Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Brífing ruského ministerstva obrany 16. júna 2024

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie. Jednotky skupiny vojsk „Sever“ zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a ničili živú silu a techniku ​​71. pechotnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 125. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Volčansk, Sineľnikovo a Volčanskie Chutora v Charkovskej oblasti. Počas dňa boli odrazené tri protiútoky útočných skupín 36. brigády […]
Menej ako 1 min. min.

Ozbrojené sily Ruskej federácie pokračujú vo vedení špeciálnej vojenskej operácie.

Jednotky skupiny vojsk „Sever“ zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a ničili živú silu a techniku ​​71. pechotnej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny a 125. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Volčansk, Sineľnikovo a Volčanskie Chutora v Charkovskej oblasti. Počas dňa boli odrazené tri protiútoky útočných skupín 36. brigády námornej pechoty a 13. brigády Národnej gardy Ukrajiny. Straty nepriateľa predstavovali 265 vojakov, dva tanky, tri autá, americkú húfnicu M198, húfnicu D-30, ako aj stanicu rádio-elektronického boja „Bukovel-AD“.

Okrem toho boli zničené tri ukrajinské muničné sklady.

Jednotky skupiny vojsk „Západ“ obsadili výhodnejšie pozície a ničili formácie 14. a 63. mechanizovanej a 77. výsadkovej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny, ako aj 12. brigády špeciálnych síl „Azov“ a 40. a 50. plukov Národnej gardy pri obciach Siňkovka, Petropavlovka a Boguslavka v Charkovskej oblasti, Torskoje v Doneckej ľudovej republike a Červonaja Dibrova v Luganskej ľudovej republike. Ukrajinské ozbrojené sily stratili až 500 vojakov, dve bojové obrnené vozidlá, deväť ďalších vozidiel, húfnicu D-30 a tri stanice rádio-elektronického boja „Nota“.

Jednotky skupiny síl „Juh“ zlepšili situáciu pozdĺž frontovej línie a ničili živú silu a techniku ​​22. a 54. mechanizovanej a 46. výsadkovej brigády ukrajinských ozbrojených síl pri obciach Ulakly, Belaja Gora, Orechovo-Vasilievka, Grigorovka, Časov Jar, Andrejevka, Kurdjumovka a Kurachovo v Doneckej ľudovej republike. V priebehu dňa boli odrazené štyri protiútoky formácií 33. a 41. mechanizovanej brigády ukrajinských ozbrojených síl a 114. brigády teritoriálnej obrany. Nepriateľ stratil 380 vojakov, nemecký tank „Leopard“, dve obrnené bojové vozidlá „Kozak“, 15 ďalších vozidiel, dve húfnice D-20, húfnicu „Msta-B“ a dve americké húfnice M119.

Jednotky skupiny vojsk „Centrum“ zlepšili taktické postavenie a ničili formácie 144. pechotnej, 25. výsadkovej a 24. a 47. mechanizovanej brigády Ozbrojených síl Ukrajiny pri obciach Vozdviženka, Novgorodskoje, Novoalexandrovka, Novopokrovskoje, Karlovka, Novoselovka Pervaja, Sokol a Kamyševka v Doneckej ľudovej republike. Boli tiež odrazené štyri protiútoky útočných skupín 23. a 110. mechanizovanej a 68. horskej brigády ukrajinských ozbrojených síl. Straty nepriateľa predstavovali 375 vojakov, dve bojové vozidlá pechoty, americké obrnené bojové vozidlá „Humvee“ a „MaxxPro“, dve ďalšie vozidlá, americkú húfnicu M777, tri húfnice „Msta-B“, päť húfnic D-30, ako aj americkú húfnicu M119.

Jednotky skupiny vojsk „Východ“ oslobodili obec Zagornoje v Záporožskej oblasti a obsadili výhodnejšie pozície. Ničili tiež živú silu a techniku 58. motorizovanej pechotnej brigády ukrajinských ozbrojených síl, 123. brigády teritoriálnej obrany a 15. brigády Národnej gardy pri obciach Novoselkovka v Záporožskej oblasti a Urožajnoje a Vladimirovka v Doneckej ľudovej republike. Ukrajinské ozbrojené sily stratili 135 vojakov, obrnené bojové vozidlo, štyri ďalšie  vozidlá, britskú samohybnú húfnicu AS-90 „Braveheart“ a britskú húfnicu FH-70, ako dve stanice rásio-elektronického boja „Bukovel-AD“.

Jednotky skupiny vojsk „Dneper“ ničili živú silu a techniku ​​formácií 23. brigády Národnej gardy a 103. a 121. brigády teritoriálnej obrany pri obciach Vyššetarasovka, Pokrovskoje a Nikopoľ v Dnepropetrovskej oblasti a Osokorovka v Chersonskej oblasti. Straty ukrajinských ozbrojených síl predstavovali 90 vojakov, dve vozidlá, poľskú samohybnú húfnicu „Krab“, húfnicu D-20, dve húfnice D-30 a húfnicu D-44.

Operačno-taktické letectvo, bezpilotné lietadlá, raketové sily a delostrelectvo Ozbrojených síl Ruskej federácie zasiahli koncentráciu nepriateľskej živej sily a vojenskej techniky v 115 miestach.

Systémy protivzdušnej obrany zostrelili desať ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Celkovo bolo od začiatku špeciálnej vojenskej operácie zničených 613 lietadiel, 276 vrtuľníkov, 25.855 bezpilotných lietadiel, 529 protilietadlových raketových systémov, 16.352 tankov a iných obrnených bojových vozidiel, 1341 raketometov, 10.547 poľných diel a mínometov, ako aj 22.613 špeciálnych vojenských vozidiel.

Brífing ruského ministerstva obrany 16. júna 2024

Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie