Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bratislava: Po Skateparku Janka Kráľa, parku Dunajská a Legionárska sme otvorili ďalší vynovený verejný priestor, tentokrát na Kazanskej vo Vrakuni. Dlhodobo zanedba…

🪑🚶 Po Skateparku Janka Kráľa, parku Dunajská a Legionárska sme otvorili ďalší vynovený verejný priestor, tentokrát na Kazanskej vo Vrakuni. Dlhodobo zanedbaným a neupraveným priestorom na križovatke Kazanskej a Čiernovodskej, ktorému dominovali vyšliapané cestičky cez spálenú trávu, prechádzalo každý deň veľké množstvo ľudí. Nachádza sa totiž medzi frekventovanou zastávkou Dudvážska a zdravotným strediskom. Chýbali tu […]
Menej ako 1 min. min.

🪑🚶 Po Skateparku Janka Kráľa, parku Dunajská a Legionárska sme otvorili ďalší vynovený verejný priestor, tentokrát na Kazanskej vo Vrakuni.

Dlhodobo zanedbaným a neupraveným priestorom na križovatke Kazanskej a Čiernovodskej, ktorému dominovali vyšliapané cestičky cez spálenú trávu, prechádzalo každý deň veľké množstvo ľudí. Nachádza sa totiž medzi frekventovanou zastávkou Dudvážska a zdravotným strediskom. Chýbali tu lavičky, koše aj osvetlenie. Jednoducho, miesto, cez ktoré človek rýchlo prešiel, ale nemal dôvod sa zastaviť. Spolu s Metropolitný inštitút Bratislavy a architektmi z ateliérov Plural, zerozero a Diervilla sme tu namiesto toho navrhli vytvoriť kvalitné komunitné námestičko, ktoré vďaka veľkému počtu novovysadených stromov bude postupne dorastať do krásy a pohodlia. Čo sa teda zmenilo?

➡️ Priestor je po novom rozčlenený na dve trojuholníkové časti. Vychádza to z diagonálneho pohybu ľudí, ktorí si cez tento priestor krátili cestu. Časť hraničiaca s križovatkou má viac pobytovú funkciu, preto sme tu doplnili najmä nové stromy – gledíčie, javory a borovice, ktoré tým, ako budú rásť a košatieť, postupne zabezpečia dôležitý tieň. V celom parku ich pribudlo až 40. Doplnili sme tu klasické, ale aj atypické lavičky, koše, cyklostojany a tiež nové osvetlenie, vďaka ktorému bude priestor príjemný a bezpečný aj večer. Tento priestor tak bude môcť slúžiť na stretnutia, posedenie a hranie, ale samozrejme naďalej aj na tranzit pre tých, ktorí týmto priestorom potrebujú prejsť. Preto tu bol zvolený spevnený mlatový povrch, ktorý je vodopriepustný a čo je dôležité, je šetrný ku koreňom stromov. Práve tieto novovysadené stromy postupne naberú na objeme a budú tu tvoriť “zelenú strechu” nad priestorom.

➡️ Aj druhá trojuholníková časť, bližšie k zdravotnému stredisku, prešla úpravami. V línii najintenzívnejšieho pohybu sme rozbitý asfalt nahradili novým betónovým povrchom a aj tu sme vysadili nové stromy. Tento priestor tak bude dôstojnejší a kvalitnejší pre všetky tradičné a pekné akcie – napríklad farmárske či vianočné trhy, ktoré sa tu bežne organizujú.

👏 Za realizáciu ďakujeme aj kolegyniam a kolegom z magistrátu.

📜 Bratislava má mnohé neprehliadnuteľné ikonické monumenty ako Rozhlas, Michalskú vežu, Most SNP či fontánu na Námestí slobody. Ale charakter mesta vytvárajú aj menej nápadné, no nemenej dôležité miesta pre náš každodenný život, v ktorých sa cítime jednoducho dobre. Rôzne živé zákutia, námestia, nárožia, vnútrobloky…Našou zodpovednosťou je takéto miesta zveľaďovať, obnovovať a aj vytvárať. Pretože funkčný verejný priestor je jednou z najdôležitejších súčastí mesta, dáva priestor rásť rôznym komunitám, výrazne zlepšuje kvalitu nášho života, tvorí základ toho, ako naše mesto spolu zažívame a ako nám v ňom fungujú vzťahy. Práve preto sme s MIB ešte v roku 2021 rozbehli Program obnovy verejných priestorov Živé miesta. S obnovou verejných priestorov tak prinášame viac miest, kde budeme radi spolu tráviť čas a kde sa budú bez problémov pohybovať všetci od malých detí až po tých skôr narodených. A aj medzi ne patrí nový verejný priestor na križovatke Kazanskej a Čiernovodskej ulice.

📷 Marek Velček







Zdroj: Mesto Bratislava

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie