Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brazílsky prezident stiahol veľvyslanca svojej krajiny v Izraeli. Tamojší minister ho verejne pokarhal

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v stredu stiahol veľvyslanca brazílskej vlády v Izraeli po mesiacoch napätia medzi oboma krajinami v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Správa pochádza z agentúr AP a AFP. Tento krok oznámili prostredníctvom brazílskeho úradného vestníka. Izrael na to bezprostredne nereagoval. Brazílsky prezident často kritizuje izraelskú ofenzívu v Pásme […]
Menej ako 1 min. min.

Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva v stredu stiahol veľvyslanca brazílskej vlády v Izraeli po mesiacoch napätia medzi oboma krajinami v súvislosti s vojnou v Pásme Gazy. Správa pochádza z agentúr AP a AFP.

Tento krok oznámili prostredníctvom brazílskeho úradného vestníka. Izrael na to bezprostredne nereagoval. Brazílsky prezident často kritizuje izraelskú ofenzívu v Pásme Gazy a začiatkom tohto roka ju prirovnal k holokaustu.                        

Izraelsky minister zahraničných vecí Jisrael Kac si vo februári v tejto súvislosti predvolal brazílskeho veľvyslanca Frederica Meyera na stretnutie do pamätného centra holokaustu Jad Vašem v Jeruzaleme, kde ho verejne pokarhal v hebrejčine bez prítomnosti prekladateľa, uviedol brazílsky zdroj.

Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze

V reakcii na to Brazília odvolala Meyera na konzultácie a následne si predvolala izraelského zástupcu v Brazílii. Zdroj uviedol, že neboli splnené podmienky na to, aby sa Meyer “mohol vrátiť” do Izraela. Brazílske zastúpenie v Izraeli bude medzitým viesť diplomat Fabio Farias.

Podľa zdroja z brazílskeho ministerstva zahraničných vecí, ktorý o situácii hovoril pod podmienku anonymity, bolo oficiálne odvolanie reakciou na Meyerovo poníženie zo strany izraelského najvyššieho diplomata.

Meyera preložili do Ženevy a pripojí sa k stálej misii Brazílie pri Organizácii Spojených národov a iných medzinárodných organizáciách.

Vojna v Pásme Gazy vypukla po útoku Hamasu 7. októbra, pri ktorom zomrelo vyše 1200 ľudí a ďalších približne 250 militanti uniesli do Pásma Gazy. Odvetné útoky Izraela a jeho pozemná ofenzíva v Pásme Gazy si podľa údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze vyžiadali životy už vyše 36.000 Palestínčanov.

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie