Skip to content
Capital.com – Ticker Tape Widget

Zobraziť viac...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
Menu

Británia umožní Kyjevu zaútočiť raketami Storm Shadow, verejné vyhlásenie by bolo však zbytočne provokatívne

Rozhodnutie o nasadení Storm Shadows na zasiahnutie ruských cieľov bolo údajne prijaté v súkromí a je nepravdepodobné, že bude oficiálne zverejnené.
Menej ako 1 min. min.

12.9.2024 (SITA.sk) – Spojené kráľovstvo sa rozhodlo povoliť Ukrajine používať riadené strely Storm Shadow na zasiahnutie cieľov v Rusku. Referuje o tom web The Guardian s odvolaním sa na zdroje v britskej vláde.

Rozhodnutie o nasadení Storm Shadows na zasiahnutie ruských cieľov bolo údajne prijaté v súkromí a je nepravdepodobné, že bude oficiálne zverejnené.

Nízko pozorovateľná raketa

Jeden zo zdrojov pre Guardian uviedol, že stredajšia spoločná návšteva ministra zahraničných vecí Spojeného kráľovstva Davida Lammyho a ministra zahraničných vecí USA Antonyho Blinkena v Kyjeve by sa bez tohto rozhodnutia neuskutočnila.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Veľká Británia sa vraj domnieva, že verejné vyhlásenie o rozmiestnení rakiet dlhého doletu na útoky na Rusko by bolo „zbytočne provokatívne“. Storm Shadow je nízko pozorovateľná raketa dlhého doletu odpaľovaná zo vzduchu a jej dolet presahuje 250 kilometrov.

Ruský nákup iránskych rakiet

Ukrajina už niekoľko mesiacov žiadala USA a ďalších západných spojencov o súhlas s použitím zbraní s dlhým doletom na útoky na ciele v Rusku. Predpokladá sa, že vzhľadom na ruský nákup iránskych rakiet bude tlačiť ešte tvrdšie a po Británii udelia podobný súhlas ako Londýn i Spojené štáty v prípade svojich rakiet dlhého doletu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v septembri 2024 (fotografie)

„Eskalátorom je tu Putin. Putin to celé eskaloval zásielkou rakiet z Iránu. Vidíme novú os – Rusko, Irán a Severnú Kóreu,“ pripomenul Lammy a vyzval Čínu, aby sa „nezahadzovala“ s touto „skupinou odpadlíkov“.

Viac k témam: Minister zahraničných vecí USA, pomoc Ukrajine, rusko-ukrajinský konflikt, strely Storm Shadow
Zdroj: SITA.sk – Británia umožní Kyjevu zaútočiť raketami Storm Shadow, verejné vyhlásenie by bolo však zbytočne provokatívne © SITA Všetky práva vyhradené.

Páčil sa Vám článok? Podporte SIA NEWS!

Vaša podpora nám pomôže pokračovať v činnosti a vývoji systému SIA NEWS.
Ďakujeme za každú vašu podporu.

Zadajte platnú sumu.
Ďakujeme za vašu podporu.
Vašu platbu nebolo možné spracovať.
revolut banner

Kategórie