zhoršiť príznaky. Preto je lepšie na ňu rezignovať pre tých, ktorí:

majú žalúdočné a dvanástnikové vredy,

trpí pankreatitídou,

trpíte gastritídou,

trpia prekyslením.

Ako vyrobiť šťavu z granátového jablka?

Nie je to také ťažké, ako sa môže zdať. Existuje niekoľko spôsobov, ako to urobiť. Prvý zahŕňa použitie bežného citrusového odšťavovača. Granátové jablko stačí prekrojiť na polovicu a vytlačiť ako citrón alebo pomaranč. Semená granátového jablka sa môžu tiež rozmixovať v mixéri, pričom sa najskôr oddelia od šupky a membrán. Potom už len tekutinu sceďte.

Pri odstraňovaní dužiny môže byť nápomocná aj obyčajná lyžica. Stačí ovocie nakrájať a príborom udrieť do jeho šupky a semienka vypadnú.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Najzdravšie ovocie na svete nie je pre každého. Kto nemôže jesť čučoriedky?

Tieto deti majú väčší mozog ako ich rovesníci. Vedci objavili ešte niečo iné

The post Bolo cenené po stáročia. Pite a jedzte v šaláte na zníženie krvného tlaku a „zlého“ cholesterolu appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie