Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brečtan bude svieži ako nikdy predtým. Stačí ho zalievať zvyškami večere

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hikko.ne). Brečtan môže byť mimoriadne svieži a zdravý vďaka jednoduchým domácim spôsobom hnojenia. Stačí použiť zvyšky z večere, napríklad vodu po varení ryže alebo kávovú usadeninu. Tieto prírodné zložky dodajú rastline cenné minerály a stopové prvky. Pravidelné zalievanie brečtanu týmito domácimi „hnojivami“ Vás poteší zdravým, zeleným vzhľadom a skvelým […]
Menej ako 1 min. min.

21.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Hikko.ne).

Brečtan môže byť mimoriadne svieži a zdravý vďaka jednoduchým domácim spôsobom hnojenia. Stačí použiť zvyšky z večere, napríklad vodu po varení ryže alebo kávovú usadeninu. Tieto prírodné zložky dodajú rastline cenné minerály a stopové prvky. Pravidelné zalievanie brečtanu týmito domácimi „hnojivami“ Vás poteší zdravým, zeleným vzhľadom a skvelým rastom. Zistite, ako ich aplikovať.

Čím hnojiť brečtan?
Foto: shutterstock/Hikko.ne

Brečtan je rastlina s relatívne nízkymi nárokmi na hnojivo, ale správne množstvo živín je rozhodujúce pre jeho zdravie a atraktívny vzhľad. Dusík je nevyhnutný pre rast a intenzívnu zelenú farbu listov, preto by hnojivo pre brečtan malo obsahovať primerané množstvo tejto živiny. Fosfor podporuje vývoj koreňov a celkový rast rastliny, hoci brečtan ho nepotrebuje vo veľkom množstve. Draslík, naopak, zvyšuje odolnosť rastliny voči chorobám a ovplyvňuje stav listov.

Prírodné hnojivo pre brečtan – voda po varení ryže

Po uvarení zemiakov alebo ryže zachovajte vodu, v ktorej sa varili. Keď voda vychladne, môžete ju použiť na zalievanie rastlín. Oplatí sa ju použiť, pretože obsahuje veľa škrobu, ktorý vašim rastlinám poskytne veľkú dávku energie.

Ide o prírodný prostriedok, ktorý neobsahuje chemické látky, ktoré sa môžu nachádzať v hotových hnojivách.
Foto: shutterstock/Pixel-Shot

Okrem toho minerálne látky vo vode, ako napríklad draslík a fosfor, podporujú vývoj koreňov a celkový rast brečtanu. Ide o prírodný prostriedok, ktorý neobsahuje chemické látky, ktoré sa môžu nachádzať v hotových hnojivách. V závislosti od potrieb brečtanu sa toto hnojivo aplikuje v priemere raz za mesiac.

Čím hnojiť brečtan? Použite kávovú a čajovú usadeninu

Použité čajové lístky alebo čiernu kávovú usadeninu vložte do misky a zalejte vodou. Potom túto zmes nalejte do uzavretého džbánu a raz za mesiac ňou zalievajte rastliny. Aj toto ošetrenie môže mať mnoho výhod, hoci ho treba robiť opatrne. Káva obsahuje dusík, ktorý je pre rastliny kľúčovou živinou podporujúcou ich rast a zelené listy. Na druhej strane čaj obsahuje triesloviny, ktoré môžu pôsobiť ako prírodný pesticíd a podporovať zdravý vývoj koreňov.

Káva obsahuje dusík, ktorý je pre rastliny kľúčovou živinou podporujúcou ich rast a zelené listy.
Foto: shutterstock/Simona Olteanu

Obe tieto látky môžu tiež zlepšiť štruktúru pôdy, čo podporuje lepšie zadržiavanie vody a prúdenie vzduchu v kvetináči. Dbajte však na to, aby ste rastliny kávou alebo čajom nezalievali príliš často, pretože môžu okysliť pôdu.

Listy brečtanu začínajú žltnúť? Pomôžu vám vaječné škrupiny

Ponechajte si škrupiny zo 4-6 vajec, dobre ich očistite a vysušte. Po vysušení rozdrvte škrupiny na malé kúsky, potom ich ponorte do litra vody a nechajte ich tam jeden deň. Hnojivo z vaječných škrupín je prirodzeným zdrojom vápnika, ktorý je nevyhnutný pre správny vývoj brečtanu. Vápnik pomáha budovať bunkové steny, čo prispieva k pevnosti a zdraviu rastliny.

Vápnik pomáha budovať bunkové steny, čo prispieva k pevnosti a zdraviu rastliny.
Foto: shutterstock/Olga Pilnik

Zalievanie brečtanu vodou, v ktorej sú rozpustené vaječné škrupiny, poskytuje aj ďalšie mikroživiny, ako napríklad horčík a draslík, ktoré podporujú fotosyntézu a celkový rast rastliny. Pravidelné používanie takéhoto hnojiva môže pomôcť predchádzať problémom s nedostatkom vápnika, ako sú slabé korene a žltnutie listov.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Brečtan nikdy nerástol tak krásne. Všetko, čo som musela urobiť, bolo zalievať ho týmto špecifickým prípravkom

Toto sú najkrajšie popínavé rastliny, ktoré vás budú chrániť pred zvedavými susedmi. Vyzerajú ako rajská záhrada

The post Brečtan bude svieži ako nikdy predtým. Stačí ho zalievať zvyškami večere appeared first on Vášeň v tebe.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie