Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Bratislava: Vo veľkom zasahujeme dronmi, z člnov a aj z chrbtových chrličov, aby sme po záplavách zlikvidovali čo najviac komárov. Pravidelný monitoring liahnisk komá…

🌊🦟🥊 Vo veľkom zasahujeme dronmi, z člnov a aj z chrbtových chrličov, aby sme po záplavách zlikvidovali čo najviac komárov. Pravidelný monitoring liahnisk komárov, ako aj zásahy larvicídom BTI, realizujeme už od skorej jari a po vyliatí povodia riek Dunaja a Moravy, zasahujeme ešte výrazne viac. Najintenzívnejšie veľkoplošné zásahy vykonávame v kritických záplavových lokalitách ako […]
Menej ako 1 min. min.

🌊🦟🥊 Vo veľkom zasahujeme dronmi, z člnov a aj z chrbtových chrličov, aby sme po záplavách zlikvidovali čo najviac komárov.

Pravidelný monitoring liahnisk komárov, ako aj zásahy larvicídom BTI, realizujeme už od skorej jari a po vyliatí povodia riek Dunaja a Moravy, zasahujeme ešte výrazne viac. Najintenzívnejšie veľkoplošné zásahy vykonávame v kritických záplavových lokalitách ako je Devín, Devínska Nová Ves, Petržalka, Rusovce, Podunajské Biskupice, či Dúbravka. Paralelne monitorujeme a zasahujeme aj mimo týchto lokalít, kde sa v dôsledku zrážok vytvorili periodické mláky.

Situáciu s dvíhajúcimi hladinami sme neustále monitorovali priamo v teréne a so zásahmi sme začali hneď, ako to podmienky umožnili. Po okrajoch zaplavených plôch sme zasahovali, najmä s chrbtovými chrličmi, v podstate ihneď. Na zvyšku zaplavených plôch bolo nutné počkať kým sa hladiny ustália, čiže keď na zaplavenej ploche prestane prúdiť voda z hlavného toku, pretože larvy komárov sa liahnu práve v stojatej vode, resp. v stojatej vode už vyliahnutým larvám nehrozí odplavenie do hlavného toku. Hladina kulminovala v noci z 5. na 6. júna a odvtedy vykonávame aj masívne veľkoplošné zásahy. Spolu sme zasiahli už na 400 000 m2 aktívnych liahnisk, čím sme eliminovali miliardy lariev komárov skôr, ako sa z nich stihli vyliahnuť komáre.

Na otvorených plochách sme využili aplikáciu BTI dronom. Zaplavené lesnaté územia ošetrujeme pozemným postrekom a v liahniskach s hustým porastom tráv, rákosia a nízkej vegetácie sa najviac osvedčila ručná aplikácia BTI vo forme granulátu, ktorý cez listy prepadá do vody, kde ničí larvy komárov.

Robíme všetko pre to, aby sme eliminovali čo najviac lariev komárov, no treba povedať, že napriek týmto účinným zásahom nejaké komáre v Bratislave, obzvlášť po záplavách, vždy budú. V Bratislave sa totiž práve v záplavových územiach vyskytujú aj väčšie plochy s 5. stupňom ochrany, kde zo zákona nie je možné zasiahnuť dokonca ani larvicídom BTI a už vôbec nie chemicky. Navyše komáre sa s vetrom premiestňujú aj väčšie vzdialenosti z území mimo Bratislavy, kde na zásahy nemáme dosah a zásahy sa často ani nevykonávajú. Bez našich zásahov by ale situácia bez pochýb bola výrazne horšia.

💊 Komáre sa liahnu aj v rôznych nádobkách, sudoch s vodou a jazierkach v súkromných záhradách. Z menších nádob vodu pravidelne vylievajte a pre väčšie sudy s vodou či nezarybnené jazierka odporúčame použiť BTI tablety. Vyzdvihnite si preto BTI v tabletkovej forme, ktoré môžete použiť vo vlastnej záhradke. BTI tablety si môžete vyzdvihnúť u nás na magistráte na Primaciálnom námestí 1 na Službách občanom, alebo na miestnych úradoch mestských častí.







Zdroj: Mesto Bratislava

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie