Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brífing ruského ministerstva obrany 12. mája 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie. Jednotky skupiny síl „Sever“ postúpili do hĺbky nepriateľskej obrany a oslobodili obce Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo v Charkovskej oblasti. Pri obciach Degťarnoje, Volčansk a Kazačja Lopaň v Charkovskej oblasti bola zasiahnutá živá sila a technika ​​jednotiek 14. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 110. […]
Menej ako 1 min. min.

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie.

Jednotky skupiny síl „Sever“ postúpili do hĺbky nepriateľskej obrany a oslobodili obce Gatišče, Krasnoje, Morochovec a Olejnikovo v Charkovskej oblasti.

Pri obciach Degťarnoje, Volčansk a Kazačja Lopaň v Charkovskej oblasti bola zasiahnutá živá sila a technika ​​jednotiek 14. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 110. a 113. brigády teritoriálnej obrany. Straty nepriateľa predstavovali 100 vojakov, dva tanky, obrnené bojové vozidlo „Kazak“ a štyri ďalšie vozidlá. Okrem toho boli počas protibatériového boja zasiahnuté francúzska samohybná húfnica „Caesar“, dve húfnice D-20, húfnica D-30, dva české raketomety „Vampire“, ako aj raketomet „Grad“.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili formácie 14., 30. a 66. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 110. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Makejevka, Arťomovka a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike, Jampolovka a Torskoje v Doneckej ľudovej republike a Olivovskij Jar. Boli tiež odrazené štyri protiútoky útočných skupín 116. mechanizovanej a 77. výsadkovej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Steľmachovka v Luganskej ľudovej republike a Siňkovka v Charkovskej oblasti. Nepriateľ stratil 190 vojakov, dve obrnené bojové vozidlá, štyri pickupy, americkú húfnicu M777, húfnicu „Msta-B“, americkú húfnicu M119 a raketomet „Grad“.

Jednotky skupiny síl „Juh“ zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a ničili tiež živú silu a techniku ​​93. mechanizovanej, 92. útočnej a 56. motorizovanej pechotnej brigády ukrajinských ozbrojených síl, ako aj 107., 112. a 115. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Spornoje, Orechovo-Vasilievka, Časov Jar, Andrejevka, Kleščejevka a Kurdjumovka v Doneckej ľudovej republike. Pri obci Krasnoje v Doneckej ľudovej republike boli odrazené dva protiútoky útočných skupín 41. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa za deň predstavovali 620 vojakov, dva tanky, 18 vozidiel, bojové vozidlo protilietadlového raketového systému „Strela-10“, britská samohybná húfnica „Braveheart“, americká húfnica M777, húfnica D-20, tri britskú húfnicu L-119, tri samohybné húfnice „Gvozdika“, ako aj stanicu rádio-elektronického boja „Nota“.

Okrem toho bolo zničených šesť poľných muničných skladov ukrajinských ozbrojených síl.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ v dôsledku úspešných akcií zlepšili taktickú situáciu a ničili formácie 68. horskej a 24. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 2. brigády národnej gardy pri obciach Majorsk, Jevgenovka, Vodjanoje a Semjonovka v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa bolo odrazených 10 protiútokov jednotiek 25. výsadkovej, 142. a 143. pechotnej a 23., 47. a 110. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Novgorodskoje, Archangeľskoje, Solovjevo, Netajlovo a Umanskoje v Doneckej ľudovej republike. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 415 vojakov, dva tanky vrátane amerického „Abramsu“, americké bojové vozidlo pechoty „Bradley“, obrnené bojové vozidlo „Kazak“, tri ďalšie vozidlá, ako aj americkú samohybnú húfnicu „Paladin“.

Jednotky zoskupenia síl „Východ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili živú silu a techniku ​​58. motorizovanej pešej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 128. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike a Dorožjanka v Záporožskej oblasti. Pri obciach Staromajorskoje a Urožajnoje v Doneckej ľudovej republike boli odrazené dva protiútoky útočných skupín 21. brigády národnej gardy a 123. brigády teritoriálnej obrany. Straty ozbrojených síl Ukrajiny predstavovali 125 vojakov, tri vozidlá, americkú húfnicu M777, húfnicu „Msta-B“, samohybnú húfnicu „Gvozdika“ a protitankové delo „Rapira“.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili formácie 65. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl, 35. brigády námornej pechoty a 121. a 126. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Rabotino v Záporožskej oblasti a Zolotaja Balka, Kazackoje a Ivanovka v Chersonskej oblasti. Nepriateľ stratil 50 vojakov, dve vozidlá, šesť amerických húfnic M777, dve samohybné húfnice „Gvozdika“ a tri húfnice D-30.

Operačno-taktické letectvo, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie pri obci Manvelovka v Dnepropetrovskej oblasti zničili štyri vrtuľníky Mi-24 a zasiahli vrtuľník Mi-8 ukrajinských vzdušných síl, pričom tiež zasiahli živú silu a vojenskú techniku ukrajinských ozbrojených síl v 131 miestach.

Ruské systémy protivzdušnej obrany zostrelili ukrajinské lietadlo MiG-29.

Okrem toho bolo zostrelených 36 ukrajinských bezpilotných lietadiel, osem taktických rakiet „Točka-U“, francúzska navádzaná bomba „Hammer“, ako aj 23 rakiet „Vampire“, „Grad“ a „Oľcha“.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 595 lietadiel, 274 vrtuľníkov, 23.987 bezpilotných lietadiel, 516 protilietadlových raketových systémov, 15.992 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1290 raketometov, 9526 poľných diel a mínometov, ako aj 21.634 špeciálnych vojenských vozidiel.

Brífing ruského ministerstva obrany 12. mája 2024

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie